top of page
  • Forfatterens bildeArgument

Snublet på startstreken

Kommentar 01.06.2023: I en debatt med Nils Nilsen på Dagsnytt 18 hevdet sjefsredaktør i Nettavisen og påtroppende redaktør i KRS at det var gjennomført et politisk kupp ved siste bystyrevalg i Kristiansand med innbyggerne som gisler. Dermed avslører Stavrum at han har slukt legenden om et kuppet valg med hud og hår.


Illustrasjon: Gunnar Stavrum, foto Wikipedia

Av Bernt H. Utne, publisert 01.06.2023


En dominerende medieaktør

Den offentlige debatt har i Kristiansand og i regionen lengst sør i Norge lenge vært hemmet av å bare ha en dominerende medieaktør, Fædrelandsvennen. Da blir porten til den offentlige samtale trang og smal, og den viktige kritiske journalistikken blir enøyet og preget av av noen få medarbeidere. Nettopp derfor hilste vi initiativet til sjefsredaktør Gunnar Stavrum om å etablere en .ny nettavis i Kristiansand velkommen.


Debatt i Dagsnytt 18

Stor var imidlertid overraskelsen da Stavrum i en debatt med Nils Nilsen på Dagsnytt 18 25. mai påstod at det ved siste bystyrevalg var gjennomført et "politisk kupp" i Kristiansand, og at byens innbyggere ble holdt som "gisler". Kuppmakerne mente Stavrum var de som sto bak Sørlandsnyhetene (SN), og i særdeleshet Nils Nilsen. Dermed bar han næring til legenden, som er særlig populær i enkelte Høyre - og Arbeiderpartikretser, om at valget i 2019 ikke var rettferdig.


Utvikling av en legende

Høyre tapte hver fjerde stemme, og Ap hver tredje stemme i det valget. Det er enestående i norsk politisk historie, og burde normalt ført til et selvransakende internt oppgjør i Ap så vel som i Høyre. Det naturlige for den ansvarlige ledelse i begge partier burde altså være å ta ansvar for valgnederlaget ved å stille sine plasser til disposisjon. For velgerne har i et demokrati alltid rett, og det er ikke velgernes skyld hvis de snur om på tilvante politiske styrkeforhold. Men noe selvkritisk oppgjør med årsakene til valgnederlaget skjedde ikke. I stedet lanserte sentrale personer i begge partier en fortelling, eller en legende, som fortalte at valget var kuppet av SN som hadde forledet velgerne "med en blanding av personsjikane, løgner, halvsannheter, og noen sannheter," som Stavrum kalte det.


Offer- og hatagitasjon

Det utviklet seg etter valget 2019 i Kristiansand en typisk offer- og hatagitasjon i deler av Høyre og Arbeiderpartiet. Slike legender, som det har vært mange av opp gjennom historien, fremstiller noen som uskyldige ofre for overgrep begått av bestemte personer eller grupper. Disse anklages for å være skyldig i overgrepene, og får aldri anledning til å forsvare seg. De er bare skyldige. Og etter som de er skyldige er det naturlig å reagere med sinne, som igjen fører til hat. Den type retorikk er destabiliserende i ethvert samfunn, og undergraver grunnlaget for demokratiet. For noen er det også åpenbart hensikten, og metoden brukes derfor i Europa av antidemokratiske krefter, særlig på ytterste høyre fløy. Vi har også tydelig sett utvikling av lignende legender i USA ifm siste presidentvalg.


"Angel of Death"

Illustrasjon: Satire juni 2020 av T. Vestaas

Bunnpunktet i offer - og hatagitasjonen så man ved utstillingen "Angel of Death" på Galleri Arteriet sommeren 2020. Der ble gründeren og forretningsmannen Einar Øgrey Brandsdal med familie hetset og truet med utstrakt bruk av nazistisk symbolikk. I en egen tekst som fulgte utstillingen fastslo utstilleren Cornelius Jakhelln at utstillingen rettet seg direkte mot Øgrey Brandsdal og hans familie. Oppfordringen var at han måtte skytes, druknes, henges, måtte få virus, brenne i helvete, fryses ut fra samfunnet med mer.


Utstillingen hylles av kjente og profilerte personer

Bilder av gjesteboken som Øgrey Brandsdal har offentliggjort er overraskende lesning. Den viser at en rekke kjente personer fra politikk, offentlig virksomhet og næringsliv har besøkt utstillingen og omtalt den i rosende vendinger. Blant dem er tidligere statssekretær og distriktsleder for LO i Agder, Mette Gundersen, og hennes samboer Axel Gjellestad. Gjellestad er sentral i interessegruppen som arbeider for å beholde Søgne i Kristiansand og står på Arbeiderpartiets liste til kommende bystyrevalg. Tidligere havnedirektør Halvard Aglen med kone er også blant de begeistrede sammen med den profilerte finansgründeren Eirik Furuseth og kone Monika Furuseth Dypeng. Hun er aktiv høyrepolitiker i Oslo og hyllet utstillingen med ordene "Gratulerer. Kanonbra!!" Aktiv i Høyre er også utstilleren selv, Cornelius Jakhelln. Han står på Høyres liste til kommende bystyrevalg i Kristiansand


Ekteparet Stavrum på "Angel of Death"

Det som imidlertid var nytt i Øgrey Brandsdals innlegg var at en av utstillingens besøkende var sjefsredaktør i Nettavisen og påtroppende redaktør i KRS, Gunnar Stavrum, med sin kone Kjersti Løken Stavrum. Det har til nå vært ukjent. På forespørsel fra Argument Agder bekrefter Gunnar Stavrum møtet med Øgrey Brandsdal, og begrunner det i en e-post med at han i sin verden får "bedre bakgrunn for egne meninger av å se hva det er snakk om." Stavrum må altså ha vært fullt orientert om utstillingen og det hat, hets og ondskap som i følge Fædrelandsvennens anmeldelse der "gjaller i veggene".


Ytringsfrihetskommisjonen

Kjersti Løken Stavrum ledet Ytringsfrihetskommisjonen som 15. august 2022 la frem sin rapport. Der foreslår kommisjonen ingen endringer i dagens lov om hatefulle ytringer. Løken Stavrum har altså vært godt orientert om hva hatefulle ytringer kan være. En av ytringsfrihetskommisjonens øvrige medlemmer var den kjente forretningsmannen og gründer Steinar J. Olsen. Han er sentralstyremedlem i Høyre og skrev 9. juni 2020 et engasjert innlegg i Fædrelandsvennen med tittelen "Arkivet skyter feil mann". Innlegget er et forsvar for Cornelius Jakhelln og utstillingen "Angel of Death". Et halvår senere, 18. januar 2021, griper Olsen på ny til pennen og skriver i Fædrelandsvennen om "Trumpismens fortsatte grep om deler av Sørlandets befolkning". Der hevder han blant annet at "nye propagandafremstøt med desinformasjon, hets og løgn" forekommer, og at "nasjonalister eller kristenfundamentalister, har latt seg forføre av hjemmekampene på Løgn Arena".


Politianmeldelse

At Einar Øgrey Brandsdal politianmeldte utstillingen "Angel of Death" har også vært ukjent til nå. Anmeldelsen ble etter hvert henlagt. Det har imidlertid tidligere vært kjent og omtalt at Argument Agder også ba politiet om en juridisk vurdering av utstillingen. Politiadvokat Cecilie Pedersen Hille skrev i en e-post 9. juni 2020 til redaksjonen at det etter påtalemyndighetens vurdering ikke forelå brudd på straffeloven § 185 (hatefulle ytringer) og/eller § 263 (trusler).


Valget 2019

Som en meget erfaren og oppegående samfunnsaktør har altså Gunnar Stavrum vært meget klar over bakgrunnen og omstendighetene rundt valget i 2019. Det samme har hans kone, Kjersti Løken Stavrum vært. Hun er gjennom sin ledelsesfunksjon i Tiniusstiftelsen og Blommenholm Industrier kanskje den mest innflytelsesrike person i Norges medieverden. Nettopp derfor er det overraskende at Stavrum i debatten på Dagsnytt 18 25. mai går så ensidig og knallhardt ut med støtte til legenden om valgkuppet i 2019. Det er en legende som verken Fædrelandsvennen eller Argument Agder har festet lit til. At noen velgere kan la seg forlede av ensidig og ufiltrert retorikk slik den fremkom på SN er sikkert riktig. Men ikke tusener på tusener i et slikt omfang som var tilfellet ved valget i 2019. For velgerne er ikke dumme. De er høyst oppegående, og reagerer hvis de skulle føle at deres interesser ikke blir respektert. Det er i et demokrati deres selvfølgelig rett, og det var også det som skjedde ved valget i 2019.


Snublet

Gunnar Stavrum har vært meget klar over hvilken profil offer- og hatagitasjonen etter siste valg har hatt, og han kan derfor ikke unnskylde seg med at han ikke visste, ikke forsto eller ikke ante, osv., osv.. For det gjorde både han og hans kone. I lanseringen av sin nye nettavis KRS snublet dessverre Gunnar Stavrum på startstreken. Men vi håper han reiser seg, børster støvet av og humper videre. For byen trenger en ny avis!Kommentarer? Gå til vår Facebookside eller send til post@argumentagder.noComments


bottom of page