top of page
  • Forfatterens bildeArgument

Ny nettavis

Synspunkt 26.05.2023: Sjefsredaktør Gunnar Stavrum hevdet i en debatt på NRK at Kristiansand ved siste valg var utsatt for et politisk kupp hvor innbyggerne var gisler. Kuppmakerne, mente Stavrum, var de som sto bak Sørlandsnyhetene. Her svarer en av de mest kritiserte, Einar Øgrey Brandsdal, på kritikken.


Illustrasjon: Einer Øgrey Brandsdal, foto privat

Av Einar Øgrey Brandsdal, publisert 26.05.2023


Påstand om politisk kupp

Om kort tid dukker det opp en ny nettavis. Navnet er som kjent KRS og skal bli en motpol til FVN. Jeg setter pris på at det kommer et nytt medium. Jo flere jo bedre.

Det har vært store diskusjoner mellom sjefsredaktør Gunnar Stavrum i Nettavisen og politiker Nils Nilsen fra Sørlandspartiet de siste dager. Blant annet på DAX 18 på NRK 25.05.2023.


Jeg opplever nå at det har blitt fremsatt en del udokumenterte påstander fra Gunnar Stavrum.

Blant annet hevder han at Sørlandsnyhetene (SN) gjorde et politisk kupp i Kristiansand og har tatt nesten hele byen som gisler. På den måten oppfatter jeg at denne påstanden også inkluderer meg. Det er i hvert fall slik jeg oppfatt det .


Velgerne bestemmer

Det får være grenser til tull og tøys. Jeg har stor respekt for Gunnar Stavrum og det har jeg enda. Men jeg synes det begynner å bli litt sykelig å komme med slike konspirasjonsteorier fra en anerkjent redaktør. Det hører ingen sted hjemme. Verken jeg eller en Facebook-side har makt eller klart å hypnotisere over 15.000 til å stemme på noe de ikke ønsket. Det er bare ikke sant.

Når mennesker går til valgurnen så er det dem selv som bestemmer hva de vil stemme på.

Å tro at jeg, Nils Nilsen eller andre som skrev på SN har makt over disse er renspikka vrøvl. Tidligere ordfører sa til media dagen før valget at han trodde SN hadde ingen påvirkning over valget.


Bitterhet blant valgtaperne

Og etter valget i 2019 så begynte bitterheten over de som tapte å komme til syne.

Det var ikke mange uker senere at en rekke mennesker i Kristiansand gikk så langt at de vurderte å gå til massesøksmål mot meg indirekte. Plutselig mente flere at valget kunne være manipulert. Dette minner meg veldig om tendenser fra Donald Trump.

Tidligere ordfører og kjente næringslivledere fra Høyre var blant dem som vurderte massesøksmålet. Disse truslene viste seg til slutt å være løskrutt.

Mange av de samme, bitre menneskene hyret også inn stjerneadvokat fra Oslo for å vurdere om jeg hadde drevet med partistøtte. Bitterheten slapp liksom aldri taket.


Utstillingen "Angel of Death"

I kjølvannet av valget i 2019 så klarte bitterheten blant Høyre politiker Cornelius Jakhelln fra Kristiansand heller ikke å stoppe. Han laget en kunstutstilling på Galleri Arteriet. Den ble omtalt som "Angel of Death" ( hatkunst ). Her var rundt 30 ulike motiver som oppfordret til drap på meg og min familie. I bildene ble jeg oppfordret til å skytes, druknes, henges, måtte få virus, brenne i helvete, fryses ut fra samfunnet med masse mer. Symboler som Hakekors og nazisme ble brukt.

På et av bildene stod det at min mor var en hore og min bestefar var en judas. Det stod også at jeg var en svindler på et av bildene og masse annen ondskap. Jeg har bilder av alle verkene og bilder fra alle som har signert gjesteboken. Samtlige bilder er adressert som hat mot meg og min familie.

En grusom utstilling som politiet forsøkte å stoppe, men ikke fant en lovhjemmel for å stenge.


Besøk på utstillingen - møte med Gunnar Stavrum

Etter mye om og, men valgte jeg å besøke utstilling selv. Uten forvarsel troppet jeg opp.

Med meg hadde jeg en barnetegning fra min datter til Cornelius Jakhelln sin datter.

Motivet med besøket var for å vise kjærlighet til et menneske som hadde lagt meg for hat, og rett og slett bare å se det mennesket ansikt til ansikt som bar på så mye raseri mot meg.

Da jeg skulle overrekke tegningen kom tilfeldigvis også ekteparet Stavrum inn i lokalet.

Det er egentlig ganske absurd at de var til stede da jeg overrakte barnetegningen.

Tegningen kalte min datter og jeg for Angel of Life. Det motsatte av Angel of Death.

Jeg kan huske jeg var klissgjennomvåt av svette da jeg stod der. Pulsen var på det høyeste.

Jeg hadde gruet meg noe voldsomt til å møte Cornelius som hadde så mye hat mot meg.

Bakgrunnen for redselen min var usikkerhet om det for meg var trygt å ta turen innom Galleri Arteriet. Politiet og jeg hadde bare noen minutter snakket på telefonen om det var trygt for meg å gå innom. Grunnen var at politiet også forstod at kunstneren var sint, og oppfordret til vold mot meg og min familie på lerretet.

Jeg fikk grønt signal fra Politiet. De mente det ikke var noe fare for at jeg troppet opp med tegningen. Men selv var jeg svært usikker. Jeg var tro det eller ei helt overvettskremt og svettet som en gris.

Politiet hadde heldigvis helt rett. Det gikk veldig fint. Cornelius stokk til da han så meg. Men han var hyggelig. Han takket for tegningen og skulle sørge for å overrekke denne til sin datter. Senere kom han ut til meg på bedriften min med en barnebok. Jeg pustet lettet ut.

Det var som om tiden stod stille da jeg overrakte tegningen.

Det var så surrealistisk. Her stod vi fire. Meg Cornelius, Gunnar og Kjersti. Jeg tror at jeg ble like overasket over å se dem som de ble overasket over å se meg. Og jeg kan huske at jeg nok var litt forundret over at de valgte å se på slik hatkunst. Men da jeg forlot lokalet til utstillingen tikket det inn en SMS fra Gunnar Stavrum. Meget spesiell utstilling skrev han. Jeg tror jeg svarte ham at jeg var helt enig, eller noe i den duren.


Utstillingen hylles av kjente næringslivsledere og politikere

Å lese gjesteboken var også spesielt. Her hyllet en rekke næringslivsledere og politikere kunsten. I forkant av besøket hadde jeg fått andre kunstnere til å se gjennom bildene.

De var like overasket som meg. De oppfattet også mer eller mindre at dette var et enormt og hat mot meg. Hvor oppfordringen var at jeg burde drepes. Blant dem som skrev i gjesteboken var det som sagt en rekke politikere i bystyret. Kjente næringslivsledere med flere som hyllet kunsten som var myntet på at jeg burde drepes med mer. En kvinnelig lærer som jeg kjenner ved navn hyllet den også, det overasket meg veldig.

Jeg tror svært få i byen aner hvor syk og grotesk denne utstillingen var. Mange mener sikkert at jeg fortjente det. For jeg ser jo at pga av mine meninger og at jeg opprettet Sørlandsnyhetene så har mange følt at de har fått urettferdig kritikk.


Jeg lyver ikke

Det har også nå i flere år vært uendelige påstander om at jeg lyver og lyver. Blant annet fra en tidligere journalist i Fædrelandsvennen. Da jeg utfordret ham på et par tre eksempler på det han mente jeg løy om, så hang han meg like godt ut på Facebook hvor han skrev at jeg hadde ringt ham. I stedet for å svare meg, så fortalte han til alle sine venner at han vel hadde andre ting å bruke tiden på enn å fortelle meg om hva jeg løy med. Til stor latter for flere i bystyret og næringslivsledere.

Når han i stedet ber meg komme meg videre i livet fremfor å svare på hans påstand er det for meg ikke noe annet enn en hersketeknikk.

Det kom ikke et eneste eksempel på noe jeg skal ha løyet om. Jeg er selvsagt ikke mors beste barn, og jeg gjør masse feil. Men å lyve, det mener jeg at jeg ikke gjør. Og om noen fortsatt mener at jeg har løyet om mye, så er jeg åpen for at noen forteller meg om hva. Jeg har ingen problemer med å beklage å gjøre opp for meg. Men så lenge ingen vil si hva jeg lyver om, ja da er det vanskelig å gjøre noe med saken.


Kristiansand full av flotte mennesker

På tross av at Kristiansand fortsatt har en del mennesker som dyrker hat og ondskap og forsetter å drive med konspirasjonsteorier, så skal vi være glade fro at de aller fleste menneskene i byen er herlige, gode og vakre mennesker som vil alle det beste.


Det er jeg glad for. God Pinse.Kommentarer? Gå til vår Facebookside eller send til post@argumentagder.no留言


bottom of page