top of page
  • Forfatterens bildeArgument

Opptakt til valgkampen

Analyse 24.04.2023: Foreløpig ser det lyst ut for Mathias Bernander og hans muligheter til å flytte inn på ordførerkontoret etter kommende bystyrevalg. Det er ikke hans fortjeneste, men resultatet av Arbeiderpartiets uvilje mot å lytte til strømninger i velgermassen.


Illustrasjon: Fra Høyres landsmøte, foto Høyre

Av Bernt H. Utne, publisert 24.04.2023


Mye kan fortsatt skje

Vi er inne i ouverturen til den kommende valgkamp. Fædrelandsvennen har nylig offentliggjort en meningsmåling som viser at Høyre er i vinden. Foreløpig. Det er ikke overraskende. Og godt begynt er halvveis fullført sier et gammelt ordtak. Men det er som kjent ikke valgkampens begynnelse som er avgjørende. Det er avslutningen. Altså valget, og det ligger fem måneder frem i tid. Mye kan dermed fortsatt skje.


Høyrevind?

Med en oppslutning på i overkant av 30 prosent har Høyres ordførerkandidat, Mathias Bernander, all grunn til å smile fra øre til øre. Men spørsmålet han og andre høyretilhengere bør stille seg er selvsagt hvorfor høyrevinden nå er så sterk. Er det som følge av økende oppslutning om Høyres politikk? Eller skyldes høyrebølgen andre forhold. Som for eksempel andres feil?


Høyre har tiet - Ap har kranglet

Det er lite som de siste måneder har endret seg for Høyre i Sørlandets hovedstad. Partiet har gjennom vinteren sittet ganske stille i båten, og overlatt den politiske arena til andre. I den lokalpolitiske "andedammen" har Høyres viktigste utfordrer, Arbeiderpartiet, kranglet så fjærene fyker. Det er en krangel Høyre ikke har tatt del i.


Overkjøring av lokaldemokratiet?

Krangelen har hovedsakelig dreiet seg om Solberg-regjeringens (H/FrP) tvangssammenslåing av Søgne og Songdalen med Kristiansand, og Støre-regjeringens (Ap/Sp) løfte om å la tvangssammenslåtte kommuner få sammenslåingen vurdert på nytt. Og det er her det har stokket seg for Høyres fremste rival, Arbeiderpartiet. For skuffelsen i Arbeiderpartiets lokallag har gitt seg utslag i sterk ordbruk og uvanlige politiske utspill. Beskyldningene mot sine egne i partiledelse og regjering i Oslo har haglet fra så vel ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) som fra ordførerkandidat Kenneth Mørk (Ap). Påstanden har vært at partifelle og statsminister Jonas Gahr Støre og koalisjonspartner Senterpartiet har "overkjørt lokaldemokratiet" .


Valget i 2019

Vel vitende om at blant velgerne var 56 % motstander av kunstsiloprosjektet gikk tidligere ordfører Harald Furre (H) under valgkampen i 2019 likevel energisk inn for kunstprosjektet. Begrunnelsen hans var at det er "en viktig rolle for politikere å tørre å ta beslutninger som vi mener er riktige på lengre sikt selv om de ikke er populære på kort sikt." Furre signaliserte derved at han selv og hans meningsfeller var klokere enn velgerne. Det var nemlig han og partiet hans som visste hva som var det "riktige på lengre sikt". Slik manglende respekt for velgernes meninger lønner seg sjelden. Og slettes ikke umiddelbart før et valg. Som ventet kvitterte velgerne for Furres respektløshet ved å kaste ham og partiet hans ut av ordførerstolen.


Arbeiderpartiets manglende vilje til å lytte

Tidligere statssekretær og nåværende LO sekretær i Agder, Mette Gundersen, mente under et medlemsmøte i november 2021 at Arbeiderpartiets fremste oppgave er "å lytte til de som ikke lager lyd". Derfor ønsket hun ikke å avholde en folkeavstemming. Da Fædrelandsvennen sammen med NRK nylig fikk utført en meningsmåling som viste at det var flertall i Søgne (60 %) og også i Songdalen (52 %) for å gjennomføre en folkeavstemming om storkommunens fremtid, hevdet ordfører Skisland: "Ja, jeg ser det. Men vi har et lokalt folkestyre, og det er de som er valgt til å styre som bør bestemme dette. Så har vi et valg igjen om et halvt år."


Ap taper oppslutning

De spektakulære angrepene på egen partiledelse og regjering fra Arbeiderpartiets lokallag har vakt oppsikt over hele landet. Retorikken har fortalt velgerne i storkommunen, og også i landet for øvrig, at Aps lokallag i Kristiansand mener visdommen og klokskapen forvaltes av dem og ikke av velgerne. At flertallet i Søgne og Songdalen gjennom en omfattende meningsmåling viser at de ønsker en folkeavstemming om en eventuell reversering av kommunesammenslåingen får selvsagt følger for oppslutningen om Ap lokalt. Den har nemlig falt som en stein. Ned til 13 %. Mens Høyre er vinneren er Ap meningsmålingens taper.


Følger i Furres spor

Ordførerkandidat for Arbeiderpartiet, Kenneth Mørk, under betydelig innflytelse av ordfører Jan Oddvar Skisland og Mette Gundersen, har altså prinsipielt fulgt i sporene til tidligere ordfører Harald Furre fra valgkampen i 2019. Mørk har fortalt velgerne, slik som Furre også gjorde i 2019, at det er han selv og lokalpartiet hans som er de kloke som vet hva velgerne trenger. Og det er ikke en folkeavstemming. For det er et angrep på lokaldemokratiet!

Slik opptreden fører for ethvert parti til et svalestup i oppslutning. Selvfølgelig.


Arbeiderpartiet løper Høyres ærend

Og da kan jo Mathias Bernander og partiet hans sitte stille og med fornøyelse observere at all støyen og viraken som Arbeiderpartiet selv virvler opp bare øker hans egen oppslutning. For i sak er jo Høyre her helt enig med Arbeiderpartiet. Ingen av dem ønsker en folkeavstemming, og ingen av dem ønsker en reversering av kommunesammenslåingen. Bernander og Høyres beste valghjelpere har derfor vært Arbeiderpartiets lokallag med ordfører Jan Oddvar Skisland i spissen, godt hjulpet av Mette Gundersen, og med ordførerkandidat Kenneth Mørk på slep. Arbeiderpartiets lokallag i Kristiansand har altså i realiteten løpt Høyres ærend, og den politiske betaling for Arbeiderpartiets innsats kan Mathias Bernander og Høyre innkassere.


Høyres utfordringer

Til nå har det meste gått Høyres vei. Men heller ikke for Bernander mangler det på utfordringer. Og mest uberegnelig er farene som truer fra egne rekker. De oppsiktsvekkende utspillene i påsken fra sentrale høyremedlemmer om liberalisering av rusmiddelbruken var et varsel om at alt ikke bare er fryd og glede i Høyres hus. Den opprivende kampvoteringen som til slutt førte til valget av Mathias Bernander som Høyres ordførerkandidat kan ha etterlatt bitterhet og frustrasjon internt i partiet. Flere utspill som utfordrer Bernanders posisjon kan derfor komme. For å hindre tvil og usikkerhet blant kritiske velgere og mulige koalisjonspartnere om Høyres virkelige ståsted i sensitive saker kan Bernanders evne til krisehåndtering bli satt på prøve.


Døren til ordførerkontoret på gløtt

Valgkampen trenger altså ikke å bli en ren plankekjøring for Høyre. Men viktigst for Mathias Bernander og partiet hans nå er å ikke gjøre noen feil. De bør han, slik han utmerket godt har klart til nå, reservere for sine rivaler. For klarer han og partiet hans å overlate arenaen for de politiske tabber til Arbeiderpartiet og andre er løpet kjørt. Da kan han allerede nå forberede seg på å flytte inn i ordførerkontoret til høsten.



Kommentarer? Gå til vår Facebookside eller send til post@argumentagder.no



bottom of page