top of page
  • Forfatterens bildeArgument

Høyres dristige valg

Analyse 11.11.2022: Nominasjonsmøtet i Kristiansand Høyre er over. Partiets ordførerkandidat Mathias Bernander og fløyen rundt ham har sikret seg kontrollen over partiet. Ingen av de forhåndskumulerte toppkandidater har erfaring fra bystyret de siste to valgperioder. Det er et dristig valg med stor fallhøyde.


Illustrasjon: Kristiansand Høyre, foto Josva Severinsen

Av Bernt H. Utne, publisert 11.11.2022


Nådeløst oppgjør

Så er nominasjonsmøtet i Kristiansand Høyre over. Det ble et nådeløst oppgjør som viste at fløyen omkring ordførerkandidat Mathias Bernander har sikret sitt grep om partiet. Utrenskningen har vært grundig. Bare de mest trofaste representantene fortsetter, men da på ikke-forhåndskumulert plass.


Kvinnefrafall

Første offer i utrenskningsprosessen var Renate Hægeland. Hun har vært gruppeleder for partiet i inneværende periode, og kunne tenke seg å stille til valg som partiets ordførerkandidat. Det ville utvilsomt styrket Høyres noe haltende kvinneprofil. Men nominasjonskomiteen under ledelse av Aase Marthe Horrigmo ville det annerledes. De gikk enstemmig inn for Mathias Bernander (33) som partiets neste frontfigur. Renate Hægeland tok signalet og trakk deretter sitt kandidatur. Hun har etter hvert fått følge av en flokk medsøstre med bystyreerfaring. Ida Grødum sier hun foretrekker fylkespolitikken, men heller ikke Aase Marthe Horrigmo, Kristin Wallevik eller Listbeth Andersen blir med videre. Trøsten for kvinnesiden er at Norunn T. Benestad (66) fikk andreplassen. Hun er en meget erfaren politker med to perioder på Stortinget bak seg, og kan også skilte med et par år i bystyret fra tidligere.


Mannefall

Frafallet av erfarne kvinner forsterkes av markante mannlige politikere som ikke lenger er å finne på listen. Espen J. Saga sier han vil prioritere familie og barn, og Mathias Bernander bekrefter overfor Fædrelandsvennen at Terje Ø. Pedersen ikke ønsker å bidra videre i bystyret. "Jeg skulle gjerne hatt ham med videre, han er en dyktig politiker som jeg setter stor pris på. Men jeg respekterer valget hans", sier Bernander til avisen. Og noe annet kan han selvsagt ikke si.


Nykommere

Men to menn som har fått plass på listen er Nicolai Østeby (19) og Cornelius Jakhelln (45). Østeby sikret seg 3.-plassen. Den er forhåndskumulert, og han kan derfor regne med et sikkert sete i Høyres bystyregruppe fra neste høst av. Østeby har markert seg som en trofast våpendrager for vinnerfløyen i partiet, og vekket sist oppmerksomhet med å hevde at "elevene på skolene i Søgne og Songdalen lærer mer etter kommunesammenslåingen".

Østebys påstander falt en gruppe lærere og motstandere av storkommunen tungt for brystet. De beskyldte Østeby for å være "ute etter oppmerksomhet" med et tallbevis som inneholdt "flere regnefeil". Det reagerte Østeby sterkt på og ville i en Facebookdebatt på siden til oppløsningstilhengerne ha seg "frabedt å bli kalt uerfaren og svak i matte". Med Østeby i bystyret kan det altså bli spenstige debatter med betydelig temperatur.


Det kan det også bli hvis den omstridte kunstneren Cornelius Jakhelln skulle bli innvalgt. Han har under kunstnernavnet "Sturmgeist" ledet et Black-Metal-band og utgitt flere bøker. En av bøkene, "Raseri - en hvitings forsøk på selvbiosofi," ble utgitt like etter terrorangrepene mot regjeringskvartalet og Utøya. I en reportasje i Fædrelandsvennen av Torgeir Eikeland tre dager etter terrorangrepene hevdet Jakhelln at det er viktig «å føle på sitt eget hat", og kjenne «på sin indre fascist». Og hat har han fått anledning til å spre gjennom bl.a. utstillingen "Angel of Death" (Dødsengelen, også kallenavn på SS-legen Josef Mengele) på Galleri Arteriet sommeren 2020. Utstillingen ble bl.a. behørig omtalt i Fædrelandsvennen. Målet for Jakhellns hat var den kjente og profilerte forretningsmannen Einar Øgrey Brandsdal.


Mulige konsekvenser av valgloven

Ved kommunevalget svarer velgerne på to spørsmål. Det første spørsmål er fordelingen av plasser mellom partiene. Det avgjøres av prosentandelen av stemmesedler det enkelte parti får. Det andre spørsmålet er hvem på valglisten som skal besette partiets tildelte plasser. Det avgjøres i realiteten av de som foretar endringer på valglisten. De som ikke foretar endringer på valglisten (kumulerer eller fører opp navn fra andre valglister) aksepterer partiets forslag, og deltar derfor ikke i personvalget. Jo færre som endrer på listene jo større relativ innflytelse får de som endrer.

Med bare tre forhåndskumulerte på Høyres valgliste står alle øvrige på listen likt. For et stort parti som Høyre vil det med sikkerhet bli personstemmer. Når det ikke lenger er mulig å stryke kandidater, slik som valgloven tidligere tillot, er omstridte og markante kandidater mindre utsatt. Hvis Høyre får rundt 20% av stemmene, som for Høyre i Kristiansand må karakteriseres som et moderat resultat, kan partiet håpe på 11 - 12 plasser i det nye bystyret. Det innebærer at åtte - ni kandidater av de ikke forhåndskumulerte (fra nr. 4 og utover) kan komme inn på fast plass i bystyret. Og i tillegg kommer 11 - 12 vararepresentanter. Altså til sammen rundt 20 av de 56 på Høyres valgliste.

Har man først sagt seg villig til å stå på en valgliste for et lovlig parti har man plikt til å akseptere valget dersom man blir valgt. Cornelius Jakhelln på plass nr. 41 kan derfor, hvis velgerne vil det, ende i bystyret, enten som fast representant eller som vara.


Stor fallhøyde

Høyre har med denne valglisten tatt et dristig veivalg. Partiet har kvittet seg med de trauste og sikre gamle politiske traverne, og erstattet dem med nye politiske hester som foreløpig ikke er ridd skikkelig inn. Om enkelte av dem overhodet lar seg temme til å gå i spann er et åpent spørsmål. Dette er hva man ellers ville kalle for risikosport.


Om Høyres dristige valg også er et klokt valg gjenstår å se. Med den behandling en rekke fortjente veteraner i partiet har fått er fallhøyden ekstra stor. Og de politiske rivaler som vinnerne trakker på oppover karrierestigen, kan de senere måtte møte på veien ned. Det kan bli et brutalt møte!



Kommentarer? Gå til vår facebookside eller send til post@argumentagder.no


Comments


bottom of page