top of page
  • Forfatterens bildeArgument

The Tycoons

Kommentar 28.07.2023: Det hissige og respektløse debattklimaet som har preget Kristiansands politiske hverdag de siste år er ikke bare et resultat av politiske motsetninger. Det er også uttrykk for en uforsonlig kamp mellom to sterke personligheter.


illustrasjon: Kamphanene, satire av T. Vestaas

Av Bernt H. Utne, publisert 28.07.2023


Uenighet om skatt

Som to alfa-hanner i flokken av næringslivsgründere har den uforsonlige striden mellom Steinar J. Olsen og Einar Øgrey Brandsdal fått dominere Sørlandets hovedstad det siste tiår. For man må mange år tilbake for å finne røttene til konflikten. Og den handler ikke om Sørlandsnyhetene og valget i 2019. Stridens opphav er mye eldre, og har røtter tilbake til høsten 2014. Konflikten dreiet seg opprinnelig om noe så banalt som en uenighet om skatt. Nemlig en skatt på 10,7 % på import av tekstiler.

Da forslaget om skatten dukket opp reagerte Steinar J. Olsen negativt, og mente at skatteforslaget ville føre til langt høyere priser på produktene fra bedriften hans, Stormberg. Som var helt avhengig av tekstilimport. En annen Sørlandsbedrift som også var helt avhengig av tekstilimport var Netthandelen. Heleid av Einar Øgrey Brandsdal.


Blokkering på Facebookside

Til Argument Agder uttaler Øgrey Brandsdal: "10,7 % importavgift på klær er jo ikke noe problem for importørene. For hvis man importerer ei t-skjorte fra Kina for 10 kroner pr. skjorte eks. moms, som var den normale innprisen for slike skjorter den gang, og betalte 10,7 % toll, ble skatten bare på litt i overkant av ei krone pr. skjorte. Altså en t-skjorte kostet litt over 11 kr. i innkjøpspris. Det er jo en ekstra utgift, men betyr ikke så mye."

Hvorfor ikke? "Jo,," svarer Øgrey Brandsdal, "for når t-skjorten ble solgt ut til kundene for typisk 149 eller 199 kroner, riktignok med moms, var likevel fortjenesten svært god. Olsen derimot snakket til media som om at klærne ville øke voldsomt i pris til kundene ved denne tollsatsen. Der var vi to uenige. Så da vi debatterte på hans vegg ble Olsen tydeligvis sint. Hele debatten var saklig fra min side. Men han valgte å blokkere meg og slettet alle mine kommenterer. Siden da opplever jeg at Olsen har hatt svært så mange horn i siden min, for å si det forsiktig,"


Øgrey Brandsdal retter offentlig kritikk mot Steinar J. Olsen

Etter denne episoden rettet Øgrey Brandsdal sterk kritikk mot Steinar J. Olsen. I en artikkel i Dagens Næringsliv 26. oktober 2014 spør han om Steinar Olsen "virkelig er seriøs". I artikkelen sier han om Olsen bl. a. "At han misliker at vi er uenige er jo helt greit, men å da velge å fjerne innleggene og nekte meg skriveadgang synes jeg er i det drøyeste laget, i vertfall for en som er så opptatt av åpenhet som han ofte sier.»

I artikkelen fra oktober 2014 kommer også Steinar Olsen med sin versjon. Han hevder bl. a. at "det er vanskelig å debattere når motparten tar mannen og ikke ballen. Einar Brandsdal har de siste ukene kommet med flere grove karakteristikker av meg personlig og jeg har opplevd tonen som sjikanøs".


Stadig nye runder med strid

Og siden har den uforsonlige kampen mellom de to viktige næringslivslederne i Kristiansand bølget opp og ned alt etter som hvilke tema som det har vært mulig å strides om. Slik som den nylige striden rundt den mye omtalte gatekunsten er et godt eksempel på..

Illustrasjon: Skjermdump av debatt på FB-tråd, senere slettet av KRS

Og Steinar Olsens mulige rolle i de siste ukers gatekunstserie er tankevekkende. For på FB-siden til KRS i kjølvannet av avisens artikkel, der Tronn Hansen sto frem som ansvarlig for de anonyme kunstverkene, gir Steinar Olsen uforbeholden ros til kunstneren. Olsen karakteriserer kunstprosjektet som "godt håndverk som har gitt en avslørende debatt, og gitt meg mange gode lattere". Denne FB-tråden ble senere slettet av KRS i sin helhet med alle kommentarer, og lagt ut på nytt, denne gang med kommentarsperre. Sikkert en nyttig lærdom for Gunnar Stavrum og hans nye avis.

For KRS ble avsløringen av kunstnerens identitet fremstilt som et sensasjonelt journalistisk scoop. Om nyheten skyldes godt journalistisk håndverk, eller bare forbindelser som så seg tjent med avsløringen, er foreløpig ukjent.


Det som er kjent er at Steinar Olsen i hemmelighet meget tidlig etter at bildet ble vist første gang fikk en kopi av kunstverket "Begge sider". Selv om gatekunsten har satiriske sider er den åpenbart rettet mot Øgrey Brandsdal og hans meningsfeller. Som oppfatter kunstprosjektet som ondsinnet..


Ingen kommentar fra Steinar Olsen

Med bakgrunn i Steinar Olsens kjennskap til den ansvarlige kunstneren Tronn Hansen, hans uforbeholdne ros av kunststuntet, det hemmelige eierskapet til en kopi av det sentrale verket og hans anstrengte forhold til gatekunstens hovedperson, Einar Øgrey Brandsdal, er det ikke unaturlig å tenke at Steinar J. Olsen selv har hatt en rolle i dette kunststuntet.


Argument Agder har forelagt Øgrey Brandsdals beskrivelse av bakgrunnen for konfliktene for Steinar Olsen, men har ikke mottatt svar. Vi har heller ikke mottatt kommentar på spørsmålet om Steinar Olsen selv på noen måte har vært involvert i gatekunstprosjektet.


Filmen "Perleporten"

Mot denne bakgrunn er teaseren, som skal vekke interessen for den kommende film, nok en ny omdreining på konfliktskruen. Uten å ta stilling til filmens kunstneriske profil fremstår

Illustrasjon: Fra Cultivas presentasjon av prosjektet "Perleporten" 26. juni 2020

teaseren utvilsomt som et angrep på Øgrey Brandsdal. Men denne gang fra filmskaperne og deres finansielle støttespillere. Det er nemlig dem som gjennom filmen leverer "sparkene" mot Øgrey Brandsdal. Til hans motstanderes store fornøyelse. På ulike FB-vegger er "halleluja-ropene" blant Øgrey Brandsdal kjente kritikere høye og klare. Så vel Steinar Olsen som Eirik Furuseth, Tronn Hansen, Halvard Aglen, kunstneren Per Fronth og mange andre kjente motstandere av Øgrey Brandsdal retter tommelen opp for filmen.


Mathias Bernander tar avstand

Men ikke Mathias Bernander, Høyres ordførerkandidat. Han finner teaseren smakløs, og mener den er "langt under beltestedet. Slik kan vi ikke ha det i vår by," avslutter han innlegget på sin egen FB-vegg.. Bernander viser her styrke og modenhet. Om hans klare holdning aksepteres i høyrefløyen rundt Steinar Olsen, Harald Furre og Renate Hægeland, som alle er uforsonlige Øgrey Brandsdal-motstandere, gjenstår å se. Det var tross alt denne fløyen i Høyre som sørget for at Mathias Bernander vant kampvoteringen mot utfordreren Peter S. Gitmark. Hvis nå Bernander plutselig skulle få behov for å "relativere" sine klokkeklare uttalelser i teaser-saken er det et tegn på at noen i partiets Olsen-fløy har "snakket" Bernander til rette. Og har lykkes med det. Det er i tilfelle et dårlig tegn, både for partiet og for ordførerkandidat Mathias Bernander.


Cultivas styreleder

Og Cultivas styreleder, den kanskje mektigste mediakvinnen i Norge, Kjersti Løken Stavrum, forsøker febrilsk overfor Fædrelandsvennen å forklare sin rolle i denne saken. Det er en utfordring for henne. For Cultiva har gitt betydelig støtte til filmen, og ut fra papirene som lå til grunn for tildelingen av i alt en million kroner er det komplett umulig å forstå at det dreier seg om en film som tar utgangspunkt i Sørlandsnyhetene, og konflikten som har ridd byen i snart ti år. Tvert i mot dreier det seg i følge prosjektpapirene om noe så selvfølgelig som f. eks. "bærekraftsmål", "mindre ulikhet", "utrydde fattigdom", "likestilling", "rent vann", og mye mer av lignende målsettinger, som har det tilfelles at de overhodet ikke har noen relevans til historien om Øgrey Brandsdal og Sørlandsnyhetene.


Nå skulle man vel forvente at en ansvarlig styreleder ville bli opprørt over at søknadsgrunnlaget ikke stemte overens med filmens innhold. I det minste slik teaseren fremstiller den. Men det faller ikke Løken Stavrum inn. Hun forteller til Fædrelandsvennen at hun som leder av Ytringsfrihetskommisjonen på denne tiden var mest opptatt av å få litt innblikk i den kunstneriske ytringsfrihet, og forsto den gang lite av filmens innhold. Men som styreleder er det hennes plikt å forstå hva midlene som Cultiva deler ut brukes til. Det er en plikt hun ikke kan løpe fra ved å hevde at hun ikke visste, ikke forsto, ikke ante, etc, etc. Dessuten er det oppsiktsvekkende hvis Cultiva skulle ha finansiert en kulturaksjon som hevn i en personlig vendetta mellom to uforsonlige grupperinger i Kristiansand.


Sterkt samfunnsengasjement

Motsetningene kompliseres av at begge "kamphanene" har et sterkt samfunnsengasjement.. Steinar J. Olsen er medlem av Høyres sentralstyre, og har innehatt en rekke verv i partiet og ulike råd og utvalg. Han var også et profilert medlem av Ytringsfrihetskommisjonen ledet av Kjersti Løken Stavrum. Hun er i tillegg til å være styreleder i Cultiva, direktør i Tinius-stiftelsen som bl.a. eier Aftenposten, og gift med sjefsredaktør i KRS Gunnar Stavrum. Nettverket til Steinar J. Olsen innenfor politikk og næringsliv er altså omfattende.

Nettverket til Einar Øgrey Brandsdal er et annet. Han har bakgrunn fra frikirkelig kristenbevegelse, og legger ikke skjul på at i bunnen for hans samfunnsengasjement ligger en religiøs overbevisning. Når noe engasjerer ham er han utålmodig, direkte og snar til å trekke konklusjoner. Politisk hører han hjemme på borgerlig, verdikonservativ side.


Menn med makt og innflytelse

Tycoon er det engelske ordet for en magnat. Eller en stormann som det også heter på norsk. Så vel Steinar J. Olsen som Einar Øgrey Brandsdal har skapt seg en betydelig personlig formue på å bygge opp profitable firma som har sysselsatt mange ansatte. Det gir dem makt og muligheter for å utøve innflytelse i samfunnet. Men det gir dem også muligheter for å stikke "kjepper i hjulene" for hverandre hvis det skulle være ønskelig.


Medienes ansvar

Selv om denne striden mellom "The Tycoons" er godt stoff som bringer mange lesere, må alle medier ta ansvar og forsøke å dempe fokus på motsetningene. For den offentlige striden, mellom de som på folkemunne bare kalles for henholdsvis "Olsen-banden" og "SN-tilhengerne", var på mange måter et tilbakelagt tema. Inntil Gunnar Stavrum på direktesendt TV-debatt med Nils Nilsen i DAX 18 tryllet fram det gamle spøkelset om "et politisk valgkupp" opp av hatten. Og dermed satte sinnene i kok på nytt. Og bedre blir det ikke av den nye filmen som nå er i anmarsj.


Behov for en redelig valgkamp

Is i magen og en rolig pust er nå påkrevd fra alle parter. Det som er viktig er å fokusere på en redelig valgkamp som får frem kandidatenes svar på morgendagens politiske utfordringer. En ærlig og fremtidsrettet valgkamp er det Sørlandets hovedstad nå trenger. Ikke minst for å dempe politikerforakten og styrke tilliten til demokratiet. Det vi ikke trenger er foreldet oppgulp som ytterligere sementerer gamle motsetninger og hat.



Kommentarer? Gå til vår Facebookside eller send til post@argumentagder.no



bottom of page