top of page
  • Forfatterens bildeArgument

Showroom Kristiansand

Reportasje 16.06.2023: Det dukker til stadighet opp nye varianter av satirisk kunst med ukjent opphav. Et tredje bilde er nå oppdaget


Illustrasjon: Bilde nr. 3 i serien "Showroom Kristiansand", foto privat

Av Bernt H. Utne, publisert 16.06.2023


Ny utgave av gatekunst

En ny utgave i serien av manipulerte og usignerte bilder av kjente renessanseverk har dukket opp på infotavlen til Kunstsiloen. Motivet er hentet fra taket i det sixtinske kapell malt av Michelangelo mellom 1508 og 1512. Den aktuelle utgaven fremstiller den kjente gründeren og innehaveren av Brandsdal Group, Einar Øgrey Brandsdal, som den nakne Adam, og vennen Tommy Shariff. som Gud. Mellom dem henger en etterlysningsplakat med teksten "Wanted - Dead or alive" med bildet av Carl Mannheimer. Han er etterlyst for "ART", altså kunst, med en dusør på 10 000. Det er det samme bildet (speilvendt) av den ekte Carl Mannheimer som vises som nr. 2 fra høyre i det første bildet i serien som var fra Jesus siste måltid. Denne Carl Mannheimer er identifisert som en tidligere forretningsforbindelse av Nils Nilsen, Han er bosatt i Sverige, og skal ikke ha noen tilknytning til denne billedserien.


Showroom Kristiansand

Illustrasjon: Faksimile av brevet funnet sammen med bildet i bystyresalen

Kunstneren bak billedserien bruker imidlertid navnet Carl Mannheimer. Det fremgår av brevet som fulgte kunstverk nr. 2. Bildet var av ukjente personer hengt opp i bystyresalen under et slør. Planen var at ordfører Jan Oddvar Skisland skulle avsløre bildet foran en fullsatt bystyresal. Planen mislykkes imidlertid, og bildet ble brakt ned i rådhusets kjeller. Der skal det fortsatt befinne seg. Bystyrerepresentant Svein-Harald Mosvold Knutsen har senere gitt uttrykk for å ville kjøpe kunstverket. Kulturdirektør Camilla Jarlsby uttaler til Argument Agder at det ikke er etablert et "Showroom Kristiansand"-samarbeid slik det hevdes i brevet. Direktør Reidar Fuglestad i Kunstsilo understreker i en SMS til Argument Agder at "brevet må være en forfalskning. Vi har ingenting med dette å gjøre."
Steinar J. Olsen

Det vakte betydelig oppsikt da Fædrelandsvennen 13. juni kunne avsløre at en versjon av samme bilde som ble hengt opp i bystyresalen også hang på veggen i Steinar J. Olsens private hjem. Arild Andersen ved kommunedirektørens stab bekreftet overfor Argument Agder at bildet forsøkt opphengt i bystyresalen fortsatt befant seg i kommunens varetekt. Steinar Olsen er profilert næringslivstopp og høyrepolitiker, og sitter blant annet i Høyres sentralstyre. Han var medlem av Ytringsfrihetskommisjonen ledet av Kjersti Løken Stavrum, og pleier som sentralstyremedlem i Høyre tette forbindelser til tidligere statsminister Erna Solberg. På direkte spørsmål fra Fædrelandsvennen har Steinar Olsen ikke gitt noe klart svar på hvordan en utgave av det samme bildet er kommet i hans besittelse, og det er derfor uklart hvordan bildet er anskaffet.


Forbindelse til Høyre

Steinar Olsen har i år sponset Høyre med 100 000 kr. Einar Øgrey Brandsdal har krevd at Høyres ordførerkandidat Mathias Bernander tar stilling til gatekunsten som han mener oser av "hat og ondskap". I en uttalelse i Fædrelandsvennen 16. juni hevder Øgrey Brandsdal seg "utsatt for anonym mobbing via ondskapsfulle bilder som er hengt opp rundt i byen", Da Sørlandsnyhetene (SN) ble gjenåpnet for noe tid tilbake gikk Mathias Bernander straks knallhardt ut mot Øgrey Brandsdal, og krevde at han brukte sin innflytelse til å få denne FB-siden stengt. Bernanders begrunnelse var at Øgrey Brandsdal hadde sponset SN, og at han derfor hadde kontroll på SN. Det kunne Øgrey Brandsdal imidlertid ikke, selv om han ønsket det. Nå er rollene snudd mener Øgrey Brandsdal. Han oppfordrer derfor Bernander til at så "lenge Olsen støtter deg i valgkampen".. "la oss få alle kortene på bordet."


Het valgsommer

Om Mathias Bernander vil bidra til å få alle kort på bordet slik Øgrey Brandsdal krever er uklart. Om han har myndighet til det er også usikkert. Men saken er uansett belastende for Høyre, og viser at vi står foran en het valgsommer.Kommentarer? Gå til vår Facebookside eller send til post@argumentagder.no


Comments


bottom of page