Politiet og våpen
- Argument Agder
- 26. mai
- 4 min lesing
Synspunkt 26.05.2025: Bevæpning av politiet gjør ikke samfunnet tryggere. Verken for publikum eller for politiet selv.

Av Alexis Karlsen, publisert 26.05.2025
Nå har altså landsmøtene til Høyre, Ap, SP og KrF vedtatt å støtte generell bevæpning av politiet. Det er trist. Og skummelt.
Jeg kommer fra Tyskland, et land hvor politiet alltid går bevæpna. Jeg husker godt hvordan det var å komme til Norge, følelsen av trygghet når man ikke lenger var omgitt av fremmede mennesker med skytevåpen. Uansett om det blir borgerlig valgseier eller Ap-regjering, så er denne tida over. Det gjør noe med samfunnet å se våpen rundt seg hver dag. Det gjør noe med oss som mennesker. Vi stoler mindre på hverandre.
Ledende forskere på området i Tyskland viser at de aller fleste som blir skutt og drept av politiet er mennesker med psykiske lidelser.
Det ville kanskje vært verdt det om det hadde gjort oss tryggere. Men det gjør det ikke. Tvert imot. Det fører til at flere trekker seg ut av lovens og hverdagens spilleregler, og det fører til mer kriminalitet. Det har kommet en del ny forskning om dette under protestbølgen i 2020 som fulgte etter drapet på George Floyd i Minneapolis.
I en ny metastudie har John E. Eck, YongJei Lee og Nicholas Corsaro nylig vist enda en gang at mer politi ikke gir mer trygghet. Ledende forskere på området i Tyskland viser at de aller fleste som blir skutt og drept av politiet er mennesker med psykiske lidelser. Nesten hvert eneste av disse dødsfallene kunne vært unngått om man hadde lytta til ekspertene (som f.eks Rafael Behr, som er professer på politiakademiet i Hamburg, eller kriminologen Thomas Feltes) som har sagt i flere tiår nå at så mye som mulig av politiets oppgaver burde erstattes av sosialarbeidere som er utdanna for å håndtere slike situasjoner. Noe politiet ikke er.
I stedet intervjuer selve Klassekampen en nyutdanna politibetjent som sier at hun synes situasjonen hun har vært ute for er så skremmende at hun nå ønsker bevæpning av politiet. Denne tankegangen skulle vært nok til å miste tilliten. Norsk politi er for det meste godt utdanna og består av folk som vil hjelpe sine medborgere. Jeg kan ikke si det samme for politiet i mitt hjemland, hvor man som ubevæpnet blir behandla av den væpnede klassen slik en bonde ville blitt behandla av en ridder i middelalderen: Som en annenrangs borger underlagt de væpnedes totale makt. Også det gjør noe med mennesker.
Etter hvert fremstår våpenet som en tryllestav som kan få problemer til å forsvinne når man bare vifter litt med den.
Dessuten holder det ikke med god utdanning og god vilje når man går rundt med pistol i beltet i hverdagen. Alt ser som kjent ut som en spiker når du holder en hammer i hånda. Terskelen for å bruke kommunikasjon som verktøy for å løse de mangfoldige utfordringene politifolk står overfor hver dag blir høyere når man har ubegrensa tilgang til det mest effektive maktmiddelet. Etter hvert fremstår våpenet som en tryllestav som kan få problemer til å forsvinne når man bare vifter litt med den. Vi har fremskutt lagring i dag. Når politiet likevel utsettes for farlige situasjoner så er det ikke fordi det ikke skytes nok.
Samfunnet har ikke blitt farligere. Det er mangel på riktig kompetanse som er problemet her. Det er påvist mange ganger at politifolk bruker våpen langt mer i situasjoner hvor det er unødvendig og direkte farlig om de får lov. Dette fører for øvrig også til flere dødsfall blant politiets egne.
Amerikaniseringa av politiet er vel underveis. Imidlertid har en folkeavstemning i Portland, Oregon nylig vist at det innbyggerne ønsker byen skal spare mest på, er politiet. Ting går feil vei i lille Norge igjen - for å misbruke noe Gustav Mahler sa om Wien engang: Hvis verden skulle gå under en dag, så skal jeg flytte til Norge, for der skjer alt femti år seinere!
Men sikkerhet for de mange er ikke det det handler om. De store partienes politikk er populistisk, ikke evidensbasert. Hadde den vært evidensbasert, så hadde de visst at mer politi med våpen bidrar ikke til å gjøre samfunnet tryggere. Gode velferdsordninger gjør det. Det er selvfølgelig kjent. Men som sagt handler det ikke om sikkerhet for de mange, det handler om sikkerhet for de få.
Bevæpnet politi gjør ikke landet tryggere.
Mens høyresida bygger ned velferdsstaten, blir det flere og flere som kommer i skade for å ty til kriminalitet for å sikre sin overlevelse. Eller tjene litt på si når tre jobber ikke er nok lenger. Jeg kjenner noen som har begynt å selge dop for å få råd til å gå til tannlegen. Dette er virkeligheten nordmenn lever i i dag. Det er ille at et såkalt arbeiderparti ikke forstår disse sammenhengene, og at et parti som kaller seg for kristelig går med på et slikt opplegg. Bevæpnet politi gjør ikke landet tryggere. Det er bare ei hvilepute som gir en følelse av å "ha gjort noe" med den utryggheten som den usosiale nyliberalistiske politikken har skapt. Det er et kynisk og skummelt tiltak som viser manglende forståelse for dynamikken som fører til kriminalitet.
Studien til Eck, Lee og Corsaro gir klare anbefalinger til politikere. Endre strategi, ikke sett inn flere politibetjenter enn nødvendig, ansett heller flere sivile som kan levere den kompetansen de uniformerte mangler, og kanskje viktigst: ta i bruk evidensbaserte tiltak for å redusere kriminalitet. Våpen på hofta er ikke et av dem.
(Innlegget er forkortet og noe redigert)
Kommentarer? Gå til vår Facebook-side eller send til post@argumentagder.no
Comments