top of page

Penger og politikk

  • Forfatterens bilde: Argument Agder
    Argument Agder
  • for 8 timer siden
  • 3 min lesing

Kommentar 20.05.2025: Det nystartede partiet FOR Fred Og Rettferdighet har nylig gjennomført en reklamekampanje i Oslo for stans i all norsk hjelp til Ukraina.


Partiet FOR, Partileder Marielle Leraand og førstekandidat i Akershus Glenn Diesen
Partiet FOR, Partileder Marielle Leraand og førstekandidat i Akershus Glenn Diesen

Av Bernt H. Utne, publisert 20.05.2025


Det er nye tider. Mens vårt liberale demokrati til nå har blomstret i takt med den norske dugnadsånden, der innsats for lokaldemokratiet har vært både en ære og en plikt, har nå nye impulser fått feste seg. Der penger og politikk går hånd i hånd.


Det begynte 29. april med en annonse i Fædrelandsvennen finansiert av organisasjonen "Aksjon for borgerlig valgseier (ABV). Annonsen, som dekket to hele sider, beskrev Arbeiderpartiet som et "næringsfiendtlig parti som truer norske arbeidsplasser." Annonsens utforming var utvilsomt uvanlig i Norge. I stedet for å fremme positive følger av en såkalt "borgerlig politikk" fokuserte annonsen på å gi et negativt bilde av en politisk motstander. Hvilke partier som støttes av "Aksjon for borgerlig valgseier" sier ABV ingenting om. Men Fremskrittspartiet (FrP) mottok i 2023 hele 12 millioner kroner fra organisasjonen. Høyre ønsket derimot ikke å motta støtte etter som ABV nekter å oppgi hvor pengene egentlig stammer fra. Frontfigurene i organisasjonen skal ikke selv disponere slike beløp det her er tale om, og Partiloven sier bare at det er ulovlig å motta bidrag dersom giveren er ukjent for partiet (anonyme bidrag). Og det er ikke tilfellet her. Selv om pengenes virkelige opprinnelse holdes skjult.


Partiloven setter også forbud mot å motta støtte fra utenlandske givere. Det vil si privatpersoner som ikke er norske statsborgere, eller som er registrert bosatt i utlandet. Kommunalminister Kjersti Stenseng (Ap) er ikke tilfreds med denne ordningen som i praksis innebærer at anonyme givere kan gi beløp til partier via dekkorganisasjoner. I februar sendte hun forslag til endringer ut på høring for å tette dette smutthullet i loven ved hastebehandling i Stortinget. Siden har lite skjedd.


Inntil plutselig det nystartede partiet FOR (Fred og Rettferdighet) dukket opp med en omfattende reklamekampanje i Oslo for å stanse den norske støtten til Ukraina. Kampanjen skal ha kostet millionbeløp, men ledelsen i partiet vil ikke oppgi hvor pengene til kampanjen stammer fra. Tidligere utenriksminister Ina Eriksen Søreide (H) utelukker ikke at det er russiske penger som står bak. Førstekandidat for FOR i Akershus, Glenn Diesen, sier imidlertid til NRK at "pengene ikke kommer fra utlandet." Men hvem pengene stammer fra vil heller ikke Diesen avsløre, og viser til partileder Marielle Leraand. Som til NRK ikke aviser at pengene stammer fra russiske givere. Samtidig understreker hun at partiet følger norsk lov, og har "ingenting å skjule".


Sjefsredaktør Eivind Ljøstad i Fædrelandsvennen uttaler i en e-post til Argument Agder at i "utgangspunktet vurderer vi først og fremst innholdet i annonsene, men på bakgrunn av den debatten som har oppstått om finansiering ville vi også stilt spørsmål om det, siden dette er et politisk parti." For øvrig mener Ljøstad at "de mest kontroversielle annonsene Fædrelandsvennen har publisert de siste årene kommer fra organisasjonen MIFF (Med Israel for fred). Heller ikke her har vi oversikt over hvem som gir pengestøtte til annonsøren/organisasjonen." Budskapet i de annonsene som nå diskuteres (mot støtte til Ukraina) mener imidlertid Ljøstad er helt innenfor det som må aksepteres som en lovlig ytring, og han ønsker ikke å være et meningspoliti for annonsører som ønsker å betale for å få frem sitt (lovlige) budskap.


Fokus til partiet FOR er på omstridte utenrikspolitiske tema. Der aktører utenfor landets grenser har klare interesser å ivareta. Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) bekrefter overfor Dagens Næringsliv at etaten følger med på partiet FORs hemmelige pengestøtte. Også Partilovnemnda, som har til oppgave å kontrollere at partiene følger norsk lov for partifinansiering, skal behandle saken.


I mellomtiden toer kommunalminister Kjersti Stenseng hendene. Kan det se ut som. For hvor er det blitt av hastebehandlingen i Stortinget for å tette hullet i partiloven som hindrer fullt offentlig innsyn? Som hun i februar med Stortinget velsignelse håpet kunne voteres over etter påske.


Nå er påsken for lengst over, krigene tiltar i intensitet og behovet for en opprydning i lovverket er akutt. Kommunalministeren må derfor nå levere for å sikre at høstens valgkamp ikke fremstår som ei "suppe" av penger og politikk!



Kommentarer? Gå til vår -side eller send til post@argumentagder.no


Comments


  • White Facebook Icon

Følg oss på Facebook

© 2024 Argument Agder - ISSN 2703-8432 - Org. nr. 924 851 961 - post@argumentagder.no

bottom of page