Kommentar 11.09.2023: Gunnar Stavrum i KRS anbefaler å stemme på et stabilt borgerlig flertall som bryr seg om kultur og klima.
Av Bernt H. Utne, publisert 11.09.2023
KRS tar politisk stilling
Det som etter hvert har utviklet seg til et borgerlig propagandaorgan fornekter seg ikke. På selveste valgdagen 11. september skriver sjefsredaktør Gunnar Stavrum i KRS "Stem på et stabilt borgerlig flertall som bryr seg om kultur og klima". Han kunne like godt ha skrevet: Stem Venstre. Og sedvanen om å gi velgerne ro på selve valgdagen før de går til sin viktige oppgave med å avgi stemme gir Stavrum blaffen i. For ham og avisen hans finnes det åpenbart ingen anstendige grenser i å sikre favoritten Mathias Bernander ordførervervet.
Men artikkelen må være skrevet på overtid. For å si det diplomatisk. For den inneholder et avsnitt hvor man kan avgi stemme om en koalisjon av Høyre, FrP, KrF og Venstre er mulig. Der heter det i ett av alternativene "I tvil. De fire partiene klarte ikke å finne en stabil regjering for Erna Solberg". Og bare så det er klart, også for Gunnar Stavrum. Det er Mathias Bernander som kandiderer for ordførervervet i Kristiansand. Ikke Erna Solberg!
Politiske stridstema
Artikkelen inneholder også en del momenter som tyder på at Stavrum ikke har fått med seg de virkelig viktige politiske stridstema i Kristiansand. Som dreier seg om trygghet for innbyggerne (les rus - og kriminalpolitikk), reduksjon av sosiale forskjeller (les sosialboliger og forskjeller i levekår) og kulturpolitikk (les driftstøtte til Kunstsilo og Kilden m.m.). Men disse utfordringene skal i følge Stavrum løses av Venstre som vil "moderere(r) politikken til Kristelig Folkeparti på kristenmoralske spørsmål og holde(r) Fremskrittspartiet i ørene på miljøpolitikk, kollektivtransport og byvekstavtalen."
Bernanders utfordringer
Utfordringene for Mathias Bernander i å bygge en stabil koalisjon i bystyret vil trolig først og fremst bestå i finne en felles plattform som både KrF og Venstre kan akseptere. Under Charlotte Beckmann Finnestad har KrF beveget seg i kristenkonservativ retning, mens Venstre er på vei mot et mer liberalistisk samfunn. Altså i stikk motsatt retning. Når Høyre i realiteten dilter etter Venstre på vei mot økende liberalisering, f. eks. i ruspolitikken, og samtidig fronter økende støtte til kultursektoren, som er en rød tråd for FrP, skal Bernander måtte utvise god politisk balansekunst for å lykkes. I tillegg, som Stavrum overhode ikke nevner, kommer den politiske kjøttvekta med i beregningen. Og den ser oppmuntrende ut for KrF. Partiet ligger stabilt på rundt 12 % av stemmene, og vil etter alle solemerker bli dobbelt så stort som Venstre. Trolig skyldes dette at en del verdikonservative Høyre-velgere avviser liberaliseringsprosessen i partiet, og reagerer med å stemme KrF. Ikke fordi de er spesielt kristne, men fordi de ikke ønsker liberalismens "frie flyt" av alle enkeltmenneskets mulige rettigheter. Og de frykter utviklingen med økende kriminalitet og vold som følger i liberalismens fotspor.
Anbefalingen til velgerne er derfor å stemme etter sin overbevisning. Godt valg!
Kommentarer? Gå til vår Facebookside eller send til post@argumentagder.no
Comments