top of page
  • Forfatterens bildeArgument Agder

I pandemiens tjeneste

Kommentar 16.09.2024: Med enkelte hederlige unntak formidlet media under koronapandemien de informasjoner som myndighetene ønsket skulle komme frem. Noe annet valg hadde de heller ikke slik landets helsefaglige og politiske ledelse opptrådte.



Av Bernt H. Utne, publisert 16.09.2024


"Desinformasjon er en økende utfordring," skriver fagdirektør ved Folkehelseinstituttet og professor ved Pandemisenteret på Universitetet i Bergen, Preben Aavitsland, i en kronikk i Fædrelandsvennen 12. september. Han kritiserer media for å ha blitt "med på dugnaden mot viruset i rollen som et slags kommunikasjonsbyrå for regjeringen", og mener at pressen sviktet ved å gi "lite rom for motstemmer som ønsket mer frihet, færre restriksjoner og kanskje mindre testing og vaksinering."


Her retter Aavitsland baker for smed, og gir media skylden for å ha diltet viljeløst bak smittevernekspertene. Men de som sterkest bidro til å hausse opp stemningen med krav om strengest mulige tiltak var helsemyndighetene selv. Som Aavitsland utvilsomt tilhører. Og den mest synlige av angstdriverne var assisterende helsedirektør Espen Nakstad, som ikke lot noen anledning gå fra seg til å skremme befolkningen med pandemiens farer. Høyreregjeringen ved helseminister Bent Høye og statsminister Erna Solberg fulgte opp som villige politiske klakører. Og hva kan da media gjøre mot entydige råd fra helsemyndighetene?


Hver bil ble møtt av to bevæpnet politi, som uten hensyn til internasjonale avtaler beordret alle på koronahotell

6. juni 2021 kom jeg med en av Fjord-lines ferger til Langesund, som den gang var den eneste forbindelsen til Europa. På fergen var det ca. ti private biler med kanskje 30 passasjerer til sammen. Hver bil ble møtt av to bevæpnet politi, som uten hensyn til internasjonale avtaler beordret alle på koronahotell. Jeg hadde gyldig tysk EU-vaksinesertifikat. Men etter som jeg ikke var kommet direkte fra Tyskland, som var umulig, men via Fjord-lines ferge som var registrert i Danmark, hadde jeg formelt betrådt dansk territorium. Det innebar automatisk koronakarantene. Jeg nektet, og fikk beskjed om at det betydde kr. 20 000 i bot. Den aksepterer jeg ikke svarte jeg. Da bli du dømt sa politimannen. Greit, svarte jeg, men jeg går ikke på koronahotell når jeg har overholdt alle regler. Bortsett fra å ha sittet alene noen timer på en ferge registrert i Danmark. Politimannen som ledet aksjonen forsto etter hvert det absurde i situasjonen, og lot meg kjøre hjem mot løfte om å holde meg i hjemmekarantene.


Da jeg langsomt kjørte ut av fergekaien så jeg hvordan to andre bevæpnede politifolk tok for seg en skrekkslagen, ung kvinne som åpenbart var en utenlandsstudent på vei hjem. Jeg har aldri sett noe lignende, og jeg hadde heller ikke trodd at Norge kunne sende bevæpnet politi mot egne statsborgere på vei til hjemlandet. Det jeg denne junidagen i 2021 opplevde på fergekaien i Langesund var en rettsstat uverdig. Uansett pandemi. Ansvaret hadde helsemyndighetene og landets politiske ledelse. Ikke media.


I likhet med en rekke andre kritiske artikler vi publiserte under pandemien falt slike innlegg den gang ikke i god jord hos helsemyndighetene

Noen dager senere, 15. juni 2021, publiserte jeg i Argument Agder artikkelen Streng - strengere - ERNA! Artikkelen er en kritisk og autentisk vinkling på myndighetenes koronahåndtering. Noen uker tidligere, 26. mai 2021, drøftet Terje Dragseth i Argument Agder hva som skjer når pandemier akselererer. I likhet med en rekke andre kritiske artikler vi publiserte under pandemien falt slike innlegg den gang ikke i god jord hos helsemyndighetene. Heller ikke hos Aavitsland eller daværende kommuneoverlege og bystyremedlem Dagfinn Haarr (Ap). Begge ble invitert til å kommentere koronapandemien og håndteringen av den i Argument Agder. Men avslo.


Preben Aavitsland forsøker å gi media skylden for helsemyndighetenes feil. Det er en pinlig skivebom.



Kommentarer? Gå til vår Facebook-side eller send til post@argumentagder.no

Comments


bottom of page