top of page

Tyskland - høyre om!

Forfatterens bilde: Argument AgderArgument Agder

Kommentar 24.02.2025: Tyske velgere ønsker at landet foretar en klar høyredreining.


Illustrasjon:  Friedrich Merz, foto Wikipedia
Illustrasjon: Friedrich Merz, foto Wikipedia

Av Bernt H. Utne, publisert 24.02.2025


Tyskland har valgt, og resultatet er klokkeklart. Tyske velgere har med en rekordhøy valgdeltakelse på 83 % kommandert "høyre om", og kristeligdemokratene (CDU/CSU) under Friedrich Merz får nå med 28,6 % oppslutning ansvaret for å lede Europas største økonomi ut av hengemyren landet befinner seg i. Og samtidig har velgerne sendt nåværende regjeringssjef Olaf Scholz og hans sosialdemokrater (SPD) ut av regjeringskontorene med en oppslutning på magre 16,4 %. Resultatet er en kraftig smekk på fingrene til Scholz, og hans karriere i tysk topp-politikk synes nå å være over. For de Grønne ser det noe bedre ut med en oppslutning på 11,6 %. Det er en liten tilbakegang, og overraskende bra tatt i betraktning at partiet bl. a. har hatt ansvaret for den omstridte næringspolitikken.


Oppgaven med å danne regjering er krevende av flere årsaker. For det første sliter Tyskland for tredje året på rad i resesjon med høye energipriser og sviktende etterspørsel i industrien. For det andre er det politiske grunnlag for en stabil regjering avhengig av støtte fra partier med svært ulike prioriteringer. Det vil kreve evne og vilje til politiske spagater av hittil ukjent omfang. Og for det tredje er to av partiene representert i parlamentet Bundestag erklært for umoden for regjeringsansvar, og dermed uegnet til å være deltaker i en regjeringskoalisjon. Mener de øvrige partiene. Det dreier seg om det høyreekstreme partiet Alternativ für Deutschland (AfD), som med over 20 % av velgerne bak seg har doblet sin oppslutning fra forrige valg, og det venstresosialistiske partiet Die Linke med rundt 8,8 % oppslutning. Som altså ingen av de øvrige partiene ønsker å samarbeide med. Samlet har disse to partiene rundt en tredel av mandatene i Bundestag.


Tyskland har en sperregrense på fem prosent. To av de aktuelle partiene, fridemokratene (FDP) og det nystartede Bündnis Sarah Wagenknecht (BSW), har vaket like under sperregrensen. Sammenbruddet i regjeringssamarbeidet før jul utløste behovet for nyvalg, og FDP fikk av mange skylden for koalisjonsbruddet. Kreative partitaktiske utspill lønner seg sjelden for å vinne valg, og velgerne har åpenbart ikke glemt partiets "urene trav" siste høst. Den karismatiske Sarah Wagenknecht kom for ett års tid siden inn som en frisk vind i tysk politikk med sitt nye parti BSW. De første måneder høstet hun og hennes parti en oppslutning på mellom 10 og 15 %. Men luften gikk etter hvert ut av ballongen, og partiet har nå buklandet like under sperregrensen.


Tyskland kjenner ikke systemet med mindretallsregjeringer som må samarbeide fra sak til sak slik vi bl. a. kjenner det fra Norge. Landet er vant til og velgerne forventer en sterk og stabil politisk ledelse basert på et flertall i Bundestag. Denne forventning er også nå valgvinneren Friedrich Merz og kristendemokratene CDU/CSU`s største utfordring. For selv om han er klar valgvinner puster det høyreekstreme AfD Merz i nakken som nest største kraft. AfD har signalisert ubetinget støtte til Merz plan om å stenge grensene, og konsekvent sende kriminelle og/eller avviste asylsøkere ut av landet. Men foreløpig har Merz avvist alle politiske frierier fra AfD, og gjentatt løftet fra valgkampen om aldri å samarbeide med AfD.


Hvor lenge Merz kan vise Alice Weidel og AfD en kald skulder er imidlertid høyst usikkert. En flertallsregjering er ikke mulig uten støtte fra valgtaperen SPD. Men en storkoalisjon av SPD og CDU/CSU blir i tilfelle uten nåværende regjeringssjef Olaf Scholz. Også en treerkoalisjon av SPD, CDU/CSU og de Grønne er tenkelig, men i viktige tema, som f. eks. i innvandringspolitikken står de tre partiene meget langt fra hverandre. Regjeringsdannelsen kommer uansett til å bli krevende, og skal Merz lykkes må han og hans koalisjonspartnere kunne spise "politiske kameler." Og skulle det ikke gå, har Merz bare en han kan vende seg til, Alice Weidel. Som han har lovet velgerne dyrt og hellig han ikke skal samarbeide med.


Alternativet er nyvalg. Eller kaos!



Kommentarer? Gå til vår Facebook-side eller send til post@argumentagder.no

Comments


  • White Facebook Icon

Følg oss på Facebook

© 2024 Argument Agder - ISSN 2703-8432 - Org. nr. 924 851 961 - post@argumentagder.no

bottom of page