top of page
Forfatterens bildeArgument Agder

Grådighet innenfor veldedighetsarbeid

Kommentar 05.08.2024: Avsløringen av ekstreme bonusutbetalinger til ledelsen i den veldedige og humanitære stiftelsen Sana har vekket sterke reaksjoner. Utbetalingene går på bekostning av forholdene for flyktninger og reduserer stiftelsens støtte til veldedige formål.



Av Randi Øverland, publisert 05.08.2024


Det er forstemmende å lese om hvordan Stiftelsen Sana opererer. Ledelsen med hjelp av styret, forsyner seg grovt av penger som er tenkt å gå til virksomhet i en stiftelse som er «ideell, humanitær, politisk- og religiøs nøytral og med mellommenneskelige verdier som hovedfokus».

Det viser seg nok en gang at det er grådigheten og ikke humaniteten som gjelder. Vi vet at når noen får mer, er det andre som får mindre. I dette tilfellet er det tydeligvis organisasjonen Sana og ikke minst veldedighetsarbeidet de har sagt at de skal prioritere. Millioner går direkte til administrerende direktør, istedenfor til viktig solidarisk arbeid for sterkt trengende personer.

Asylmottak er krevende å drive. Det oppdages stadig at lover og regler ikke følges. Så det er ikke tvil om at det er mange nødvendige tiltak som kan følges opp før millionbeløp utbetales som bonuser til ledelsen.


Samtidig sier Furre at det er viktig med bonusordninger, da dette kan føre til lavere fastlønn. Forstå det den som kan.

Bonusavtale på 15 millioner kroner

Beløpet det i utgangspunktet er snakk om denne gangen er 15 mill. kroner. Stiftelsen Sana går igjennom en endring av konsernstrukturen og den ene bonusavtalen utløses. Styreleder Harald Furre sier til FVN at han «rydder opp». Han har klart å halvere bonusutbetalingen til 7.5 mill. kroner. Samtidig har han forfremmet adm.dir. Bjørn Halvorsen til konserndirektør med fortsatt bonusordninger. Halvorsen skal nå inneha samme lønn som tidligere, men bare jobbe i en 60 %-stilling. Altså en betydelig reell lønnsøkning. Samtidig sier Furre at det er viktig med bonusordninger, da dette kan føre til lavere fastlønn. Forstå det den som kan.

I tillegg er ny adm.dir. ansatt. Hva dette innebærer av utgifter til lønn og evt. bonuser vet vi ikke. Dette er altså å rydde opp. Forstå det den som kan.

Bare husk at vi snakker om offentlige penger.

Tidligere styreleder Arve Danielsen angrer på avtalen fra 2019 med adm.dir. Halvorsen, og mener nå at avtalen burde termineres, altså avsluttes. Det er tydeligvis ikke styreleder Furre interessert i.


Eller kanskje bonusutgiftene budsjetteres som driftsutgifter og går på bekostning av forholdene til flyktninger og utbetalinger til veldedighet?

Utlendingsdirektoratet (UDI) sitt ansvar

Det er UDI som på vegne av Regjeringen har et overordnet ansvar for botilbud og drift av asylmottak. UDI sine region-kontor har løpende oppfølging. Jeg er derfor spendt på hvordan UDI stiller seg til dyre bonusavtaler. Det kunne kanskje være en ide at UDI legger inn forbud mot bonusordninger i sine anbudspapirer?

Furre og Halvorsen er opptatt av at Stiftelsen Sana konkurrerer i et kommersielt marked. Det handler om offentlig oppkjøp av plasser til asylmottakere. Jeg har forståelse for at det kan være krevende å drive et velfungerende asylmottak, men det handler om å bruke pengene riktig. Det er viktig at beboerne får et godt og trygt tilbud og at regler og lover følges. Vi har gjennom mange år sett utallige eksempler på det motsatte. Når Stiftelsen Sana skal konkurrere om å få tilslag på et anbud, skulle en tro at høye bonuser til enkeltpersoner fordyrer anbudet de legger inn, ikke gjøre det mer attraktivt. Eller kanskje bonusutgiftene budsjetteres som driftsutgifter og går på bekostning av forholdene til flyktninger og utbetalinger til veldedighet?

Det siste er det tydeligvis, siden det er betalt ut mindre enn 1% av omsetningen til veldedighet i 2023.


Bonusprinsippet

Fædrelandsvennen har i klare ordelag kritisert vedtaket om bonusordningene og ansvaret som styreledere og administrativ direktør har. De uttrykker helt tydelig at «bonusordningene i Sana hører ingen steder hjemme i en humanitær stiftelse». Det er jeg helt enig i. Det burde være helt klart for ethvert asylmottak at bonusordninger er utelukket.

Det har vært mye kritikk av for høye lønninger til direktører og styreledere innenfor offentlige- og deloffentlige virksomheter. Men økonomene har ordnet det med å avtale bonusordninger. Da kommer utgiftene ikke inn under lønn, men «lønnsposten» som Furre kaller det når bonuser er inkludert. Lønnsposten til adm.dir. Halvorsen i 2023 var på 3.5 mill. kroner.


Da gjenstår det bare å få vite hvor høye honorarer styreleder og styremedlemmene får

Styreansvar

Da gjenstår det bare å få vite hvor høye honorarer styreleder og styremedlemmene får. Jeg håper bare det er et ansvarlig styre når det gjelder saksbehandling og utbetalinger til seg selv.. Tidligere styremedlem hevder i FVN at hun var uenig og skeptisk til bonusavtalene som ble inngått i 2019, men stemte for. Hva holder de på med? Hvorfor er de styremedlemmer?


Flyktningeutfordringen

Verden er for tiden et meget urolig sted, så sannsynligheten for flere flyktninger til asylmottakene er absolutt til stede. Jeg håper Norge fortsatt vil føre en human asylpolitikk. Og jeg håper virkelig at asylmottakene vil operere med åpenhet når det gjelder pengebruken, og at forholdene i asylmottakene vil stå i sentrum. Ikke høye millionutbetalinger til enkeltpersoner!

UDI har en viktig oppgave sammen med kommunene og asylmottakene.



Kommentarer? Gå til vår Facebook-side eller send til post@argumentagder.no

Comments


bottom of page