Synspunkt 04.12.2024: De siste dagers debatt om ukulturen i Kristiansand kommune, har forsterket politikernes og administrasjonens manglende evne og vilje til å lytte til innbyggerne. Når maktmenneskers meninger blir til sannhet, skjelver selve lokaldemokratiet i sine grunnvoller.
Av Vidar Ertzeid, publisert 04.12.2024
Politikerne i Norge synes å ha mistet vesentlig kommunikasjon og kontakt med tidligere kjernevelgergrupper. Det gjelder også i Kristiansand. For å belyse disse utfordringene, kan man bruke forsker Trygve Gulbrandsens presisering og avgrensing av ordet elitisme og en bruk av dette som passer utmerket inn lokalt:
"Elitisme i form av at eliten er i utakt med befolkningens behov og meninger".
"Elitisme i form av at elitene er skeptiske til og reiser tvil om borgernes eller velgernes politiske interesse og kompetanse".
Av denne presiseringen var det dermed ikke Trump som vant valget i USA, men Kamala Harris som tapte! Og hun tapte, fordi hun var i utakt med den jevne amerikaners behov og meninger.
Det var ikke Trump som vant valget, men Kamala Harris som tapte fordi hun manglet den nødvendige grasrotkontakten med folket!
Francis Fukuyamas "The end of History and the last Man" er en kontroversiell teori om at det vestlige, liberale demokratiet har nådd endepunktet i den politiske og samfunnsmessige utviklingen, etter over 30 års styresett og hegemoni. Eksemplet fra USA er på mange måter dermed slik at det var ikke Trump som vant valget, men Kamala Harris som tapte fordi hun manglet den nødvendige grasrotkontakten med folket! Hun var i utakt med de velgerne hun potensialt ville hatt. Arbeiderklassen mobiliserte, og til og med generasjoners demokrater blant stålarbeiderne i Midt-Vesten, samt store fargede grupperinger, stemte på Trump som en protest mot et altfor lenge elitestyrt Washington.
Det samme konklusjonen kan trekkes om Brexit i England, der svorne labour-kretser var de ivrigste som ville ut av unionen. Eller at Marine Le Pen og Front National gjorde et brakvalg i Frankrike som en protest mot det etablerte. Den samme trenden har vist seg i flere andre europeiske land, der de etablerte borgerlige har fått betydelig støtte av ekstrem-høyre. Og høyrebølgen bare tiltar i styrke.
Som en liten delforklaring, og over til norske forhold, kommer den franske stjerneøkonomen og sosialdemokraten Thomas Pikettys blant annet med en sviende kritikk av Støre-regjeringens økonomiske politikk. Til Dagens Næringsliv sier han: "På lengre sikt er dette (formuespolitikken) et destruktivt valg for sosialdemokratiske verdier i Norge. Vi kan ikke bygge en modell som gjør noe med ulikheten uten å redusere de enorme forskjellene i formue og eierskap".
Det finnes altså en misnøye med det etablerte og elitestyrte hegemoni også i gamle Noreg.
Utenriksminister, Espen Barth Eide, tidligere forsker ved NUPI og statssekretær for Arbeiderpartiet, mener at "Sosialdemokratiet har mistet det ideologiske grepet.
Også her har det først og fremst glippet i kommunikasjonen med velgerne, og misfornøyde velgere trekker mot høyre". Det finnes altså en misnøye med det etablerte og elitestyrte hegemoni også i gamle Noreg. Man kan vel bestemt si at dette gjelder flere sentrale politiske partier.
Det finnes åpenbare paralleller fra storpolitikkens arenaer - til vår nære, hverdagslige og politiske sandkasse. Etter å ha fulgt de siste års store, politiske saker i vår landsdel, som tvangssammenslåingen av Kristiansand, Søgne og Songdalen kommuner, Kunstsilodebatten, Gartnerløkka/Østre Ringvei problematikken, bompengesaken og flere kontroversielle utbyggingssaker, synes Barth Eides "kommunikasjonsglipp" mellom politikere og velgere også å gjelde for vår lokalpolitiske arena. I Trøndelag, er Trond Giskes kommende gjenoppstandelse på Stortinget, også en del av dette bildet.
Det er imidlertid bare for en dråpe å regne i den internasjonale sammenhengen, der høyrevinden etter hvert har inntatt en betydelig styrke.
Kommentarer? Gå til vår Facebook-side eller gå til post@argumentagder.no
Comments