Synspunkt 25.02.25: Norge har avgitt suverenitet til amerikanske militærbaser på norsk jord. I en stormaktskonflikt mellom USA og Russland vil de være sannsynlige bombemål for Russland. Baseavtalen bør sies opp med umiddelbar virkning.

Av Aslak Storaker, styremedlem i Fredslaget Sør, publisert 25.02.25
Ved beslutninger i Stortinget i 2022 og 2024 har norske politikere avgitt suverenitet til USA ved opprettelsen av til sammen tolv såkalte «omforente områder» der det amerikanske militæret gis fri og eksklusiv tilgang, på godt norsk amerikanske militære baser på norsk territorium. Avtalen kalles "Tilleggsavtale mellom Norge og USA om forsvarssamarbeid". USA har skaffet seg 47 slike baser i Norden, der de har militære styrker og militært utstyr på områder som er underlagt amerikansk jurisdiksjon.
I samsvar med avtaleteksten kan "luftfartøyer, fartøyer og kjøretøyer som brukes av eller utelukkende for amerikanske styrker, reise inn og ut av og forflytte seg fritt på norsk territorium" etter en klarering som gis for ett år av gangen. Norge har ikke rett til å hindre eller utføre kontroller på disse fartøyene, og har ikke rett til å straffeforfølge utstasjonerte soldater som bryter norsk eller internasjonal lov.
Det amerikanske militæret styres nå av Donald Trump, som har sagt at han ikke vil utelukke bruk av militærmakt for å tvinge Danmark til å avstå Grønland til USA. I ytterste konsekvens kan amerikanske styrker brukes til dette med utgangspunkt fra basene deres i Norge uten at norske myndigheter har mulighet til å hindre dem.
Har stortingsflertallet forstått alvoret i å oppgi militær suverenitet i et område av verden der atommaktene USA og Russland står overfor hverandre?
Når det gjelder amerikanske kontraktører heter det at de skal opptre "med respekt for norsk lov, i den grad dette ikke er uforenlig med de amerikanske styrkenes militære behov" - og det er USA som avgjør hva som er deres militære behov. Dagbladet Arbejderen skriver om den tilsvarende danske avtalen med USA at dette vil innebære at private sikkerhetsfirmaer fritt kan bevege seg ut og inn av amerikanske baser, og at både USAs militære og private sikkerhetsselskap tidligere har torturert fanger på amerikanske baser i utlandet. Danske Amnesty International skriver i sitt høringssvar til avtalen at "USAs veldokumenterede anvendelse af tortur mod mistænkte kombattanter kan kompromittere Danmarks forpligtelser i FN’s Torturkonvention".
I baseavtalen heter det videre at amerikanerne skal respektere norske begrensninger mot lagring av atomvåpen og visse andre våpentyper, men Norge gir "amerikanske styrker tillatelse til å kontrollere tilgangen til de omforente områdene, eller deler av områdene, som amerikanske styrker har eksklusiv rett til å bruke".
Norske myndigheter har altså ingen inspeksjonsrett, og det kan stilles alvorlige spørsmål om hvor troverdige slike forsikringer fra amerikanske myndigheter egentlig er. Det er for eksempel kjent at USA tidligere har operert med atomvåpen på baser på Grønland uten at det var sanksjonert av den danske regjeringen. I en tid med økende stormaktsrivalisering er basene derfor sannsynlige bombemål for Russland dersom de skulle havne i krig med USA. Myndighetsavståelsen har gjort Norge til en utsatt skyteskive og økt de geopolitiske spenningene i nordområdene.
Den tidligere diplomaten og forskeren Torgeir E. Fjærtoft skriver om dette i NUPIs tidsskrift Internasjonal politikk: "Russland, i en antagelse om at USA ser for seg å bruke Norge som base for å presse eller i verste fall angripe, kunne velge å komme USA i forkjøpet. Denne risikoen forsterkes gjennom de nye baseavtalene." Har stortingsflertallet forstått alvoret i å oppgi militær suverenitet i et område av verden der atommaktene USA og Russland står overfor hverandre?
Baseavtalen har en varighet på ti år. Så snart den utløper bør den, av hensyn til landets trygghet og selvstendighet, sies opp med umiddelbar virkning. Det er vanskelig å forutse nøyaktig hvilke krefter som vil lede USA de kommende årene og hvordan de vil opptre. Men det virker ikke sannsynlig at de alltid vil opptre i tråd med internasjonal lov eller med respekt for andre staters sikkerhetsbehov.
Kommentarer, ris eller ros ? Gå til vår facebook-side eller send til post@argumentagder.no
Comments