top of page
  • Forfatterens bildeArgument Agder

Ansvarlighet gir tillit - uansvarlighet gir mistillit

Kommentar 02.10.2023: Tidligere statsminister og Høyreleder Erna Solberg hevder hun ikke visste det hun burde ha visst. Det svekker tilliten til henne og til politikere generelt.


Illustrasjon: Erna Solberg på gangen: Visste ingenting, forsto ingenting, uten ansvar og derfor ikke inhabil, av T. Vestaas

Av Randi Øverland, publisert 02.10.2023


Skandalen rundt tidligere statsminister Erna Solberg brer om seg. Litt av en sak. Steg for steg avsløres flere ømtålige aksjekjøp og aktiv «vedding» fra Sindre Finnes sin side. Ømtålige fordi det har skapt usikkerhet om innsidehandel. Solberg sier at hun ikke visste, og dermed ikke var inhabil under behandlinger i Regjeringen. Så viser det seg at det var ganske mye hun visste likevel.


Men det ser ikke ut til å være så viktig for Høyre. De erklærer full tillit til sin leder og statsminister-kandidat. Pressekonferansen med avsløringen fra Solberg sin side, var akkurat ferdig da sentralstyret i Høyre skulle starte. Det passet fint, for da kunne de også vedta full støtte til sin leder.

Det må vi andre respektere, men da må også Høyre vite at det svekker tilliten til vårt demokrati.


Hun har ansvaret for at alt er i orden på vegne av nasjonen – ikke fordi hun er kona til Finnes!

Dersom politikerne kan komme unna med å skylde på andre og hevde at de ikke visste, da er mye i ferd med å endre seg.


For her er det snakk om at Solberg ikke visst fordi hun aldri hadde sjekket hvilke aksjer og vedde-mål hennes ektemann hadde gående. Iflg. et intervju i Klassekampen 23.09.23 hadde hun aldri i løpet av sine åtte år som statsminister spurt hvor mange aksjer han eide – altså ikke bedt om en full oversikt. Dette til tross for at hun har plikt som statsminister til å sjekke slike forhold. Hun har ansvaret for at alt er i orden på vegne av nasjonen – ikke fordi hun er kona til Finnes!

En statsråd, men enda viktigere for en statsminister, må ta ansvar for det posisjonen tilsier at vedkommende har ansvar for. I tilfellet Erna Solberg, så skylder hun på, slik jeg leser det, at hun ikke visste, at det var Sindre Finnes som var uærlig og i tillegg mener hun det var og er uklare regler for hvor mange aksjer en kunne/kan ha i f. eks. Hydro, før det var ulovlig handel.


Professor Eivind Smith sier at når det gjelder Hydro-aksjer, har hun gått over grensa i forhold til inhabilitet. Selv må hun innrømme, etter mye press, at hun kanskje burde ha fått vurdert sin egen habilitet i Regjeringen under behandling av saken der Røldal-Suldal-kraftverk skulle gå til Hydro.

Men hun klarer ikke å innrømme det tydelig og klart. Hun tar ikke ansvaret på alvor. Det er meget alvorlig og trist! Slik handlingsmåte svekker tilliten vår til henne – og ikke minst til våre politikere generelt!Kommentarer? Gå til vår Facebookside eller send til post@argumentagder.noComments


bottom of page