top of page
  • Forfatterens bildeArgument

Vipers – et eventyr uten like på Sørlandet (del 2 – av 3)

Trenerspørsmålet må løses!

Kronikk 15.02.2023: Vipers har de siste årene vært verdens beste klubb på kvinnesiden i håndball. Men er prosjektet i ferd med å spore av? Det er en rekke tegn og signaler som kan tyde på at interessen, oppslutningen og engasjementet rundt prosjektet er på retur. Begynner vi å se slutten på dette eventyret i Sørlandsk toppidrett?


Teddy Moen er blant dem som kjenner norsk og internasjonal idrett best på Sørlandet. Han vil i en serie på tre artikler se nærmere på status quo, mangler og utfordringer, og hva han mener er avgjørende for at landsdelen fortsatt skal ha et håndballag på kvinnesiden i verdenstoppen.


Vipers mot RK Krim i Champions League 4.2.2023. Vipers vant 36 - 31 foran en nesten fullsatt Aquarama. Foto: Teddy Moen

Av Teddy Moen, publisert 15.02.2023


Gjennom en vellykket dual-modell har klubben VÅG håndballklubb (del av alliansen IK VÅG) fra Vågsbygd og selskapet Vipers Topphåndball AS lyktes med å bygge samt etablere en unik profesjonell håndballklubb, som har vært en suksess både sportslig og driftsmessig. I moderne tid er det få institusjoner som har vært viktigere for Sørlandets stolthet, identitet og tilhørighet. Nå er klubben en av favorittene til på ny å vinne Champions League (Final Four) i begynnelsen av juni når Europas fire beste klubber møtes til oppgjør.


Sportslig kompetanse

Da Terje Marcussen trådde inn som daglig leder i VÅG Vipers i 2013, ble en rekke grep tatt for å løfte klubben sportslig og økonomisk. Det kanskje viktigste virkemidlet var å ansette en av landets mest kjente, meritterte og mest kunnskapsrike trenere, Gunnar Pettersen. Skulle visjonen om å velte Larvik Håndball fra tronen her hjemme og starte reisen mot Europa-toppen lykkes, forutsatte det at klubben fikk på plass sportslig kompetanse tilpasset ambisjonsnivået. Og det fikk de gjennom Gunnar Pettersen. Umiddelbart fikk Vipers økt oppmerksomhet i nasjonale medier, og troen på klubben ble styrket. De sportslige kravene økte betraktelig. Det førte til at en rekke av landets fremste spillere fattet interesse for Vipers og klubbens planer, og ga uttrykk for at dette var en klubb de ville vurdere å spille for.


Spillerne viktigst

De viktigste aktørene i en suksessrik klubb er spillerne. Det er kvaliteten på spillerne som først og fremst avgjør resultatene i kamper - i serie- og cupspill. Og det er de som knesetter den prestasjonskulturen man streber etter i toppidrett – hver dag hele året!


Treneren utvikler prestasjonskulturen

Men uten en trener (eller flere…) med kompetanse, respekt og autoritet til å lede spillergruppen – selv på toppnivå, er det alltid en stor risiko for at prestasjonskulturen ikke fester seg og får effekt. En toppklubb med ambisjoner kan derfor aldri drive risikosport med valg av trener. Å undervurdere tidspunkt og trenervalg vil for en klubb som Vipers være uklokt.

Når Gunnar ga seg lyktes Vipers å lokke Kenneth Gabrielsen fra Glassverket over. En av landets mest lovende og renommerte trenere, med godt nettverk og respektert i miljøet og media. Når han også valgte å trekke seg som trener, var det å overtale Ole-Gustav Gjekstad til å ta opp trenerkarrieren på ny et scoop.


Som tidligere toppspiller, med topp utdanning, trener for Larvik Håndball og sportsjef da klubben klatret til Europatoppen (og vant Finale Four i 2011), kunne Vipers sannsynligvis ikke ha fått en dyktigere håndballtrener. Men etter snart fem år i trenerstolen, valgte han på nyåret å gå til jobben i Odense (Danmark). Allerede 15. september i fjor informerte han Vipers om at han ikke ønsket å tegne en ny kontrakt.


Jakten på ny trener

Sportslig leder Morten Jørgensen opplyste allerede 22. september i et intervju i Fædrelandsvennen om jakten på erstatteren til Gjekstad: – Vi startet jobben allerede i sommer, og da nyheten ble kjent sist uke, har vi fått inn tips og innspill på enda flere, som har blitt vurdert mot dem vi hadde. Vi har en veldig god oversikt nå. Derfor sier vi at vi er mye nærmere en løsning, sier Jørgensen hemmelighetsfullt.


Men fortsatt er ingen trener offisielt på plass, over fire måneder senere. I et nytt intervju 30. januar sier Jørgensen til Fædrelandsvennen: - Vi har ikke sittet og sett i veggen i fire måneder. Vi har hatt møter med kandidater. Vi har ikke panikk.


Valget av ny trener avgjørende

Kanskje har klubben kommet lengre i trenerspørsmålet enn vi på utsiden vet om? Men timingen og retorikken omkring problemstillingen gjør meg usikker og skeptisk til klubbens fremtid. Valget av ny trener mener jeg er et forhold som det er av avgjørende betydning å finne en løsning på. Nå!


Det blir ikke lett å erstattet Ole-Gustav Gjekstad. Ønsker man er norsk trener, som har en rekke av de samme kvalitetene, er det en nær sagt umulig oppgave. Da er det i det minste betryggende at man har på plass en dyktig fagmann i trener-temaet for neste sesong - Tomás Hlavatý (Slovak) har allerede lært klubben å kjenne denne sesongen.


Har Vipers en plan?

Vipers har opp gjennom årene vist seg som innovative med god evne til å skape fortrinn i sin drift. Kanskje har de allerede en plan rundt trenerspørsmålet som vil overraske oss alle? Og som vil bidra til fornyet sportslig utvikling? Hvem ville trodd at Ole-Gustav Gjekstad skulle komme til Kristiansand og tilbringe fem sesonger i sør? Og hvem så for seg at hans trener- og lederskap skulle være så rikt som det har vist seg å være?


Ikke bare har Vipers hatt gleden av å ha en topp, internasjonal trener, men de har også hatt en formidabel sportssjef med et enormt nettverk i Europa. Som har vært gull verdt på veien mot Europatoppen. For det er naivt å tro at man kunne lokke så mange toppspillere til Vipers uten en trener som har kunnet identifisere dem, selge klubben til dem og ikke minst legge forholdene til rette for trivsel og sportslig utvikling i Kristiansand.


Krevende prosess

Søk og rekruttering av en hovedtrener i en toppklubb er en vanskelig og krevende prosess. Derfor bommer mange klubbledere her, noe som kan bety en markant sportslig tilbakegang for en klubb. Derfor må trenerspørsmålet løses for Vipers. Det er ikke mye tid å miste nå!Kommentarer? Gå til vår Facebookside eller send til post@argumentagder.no


Comments


bottom of page