top of page
  • Forfatterens bildeArgument

Trenger Kristiansand enda en blåfarget avis?

Synspunkt 10.07.2023: Da Høyres ordførerkandidat Mathias Bernander ikke ønsket å møte Nils Nilsen til direktesendt debatt i NRK steppet sjefsredaktør i Nettavisen og påtroppende redaktør i KRS, Gunnar Stavrum, inn for Bernander. Forteller det at nysatsingen KRS i realiteten er et blåfarget talerør?


Illustrasjon: Sjefsredaktør Gunnar Stavrum i KRS, foto Wikipedia

Av Nils Nilsen, medlem av bystyret for Sørlandspartiet, publisert 10.07.2023


Kristiansand trenger en ny avis

La det ikke være tvil!

Ingen har argumentert mer enn undertegnede mot Fædrelandsvennens enfoldige posisjon og journalistikk i Kristiansand. Fordi Fædrelandsvennen etter mitt syn gjør byen enfoldig på en måte som svekker byens posisjon som landsdelshovedstad og gjør den til en bygd hvor sladder, ukultur og knebling av ytring holder oss alle nede.

Derfor er det heller ingen som har har overgått undertegnedes iver og begeistring over at byen berikes med ny avis. Nå kommer den endelig! Jeg hilser derfor redaktør Gunnar Stavrums initiativ velkommen med vid-åpne armer.


Tør ikke stille til debatt i NRK

Den 22. mai gjenåpnet jeg den legendariske Facebooksiden Sørlandsnyhetene. Dagen etter kom det en kanon-salve mot den spurven facebooksiden Sørlandsnyhetene er fra ingen ringere enn Høyres ordførerkandidat Mathias Bernander. NRK Dagsnytt 18 snappet opp saken og inviterte Bernander og meg til debatt. For meg handlet gjenåpningen om at vårt demokrati blir styrket dersom vi alle får så like ressurser som mulig til å påvirke hverandre.

Sørlandsnyhetene er således et bidrag til ytring for flere partier som ikke har de samme valgkampmillionene som Høyre. Det er således åpenbart for meg at Bernander frykter at Sørlandsnyhetene skal gjøre hans definisjonsmakt og valgkampmillioner verdiløse.


Jeg erfarer at Bernander ikke våget å stille opp i NRK debatten, og heller ikke har våget å møte meg til debatt andre steder. Jeg erfarer også at Bernander ikke nøler med å stille opp i fora hvor han kan prate uten at de han snakker om får kontradiksjonsrett. (Eksempelvis på KS sitt kommunetoppmøte)


Stavrum stepper inn for Bernander Pussig nok, og nærmest som lyn fra klar himmel, dukket byens nye redaktør Gunnar Stavrum opp i debatten mot meg i NRKs dagsnytt 18-sending. Debatten forløp etter mitt syn ganske fornøyelig. Men Stavrums retorikk kom svært overaskende. Særdeles negative superlativer kom som en nøye finsiktet mitraljøse fra ham. Likefult var disse superlativene så enkle å parere at jeg ble pinlig berørt på Stavrums vegne. For det er jo ikke sånn jeg kjenner Stavrum? Jeg visste at han kunne bedre enn dette. På den annen side kan vi alle ha en dårlig dag på jobben. Og dette var etter mitt syn en slik dag for Gunnar Stavrum.


Blåfarget KRS? Et par uker senere møttes vi igjen i hans nye lokaler til innspilling av podcast. Den kommer til høsten på KRS og bærer bud om at Amedias nye avis, og ikke minst Gunnar Stavrum, bør møtes med tillit og respekt inntil det motsatte er bevist.

Det som kanskje ikke er like tillitsvekkende er hvilken politiske kulør Stavrums nye avis hittil har pådratt seg. Gunnar Stavrum har så langt kunngjort at avisen hans vil heie frem alle de saker som Høyre tapte både valget og ordføreren på i 2019.

Er det i så fall dette byen trenger? En ny blå avis som skal slå følge med Fædrelandsvennen i felles kamp for blå definisjonsmakt?

Enda mer ja til vindkraft, kunstsilo, havneflytting, storkommune, Gartnerløkka og journalistikk som minner om bygdesladder?


Bernander Sr. i eierstyret til KRS Det er styret i Amedia AS som står bak beslutningen om å satse noen millioner aviskroner i Kristiansand. Siden 2016 har tidligere Stortingsrepresentant og Kringkastingssjef John G. Bernander (H) sittet i styret for Amedia AS. Det påfallende er at det altså har tatt hele 7 år før styret og Bernander Sr. har oppdaget hvilke enorme forretningsmuligheter som ligger til rette for god journalistikk i vår journalistisk sett enfoldige by. Like påfallende som at Gunnar Stavrum plutselig dukket opp i Dagsnytt 18 - i Bernander jr. sitt sted og ærend.


Forståelse av roller Dersom styret i Amedia AS har etablert avis for Kristiansand etter påtrykk fra Bernander, skal jeg være den første til å applaudere en fars uhemmede bruk av sitt maktnettverk som verktøy til sin sønns fremme. Spørsmålet er likevel om Bernanderne har noen klar forståelse av egne roller.

Vi har tidligere sett at de ikke har nølt med rolleblanding som både har gått ut over deres parti og deres hjertesaker. Det kan fort skje igjen når far skal bruke kapitalsterke bedriftsstyrer i Kruse Smith, Ako Kunststiftelse, Talent Norge, Cultiva og en rekke andre selskaper til å fremme det politiske tankegods hans sønn nå markedsfører like ukritisk som både Fædrelandsvennen og Stavrums nye avis.


Blå avis på hevntokt? For meg ser det ut som de ovennevnte aktører fortsatt befinner seg i 2019. Den gang åpenhet og transparens ikke var et folkekrav. En ny blå avis som i hovedsak skal delta i hevntoktet mot folkets valg i 2019 er derfor trolig ikke det vi trenger i 2023.

Jeg ønsker likevel Gunnar Stavrum og hans nye avis lykke til.Kommentarer? Gå til vår Facebookside eller send til post@argumentagder.no


Comments


bottom of page