top of page
  • Forfatterens bildeArgument

Tradisjon og etikette

Kommentar 26.05.2022: Stillingen som restauratør i foreningen "Klubben" er ledig. Det søkes etter en passende kandidat med blikk for tradisjon og etikette. Nye impulser ønskes velkommen for å balansere mellom det som er verdt å ta vare på, og det som tiden krever.


Illustrasjon: Røykerommet i en herreklubb. Etter engelsk tresnitt fra siste halvdel av 1800-tallet (Wikimedia Commons).


Av Bernt H. Utne, publisert 26.05.2022


For den arbeidssøkende dukker det til stadighet opp nye muligheter i Kristiansand. Nå søker den ærverdige herreklubben, Klubbselskapet Foreningen, ny restauratør. Foreningen, som normalt på folkemunne bare kalles for "Klubben", har røtter tilbake til 1824. Den er til tross for sin nesten 200-årige historie ikke landets eldste herreklubb. Det er "Norske_Selskab" fra 1818 i Oslo, med Stortinget som nærmeste nabo.


Slike herreklubber har en naturlig aura av fordums tider som liksom ikke helt hører hjemme i vår moderne og likestilte tilværelse. Kvinner kan for eksempel ikke bli medlem. Og det er jo heller ikke hvem som helst av menn som blir medlem. Det foregår selvsagt en utvelgelsesprosess hvor noen veies og finnes for lett. Den kjente kunstneren og trubaduren Ole Paus ble for eksempel for noen år siden veiet og funnet til å være ikke "clubable" i "Norske Selskap".

Foreningen i Oslo eier kunstverk som Sørlandets Kunstmuseum (SKMU) og Nicolai Tangen bare kan drømme om. I lokalene henger verker av Theodor Kittelsen, Edvard Munch, Erik Werenskiold, Christian Krohg, I.C. Dahl, Inger Sitter, Håkon Bleken og også vår egen lokale kunstner Kjell Nupen.

Men evne til diskresjon nevnes underlig nok ikke. Det er trolig en forglemmelse.

Tradisjon og atmosfære er bærende grunnpilarer for slike herreklubber. For "her prates det", som det står i Klubbens stillingsutlysning. Hva det prates om fremgår ikke, men "nettverk" er åpenbart viktig. For "innsats mot nettverkene til våre rundt regnet 600 medlemmer" gir muligheter for videreutvikling understrekes det. Og den ideelle kandidaten til stillingen er en "trygg person som behersker etikette og samtidig har glimt i øyet". Stillingen er krevende, og huset skal alltid fremstå prikkfritt. Det kan altså bli lange dager. Men evne til diskresjon nevnes underlig nok ikke. Det er trolig en forglemmelse.


Tradisjoner som Gåsaften og Nyttårsball skal videreføres. Men skal man tro stillingsutlysningen trenger Klubben åpenbart også fornying. Nye impulser ønskes velkommen, og Klubben håper "den nye restauratøren kan bistå med ideer og offensiv markedsføring i mange kanaler". For konkurransen i byen er stor får vi vite, og det jobbes "iherdig for å få tilbake nøkkelpersoner nå som samfunnet er åpnet opp". Alt er altså ikke bare fryd og gammen. Den nye restauratøren får med andre ord noe å bryne seg på!

Kanskje koster driften av Klubben mer enn dens tradisjoner, atmosfære og etikette smaker?

Da gjenstår bare lønnen. Klubben kan tilby den nye restauratøren "fast ansettelse med alle fordelene det innebærer", men er samtidig "åpne for andre tilknytningsformer." Outsourcing er altså ikke utelukket. Kanskje koster driften av Klubben mer enn dens tradisjoner, atmosfære og etikette smaker?


Uansett, vi gratulerer Personalhuset, Search & Selection, med oppdraget og ønsker hodejeger Bjørn Åstveit "God Jakt"!Kommentarer? Gå til vår Facebookside eller send til post@argumentagder.noComments


bottom of page