top of page
  • Forfatterens bildeArgument

To investorer, samme postboks

Kommentar 28/7 - 2021: Det er to milliardærer som har investert stort i kultursektoren i Kristiansand de siste årene. Den ene er Nicolai Tangen i Kunstsiloen, den andre er Jonathan Milton Nelson i Palmesus. Hvordan kan det ha seg at disse to begge opererer fra samme adresse: nærmere bestemt postboks 309, Ugland House, Grand Cayman, Caymanøyene?


Illustrasjon: Ugland House (Wikipedia)

Av Øyvind Andresen, publisert 28/7 - 2021


Nicolai Tangen er velkjent for de fleste. Han bygde opp sin formue blant annet ved at hans hedgefond Ako Capital benyttet en rekke skatteparadis, ikke minst på Cayman-øyene. For å bli oljefondsjef måtte han, etter lang dragkamp med Norges Banks representantskap, kutte båndene til sitt hedgefond. Men fram til 2020 sto han og hans våpendrager, Henrik Syse, oppført som «directores» (styremedlemmer) i en rekke Ako-fond med adresse i postboks 309, Det kan du se her fra en rekke dokumenter fra SEC, Det amerikanske finanstilsynet.


Jonathan Milton Nelson er derimot ikke kjent i Norge. Men som Argument Agder har vist, er Nelson sjef for det amerikanske oppkjøpsfondet Providence Equity, som eier Superstruct Entertaintment, som igjen har kjøpt opp festivalen Palemesus. Han er ifølge Hong Kong Exchange News oppført som «shareholder» (aksjeeier), også oppført i postboks nr. 309 i Ugland House, Grand Cayman, Cayman-øyene.


Hvordan kan dette skje? Skulle de to ved en tilfeldighet sette bo i en trang postboks i Ugland House som inneholder til sammen 19 000 andre postboks-selskaper? Ugland House ble for øvrig kalt «the biggest tax scam in the world" av president Obama i 2008.

«Skatteparadisene er hjertet i kapitalismen»

I dag er også advokatfirmaet Maples Group en av leietagerne i Ugland House. Eieren av Ugland House var Andreas Ove Ugland fra Grimstad, som døde i fjor. Maples Group er et advokatfirma som har spesialisert seg på å hjelpe milliardærer å gjemme bort pengene sine i verdens mest hemmelige skatteparadis.


Financial Secrecy Index er verdens mest omfattende måling av finansielt hemmelighold og omfatter 133 land. I 2020 inntok Cayman-øyene den lite ærefulle førsteplassen blant verdens verste og største skatteparadis, til tross for at øyene bare har 68 000 innbyggere. Cayman er kjent for å ha spesialisert seg på å være skattefri havn for hedgefond.


Og hvor har Maples Group så sin adresse på Caymanøyene? Det framgår her - den samme postboksen! Tangen og Nelson har altså brukt tjenestene til dette advokatfirmaet i sin aggressive skatteplanlegging.


Dette forklarer mysteriet med postboks 309. Men det forteller oss også noe mye viktigere, som korrupsjonsjeger Eva Joly formulerer det: «Skatteparadisene er hjertet i kapitalismen».Kommentarer? Gå til vår Facebookside eller send til post@argumentagder.no


Comments


bottom of page