top of page
  • Forfatterens bildeArgument

Tangen og hans venner

LEDER: Vi har tidligere skrevet om Nicolai Tangens nettverk i Kristiansand. Men det er ikke bare på Sørlandet Tangen har forstått betydningen av å bygge nettverk.


Illustrasjon: T. Vestaas

Av Bernt H. Utne, publisert 19. april 2020

De siste dagenes avsløringer om Tangens såkalte «drømmeseminar» i Philadelphia i fjor høst er oppsiktsvekkende lesning. To forhold skiller seg ut.

For det første er det selve deltakerlisten. Her er det langt mellom ukjente navn. Vi finner Kristin Skogen Lund, tidligere president i NHO og nåværende konsernsjef i Schibsted. De møttes da Tangen var russepresident i Kristiansand, og hun visepresident for russen i Oslo. Henrik Syse, sønn av tidligere statsminister for Høyre Jan P. Syse, og regjeringsadvokat Fredrik Sejersted var på seminaret, begge nære venner fra Tangens tid i Forsvaret på slutten av 1980-tallet. For ikke å glemme Knut Brundtland, kjent advokat og sønn av tidligere statsminister for Arbeiderpartiet, Gro Harlem Brundtland. Oljefondets avtroppende leder, Yngve Slyngstad, var også til stede sammen med arbeids – og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen. Og mange, mange flere.

Det er vanskelig å se for seg at deltakerlisten utelukkende dreier seg om nære personlige venner. Den består snarere av mennesker som enten har makt, eller som kan tenkes å få makt. Dermed skapers et bilde av en mann som målrettet søker å oppnå innflytelse gjennom personlige forbindelser.

For det andre er det finansieringen av gildet. Alt, reise, opphold, forpleining og underholdning, er betalt av Nicolai Tangen. Det står det Tangen selvsagt fritt å gjøre. Men at så mange viktige personer fra norsk samfunnsliv aksepterer å bli påspandert et slikt seminaropplegg er overraskende og urovekkende.

Og for noen kan det få følger. Norges Bank vil granske reisen til Yngve Slyngstad, som i avisintervju med VG erkjenner at han burde «tatt rutefly hjem». Og Torbjørn Røe Isaksen kan også få behov for å avgi forklaring. Han var riktignok på tjenestereise i USA, men skal ha deltatt på seminaret som statsråd, ikke som privatperson.

Skjebnen til tidligere ordfører i Bergen, Trude Drevland, kan i denne sammenheng være nyttig å ha i bakhodet. I 2015 fikk hun en invitasjon av skipsreder Torstein Hagen til å besøke skipet hun senere skulle døpe i Italia. Reisen foregikk med Hagens privatfly, og endte med at hun måtte trekke seg som ordfører og forlate politikken.

Vi liker å tenke at vi er et åpent og gjennomsiktig land der samfunnets tillitsvalgte ikke har dobbeltroller. Tangens seminaropplegg rokker ved denne oppfatningen, og er ingen god reklame for de involverte. For Nicolai Tangen kan porten inn til drømmejobben hans som leder av oljefondet være i ferd med å lukkes!

bottom of page