top of page
  • Forfatterens bildeArgument

Politisk prestisje og offentlig sløseri


KOMMENTAR 31.10.23: Det politiske flertallet i Kristiansand har tatt seg råd til dyre, prestisjepregede prosjekter som "Andreas Hus" og Kunstsilo. Samtidig er det kronisk underskudd på avlastningstilbud for familier med barn med ulike funksjonshemminger.


Illustrasjon: T. Vestaas

Av Kathinka Aslaksen, publisert 31.10.23


Finnes det en fellesnevner for Kunstsiloen og det havarerte barnehospicet på Eg ? Ja - begge prosjektene har vært prestisjetunge, dyre og i utakt med «markedet».

På Egsjordet har tilsammen 165 millioner offentlige kroner (hvorav 75 millioner fra Kristiansand kommune) blitt sløst bort på et prosjekt det ikke var ønske om eller behov for. Foreldre til funksjonshemmede og alvorlig syke barn ønsket seg ikke dette, og Helsedirektoratet advarte mot det. Men en liten privat forening klarte å «lobbe» prosjektet inn til regjeringsapparatet, som på det tidspunktet var styrt av politikere med ideologiske skylapper som det sto «Privat helsetibud» på. Det ble åpnet opp for millionbevilgninger uten noen kontroll av innhold eller behov. Lokale politikere med Høyre, Frp og AP i spissen tok heller ikke ansvar. Før hospicet fikk startet opp var havariet et faktum.

I dag er det kronisk underskudd på avlastningstilbud for barn med ulike funksjonshemminger i Kristiansand. Kommunen har øyensynlig ikke råd til å følge opp sitt lovpålagte ansvar for å gi slik hjelp, og foreldre tvinges ut i sykemelding. Men man var villig til å bruke 75 millioner kroner på å bygge «Huset på Eg». Med litt fantasi kunne man nå redde stumpene og gjøre om «Huset» til et avlastningshjem - men det ser det foreløpig ikke ut til at kommunen er interessert i.

Og da kommer vi til Kunstsiloen, et annet offentlig prestisjeprosjekt som byens politikere har tatt seg råd til. Kristiansand hadde et velfungerende og flott visningssted for kunst i hjertet av den historiske byen: SKMU ved Torvet. Med litt fantasi og kreativitet og til en helt annen kostnad kunne byrommet rundt blitt rehabilitert med tilstøtende gallerier som sammen med Kunsthallen kunne utgjort en galleriklynge, litt som KODE i Bergen med alle sine særegne gallerier langs Lille Lungegårdsvann.

Men nei, for det var ikke slik kunstsamleren Nicolai Tangen ønsket det. Han ville ha det sjønært (midt i nordavinden), som i Bjørvika i Oslo. Frem til SKMU stengte var jeg flittig gjest på «gamle» SKMU, hvor en stor del av Tangens samling var utstilt. Det pussige var at selv på typiske kunstmuseums-dager som lørdager og søndager var det nesten folketomt, bortsett fra min kunstinteresserte svigermor og jeg !

Det er fullstendig urealistisk at markedet for kunstinteresse i byen skal eksplodere med Kunstsilo, og vedvare etter at nyhetens interesse har lagt seg. Sannsynligvis må kommunen i uoverskuelig fremtid støtte Kunstsilo med millionbeløp, mens tilskuddet til vanskeligstilte barn både med og uten funksjonshemming vil fortsette å være for lite.

Kommentarer, ris eller ros ? Gå til vår facebook-side eller send til post@argumentagder.no

Comments


bottom of page