top of page
  • Forfatterens bildeArgument Agder

Palmesus @ Sea


Kommentar 14.07.21: Strandfestivalen Palmesus mottok tidligere i år 27,1 millioner kroner i såkalt koronastøtte som kompensasjon for ulemper pandemien har påført festivalen. Nå har Palmesus utvidet tilbudet mot en ny målgruppe som heller foretrekker et partycruise i skjærgården med fullriggeren Sørlandet.


Illustrasjon: T. Vestaas

Av Bernt H. Utne, publisert 14.07.21


Det er for tiden virkelig sus over Kristiansands store strandfestival. Skal man tro egenreklamen fra festivalens nettside palmesus er Palmesus Skandinavias største strandfest. Det fremgår av nettsiden at hvert år samles nesten 40 000 festglade mennesker på Bystranda midt i Kristiansand sentrum for å nyte sol, sommer og en helt enestående fest. Fint for alle feststemte, og flott for byens turisme og næringsliv som gjennom festivalen får betydelig omsetning.


På et såkalt "partycruise" byr festivalen over fire lørdager i juli "opp til dans på smellvakre fullriggeren Sørlandet."

Det er bare en liten hake, koronapandemien. Den har nemlig satt en effektiv stopper for alle slike festivaler med tusenvis av deltakere. For å bøte på risikoen for arrangørene har regjeringen bladd opp av vår felleskasse med betydelige beløp til kulturarrangører. Palmesus ble 15. februar tildelt 27,1 millioner i såkalt koronastøtte av Kulturrådet. faar-27-korona-millioner-sikrer-driften-av-palmesus Det fremgår av Fædrelandsvennens artikkel at festivalen opprinnelig søkte om hele 35 millioner, men søknaden ble i første omgang avslått fordi oppstillingen av utgifter og inntekter ikke var "sannsynliggjort". "Kompensasjonen fra Kulturrådet bidrar til å sikre driften av strandfesten og kompenserer for at samfunnet ble stengt ned i fjor," uttalte festivalsjef Leif Erling Fosselie den gang til Fædrelandsvennen.

Men nå har Palmesus "kastet loss" med et helt nytt tilbud. Festivalen lanserer på sin nettside det de kaller for "Palmesus @ Sea". På et såkalt "partycruise" byr festivalen over fire lørdager i juli "opp til dans på smellvakre fullriggeren Sørlandet." Alle partycruisene er i følge Palmesus utsolgt.


På nettsiden palmesus-sea kan man lese hva man får oppleve på partycruiset. Det reklameres bl.a.: "Med ingredienser som tropevarme, sol så langt øyet kan se, skalldyrbord og god drikke, lekre og sommerlige beats fra våre Palmesus resident DJs, og ikke minst eksklusiv adgang til en av Norges flotteste seilskuter, ligger alt til rette for deg og dine beste venner i sommer. Vi snakker tidenes dagfest!

Billettprisen er kr 995,- og inkluderer følgende: Inngang, eksklusiv goodiebag fra generalsponsor Coverbrands, velkomstdrink, skalldyrbord, tre-timers cruise med fullriggeren Sørlandet, DJ-set og underholdning med overraskelser. I følge Palmesus er det kort og godt "en opplevelse for livet"!


Det problematiske her er selvsagt statsstøtten på 27,1 millioner. Hva brukes den til? Hvis noen av disse midlene i realiteten går med til avvikling av Palmesus @ Sea begynner det å skurre. For slik reklamen for disse partycruisene er fremlagt dreier det seg snarere om en eksklusiv utflukt for de ressursterke, enn en tradisjonell strandfestival for vanlige folk. Argument Agder har derfor bl.a. spurt Palmesusfestivalen om noe av den mottatte støtten går med til gjennomføring av de omtalte partycruisene. Vi har også spurt om billettene selges til privatpersoner, eller om private firma betaler for kunder og ansatte? Palmesus har ikke besvart våre henvendelser.


Festivalsjef og styreleder Leif Erling Fosselie forklarer at utbyttet for 2019 var «strengt nødvendig ...blant annet for å kunne betale våre skatteforpliktelser."

I følge en artikkel i Klassekampen 3. mars 2021 klassekampen.no/utgave/2021-03-03/ tok eierne av Palmesus i fjor ut millionutbytte etter å ha avlyst festivalen og delvis permittert alle ansatte. 31. august vedtok festivalen i følge artikkelen å ta ut et utbytte på 2,4 millioner kroner basert på 2019-resultatet, "med visshet om at staten ville stille opp med krisehjelp". I regnskapet for 2019 står det at Palmesus AS "vil søke kompensasjon via Kulturrådet for tapte billettinntekter og merutgifter. Sammen med oppspart kapital vil det sikre at Palmesus har tilstrekkelig likviditet og finansiering for videre drift". Festivalsjef og styreleder Leif Erling Fosselie forklarer at utbyttet for 2019 var «strengt nødvendig ... blant annet for å kunne betale våre skatteforpliktelser." Fosselie, født 1980, er i skattelisten for 2019 oppført med en inntekt på kr 4 855 653, er uten formue og betalte kr 1 672 995 i skatt.


Palmesus @ Sea innebærer at festivalen nå også sikter mot et mer eksklusivt og ressurssterkt publikum. Skal festivalen gjøre seg noe håp om å beholde troverdighet nødvendig for mottak av offentlig støtte bør ledelsen kunne dokumentere eksistensen av "vanntette skott" mellom Palmesus @ Sea og strandfesten. For ellers kan fremtiden bli alt annet enn en solskinnsseilas for bidevind slik reklamen innbyr til.



Kommentarer? Gå til vår Facebookside eller send til post@argumentagder.no

Comments


bottom of page