top of page
  • Forfatterens bildeArgument

Norge lader opp Englands største batterifabrikk

Kommentar 19.07.2022: I Blyth i Nord-England planlegges å bygge Englands største batterifabrikk. Det er kraft fra kabelen North Sea Link fra Norge som skal brukes som energi til den enormt kraftslukende fabrikken Britishvolt, en av Europas største bilbatterifabrikker. Dette skjer i konkurranse med den planlagte batterifabrikken i Arendal. Markedsliberalismen overstyrer alle nasjonale hensyn.


Illustrasjon som viser den planlagte batterifabrikken i England. Foto: Britishvolt

Av Øyvind Andresen, publisert 19.07.2022


I Blyth i Nord-England planlegges å bygge Englands største batterifabrikk, skriver Dagens Næringsliv 16/7. Beliggenheten til den nye, britiske gigafabrikken er ikke tilfeldig. Bare noen kilometer unna tomten der alt skal bygges, strømmer norsk energi inn, via verdens lengste undersjøiske strømkabel North Sea Link som forbinder Kvilldal i Rogaland med Blyth nordøst i England.


Denne kraftkabelen ble åpnet i fjor og har vært en rein eksportkabel. Den har bidratt til de høye prisene på strøm i Norge sammen med en tilsvarende kabel til Tyskland. (Nord Link) . Nå skal altså norsk kraft fra denne kabelen brukes som energi til den enormt kraftslukende fabrikken Britishvolt, en av Europas største bilbatterifabrikker.


Sam Eyde hadde snudd seg i graven om han hadde hørt dette.


Dette skjer i konkurranse med den planlagte batterifabrikken i Arendal som er avhengig av billig norsk strøm. Britishvolts fabrikk er omtrent like stor som Morrows planlagte fabrikk. Norgeshistoriens største industrigründer Sam Eyde hadde snudd seg i graven om han hadde hørt dette. Han store tanke var å bruke norsk kraft som grunnlag for norsk industrireising.


Hans store tanke er for lengst forlatt. Sam Eyde stod ved innledninga av en stor historisk epoke med norsk industrireising bygd på norsk vannkraft. Nå står vi ved enden av denne epoken. Til vinteren kan det bli rasjonering av strøm til norsk industri og norske forbrukere mens eksporten går for fullt. Dette ifølge konsernsjef Helge Aasen i Elkem. (Fvn 13./7). Markedsliberalismen overstyrer alle nasjonale hensyn. Norge blir mer og mer en rein råvareekportør.Kommentarer? Gå til vår Fascebookside, eller send til post@argumentagder.noComments


bottom of page