top of page
  • Forfatterens bildeArgument

Nilsens eventuelle gjenvalg til bystyret


Kommentar 15.08.2022: Som ventet utløste Nils Nilsens kunngjøring i Argument Agder om at han stiller til gjenvalg til bystyret neste år reaksjoner. Særlig sterke var reaksjonene fra Nilsens erklærte motstandere, som lot sin frustrasjon renne over på Argument Agders facebookside.


Foto: Privat

Av Bernt H. Utne, publisert 15.08.2022


Mandag morgen 8. august publiserte vi en artikkel av bystyrerepresentant Nils Nilsen der han kunngjorde at han neste år stiller til valg for nok en periode i bystyret. Senere samme dag publiserte også Fædrelandsvennen en variant av samme artikkel.

Innholdet i artikkelen er ikke overraskende, og burde heller ikke være det for de som har fulgt Kristiansandspolitikken tett. Nilsen fører som vanlig en god retorikk med et lettleselig språk, og budskapet hans er klart. Han ønsker gjenvalg, og kunngjør en del momenter som for ham vil være viktig i kommende bystyreperiode. Hvis han blir valgt.


Politisk er det vanskelig å se at Nilsen hører hjemme i Demokratene. Dette var også et tema i intervjuet med Nilsen av Terje Dragseth og Øyvind Andresen (Anarkisten i bystyret), som vi publiserte for snart to år siden. Der avslører Nilsen at hans politiske grunnholdning tilhører det politiske sentrum, men mer på venstre- enn på høyresiden, og at det var grunnen til at han i 2014 meldte seg inn i Arbeiderpartiet. Allerede den gang var han omstridt, og siden har det skjedd lite som har endret på dette. Nilsen er, og vil formodentlig også forbli, en "varm potet", som er ubehagelig å håndtere hvis man skulle få den i fanget. Det har også hans nåværende partiledelse i Demokratene fått føling med.


Men nettopp dette gir også Nilsen hans trofaste skare av tilhengere blant velgerne. Hvor mange som støtter ham er vanskelig å ha noen sikker formening om, men det er nok flere enn hans motstandere tror. Derfor har hans politiske fiender god grunn til å frykte ham, skulle han bli innvalgt i bystyret på ny. For å få en plass i det nye bystyret må man anta at det neste år er nødvendig med ca. 1000 stemmer . Dagens valgregler, hvor det er anledning til å kumulere, og også føre opp kandidater fra andre lister ("slengere"), men ikke å stryke, er fordelaktig for en omstridt politiker som Nilsen. Derfor vil han trolig ikke ha vansker med å oppnå det nødvendige stemmetall hvis han blir nominert på en godkjent valgliste.


Det er for ham et problem som kan løses på to måter. Han kan danne sin egen valgliste, men det krever i Kristiansand minimum 300 underskrifter fra velgere over 18 år som på valgdagen er bosatt i kommunen. Eller han kan forsøke å bli oppført på en valgliste for et allerede godkjent parti som stiller liste i kommunen. Mye taler for at han vil forsøke det siste alternativ. Det mest nærliggende er Industri - og Næringspartiet (INP). Det er et godkjent politisk parti stiftet 29. februar 2020 som beskriver seg selv som sentrumsorientert og moderat. Slik Nilsen selv mener han i politisk forstand er. Men det er ennå lenge til tidsfristen for ferdigstillelsen av valglistene utløper 31. mars neste år, og mye kan skje innen den tid.

Nyheten om at Nilsen stiller til gjenvalg utløste som ventet sterke reaksjoner, særlig i de kretser han har et konfliktfullt forhold til. Det som imidlertid var uventet var noen av de emosjonelle utbrudd som fremkom på Argument Agders facebookside. Det har vi stort sett til nå vært forskånet for, men denne gang rant det over for flere. Og det var til dels kjente personligheter som lot seg lokke til å utgyte sin frustrasjon. En av dem var Fædrelandsvennens tidligere sjefsredaktør og nåværende partner i First House, Hans Christian Vadseth, som ironisk bemerket at ut fra kommentarene kunne det kanskje bli et "brakvalg for Nils-lista". Men også næringslivsgründer, medlem av Ytringsfrihetskommisjonen og høyrepolitiker Steinar J. Olsen, støttet med å "like" et innlegg av Jan Rune Rønnekleiv, sammen med mange andre. Innlegget til Rønnekleiv inneholder sterke negative innslag om Nilsen, og ble avsluttet med: "Slike brønnpissere trenger vi ikke som selvutnevnte vaktbikkjer...."


Bølgene fra siste valg har altså ennå ikke lagt seg. Med Nilsen "i farta" tyder lite på at Kristiansandspolitikken styrer mot roligere tider frem mot valget neste år. Det blir nok mye å skrive om i tiden som kommer.Kommentarer? Gå til vår Facebookside eller send til post@argumentagder.noКоментарі


bottom of page