top of page
  • Forfatterens bildeArgument

LOS i hardt vær

Kommentar 16.11.2022: Strømpriskrisa har ført til at mange strømleverandører har fått et dårlig rykte. LOS er en av disse.


Foto: Argument Agder

Av Øyvind Andresen, publisert 16.11.2022


Strømleverandør LOS, datterselskap av Agder Energi, har fått nasjonal oppmerksomhet fordi de har lurt kunder til å gå inn på fastprisavtaler på kroner 6,49 per kilowattime for november og desember. I september ringte LOS selgere rundt til kunder på Sørlandet, skriver NRK. Da fortalte de at strømprisen var spådd å komme opp i 10–20 kroner per kilowattime. Men LOS tilbød en løsning mot pristoppene: Bind strømprisen til kroner 6,49 for november og desember, inkludert avgifter og påslag. De gav to dagers frist til å slå til på tilbudet. Mange sa ja til det.

Så langt i november har prisene på strøm vært rekordlave, og avtalen innebærer store tap for kundene. Heller ikke «den generøse strømstøtten» fra regjeringa bidrar fordi den regnes ut fra spotprisen. Når snittprisen er under 70 øre, får verken fastpriskundene eller andre et eneste øre i strømstøtte.

Da mediene begynte å omtale denne avtalen, snudde LOS og utvidet angrefristen. Ifølge Forbrukerrådet gav nemlig ikke LOS riktig informasjon til kundene om angrefristen.

Denne saken har vært en belastning for renommeet til LOS og fører til kundeflukt. For problemet med fastprisavtaler er langt større enn ved akkurat denne avtalen. I Fædrelandsvennen 12.november forteller pensjonist Leiv Torstvedt at han har fått en regning på kroner 5699 for oktober. Han skriver: «Aldri før har eg vore i nærleiken av ei slik straumrekning. Eg har budd i same bustaden sia 1976. Arealet som blir varma opp, er ca 80 kvadratmeter. Oktober var mild og eg sparte alt eg kunne, på bruken av straum. Forbruket var 885 kWh.»

Sannsynligvis har Torstvedt en gammel avtale med LOS som slår spesielt uheldig ut. Alternativet på kort sikt er å bytte strømleverandør og gå over til spotpris.


Dagens strømleverandører må fjernes som finansielt ledd mellom produsent og forbrukere.

Men LOS er bare en del av problemet. Den alternative energikommisjonen peker i sin nye rapport på at strømleverandørene bare er et unødvendig ledd som påfører kundene en utgift på mellom fem og seks milliarder kroner i året. De skriver i sin rapport: «Kommersielle aktører, ofte utenlandskeide, har utnyttet åpningene i verdikjeden til å etablere nye, lønnsomme strømselgerselskaper som tar ut store fortjenester uten å tilføre noen verdi for brukerne av strømmen.»


Dagens strømleverandører må fjernes som finansielt ledd mellom produsent og forbrukere. Men regjeringer styrt av Høyre eller Arbeiderpartiet er lite villige til det.


PS. Mens jeg redigerer denne artikkelen, får jeg følgende melding fra LOS over e – post: «Vi bekrefter å ha mottatt din henvendelse om å angre på fastprisavtalen på 649,90 øre/kWh - for november og desember. Fastprisavtalen er avsluttet med tilbakevirkende kraft, og du flyttes tilbake til din opprinnelige strømavtale, gjeldende fom. 1. november.»


Jeg har selvsagt aldri sagt opp en avtale som ikke finnes!

Det er ikke mulig å svare på e –posten som er sendt fra "Fellespostboks.LOS No-Reply".

Jeg for min del har aldri inngått noen slik avtale, verken over telefon eller via e-post. Jeg har selvsagt aldri sagt opp en avtale som ikke finnes! . Er det bare rot i LOS avtaler med sine kunder? Jeg har valgt å bytte strømleverandør.Kommentarer? Gå til vår Facebookside eller send til post@argumenmtagder.noKommentare


bottom of page