top of page
  • Forfatterens bildeArgument

KULTURENS AMIGOS

LEDER: «Alle vi som jobber i Sørlandets Kunstmuseum og Kunstsilo vil gratulere Nicolai Tangen med ny jobb i Oljefondet. Han går nå inn i en av nasjonens viktigste jobber. Vi er virkelig stolt på hans vegne og er sikker på at hans utmerkede kompetanse og sterke egenskaper vil sikre nasjonens verdier for framtiden.»


Illustrasjon: T. Vestaas

Av Bernt H. Utne, publisert 24. april 2020

Sitatet over er hentet fra den offisielle Facebook-siden til Sørlandets Kunstmuseum (26. mars kl 11.52). Hvem som har ført gratulasjonen i pennen er uklart, men den kommer altså fra «alle vi som jobber» ved Sørlandets Kunstmuseum (SKMU) og Kunstsiloprosjektet. Det inkluderer bl.a. administrerende direktør for SKMU Reidar Fuglestad og kunstnerisk direktør Trude Gomnæs Ugelstad.

Uttalelsen falt kort tid etter at det ble kjent at Nicolai Tangen var blitt utnevnt til ny direktør i Oljefondet. I kjølvannet av avsløringene om Tangens mye omtalte «drømmeseminar» i USA er det kommet frem at også Trude Gomnæs Ugelstad var en av deltakerne på seminaret. De totale kostnadene for seminaret, oppgitt av Tangen selv, utgjør 190 000 kroner pr. deltaker.

Noen av deltakerne har uttalt at de ønsker å betale tilbake sin andel. Det tyder på at de anser deltakelsen som en gave de ikke burde ha mottatt. Det gjelder for eksempel direktør for Munch-museet, Stein Olav Henrichsen.

... et usunt samrøre innen deler av kultursektoren på Sørlandet.

Men det ønsker ikke SKMU. Til Fædrelandsvennen (22. april) uttaler Ugelstad at det er «relevant å reise på en slik tur». Hun anser altså seminaret som arbeidsrelatert. Slike reiser skal, for å bevare uavhengighet og integritet, betales av arbeidsgiver. Alternativet er da å se på reisen som en gave mottatt i arbeidsforhold. Slike gaver er i utgangspunktet skattepliktige. Det vil trolig i så tilfelle være aktuelt for Ugelstad, som jo er ansatt ved SKMU, hvor Tangen er styremedlem.

Uansett hva dette resulterer i, avslører det et usunt samrøre innen deler av kultursektoren på Sørlandet. Nicolai Tangen har gjennom sin kunstavtale selv fått styreplass ved SKMU. Styreleder i Tangens egen kunststiftelse (AKO kunststiftelse) er Arvid Grundekjøn, og direktør ved SKMU er Reidar Fuglestad. Begge har tidligere uttalt at de var kjent med at Tangen ville få jobben som sjef i oljefondet før det ble offentlig kjent, og de må derfor oppfattes som nære fortrolige av Tangen.

Sørlandets kunstmuseum er et offentlig museum, og skal følge samme regler som resten av det offentlige Norge. Selv om Nicolai Tangen gjennom sin kunstavtale har fått en styreplass i SKMU, betyr det ikke at institusjonen kan se bort fra offentlige regler for reiser og deltakelse på seminarer.

Saken leder tanken inn på en norsk variant av det som i sydligere land kalles et amigo-system, et system av venner (på spansk «amigos»). Det er i så tilfelle ødeleggende for troverdigheten til så vel Sørlandets Kunstmuseum som Kunstsiloprosjektet. Kommentar? Send på e-post til: post@argumentagder.no

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page