top of page
  • Forfatterens bildeArgument

Kryptogiganten FTXs kollaps gir frykt i presidentenes pengebinger

Kronikk 17.11.2022: I verdens finansmiljøer sammenlignes sammenbruddet i kryptovalutaen FTX med fallet til storbanken Lehman Brothers i 2008. Den utløste en verdensomspennende finanskrise.


Sam Bankman-Fried, bare kalt SBF i kryptokretser, er en av de største donorer til president Bidens valgkamper og har hatt åpen dør til Det demokratiske partiets toppfolk som Biden-rådgiver Steve Ricchetti og Nancy Pelosi., foto Wikipedia

Av Halvor Fjermeros, publisert 17.11.2022


Sammenlignes med Lehman Brothers

Det lukter svidd bankier lang vei av Sam Bankman-Fried og hans kryptobørs FTXs bankerott. Han var president Bidens nest viktigste sponsor og har donert kryptovaluta til Ukrainas nasjonalbank. Sportskjendiser og investorer i fleng har gått med i fallet og i finansmiljøet ser man parallellen til Lehman Brothers-kollapsen som utløste finanskrisa i 2008.


Genierklært kryptofantom

En gigantisk bankerott ryster nå finansmiljøet i USA. Det inntil nylig wonderboy-erklærte 30 år gamle kryptofantomet Sam Bankman-Fried, SBF blant insidere, og hans FTX-selskap er slått konkurs og en kapital på 16 milliarder dollar – 160 milliarder kroner – har forsvunnet på få dager, noe Bloomberg kaller historias største ødeleggelse av formue. FTX var verdens nest største kryptovaluta-plattform. Dets dynamiske eier hadde de beste forbindelser både til president Joe Bidens parti og valgkamp, men også til Ukrainas regjering og sentralbank.

Fredag 11. november søkte FTX om konkursbeskyttelse. Siden da har det kommet fram at 662 millioner dollar, eller vel 6,5 mrd. kr. har forsvunnet på mystisk vis etter at konkurssøknaden ble levert inn, melder Bloomberg.


Etterforskes for uregelmessigheter

Selskapet etterforskes nå i USA, både av amerikanske føderale skattemyndigheter og justisdepartementet, etter at SBF har gått fra å være helgen til skurk over natta.

Det antydes nå at FTX-kollapsen kan ha startet med en beslutning om å låne ut milliarder av dollar som tilhørte kundene til risikofylte investeringer i selskapet Alameda. Det var FTXs kryptohedgefond som Bankman-Fried startet i 2017. Det er forholdet mellom Alameda og kryptoplattformen FTX, hvor Alameda er en av de største eierne, som nå blant annet etterforskes for uregelmessigheter.

Som seg hør og bør i denne formen for «footlose capital» startet Bankman-Fried selskapet i Berkeley i California, men flyttet det til Hong Kong av selskapsmessige grunner. Sjøl bor han i skatteparadiset Bahamas hvor han flyttet i 2021 av «regulatoriske årsaker», som New York Times skriver i en større sak om krypto-tycoon’en:


Politiske forbindelser

Det mest delikate med hele dette pyramideaktige byggverket er hvordan den unge Sam Bankman-Fried har kjøpt seg innflytelse i de innerste politiske kretser. Der har engasjementet gått i arv fra hans mor som er professor ved Stanford-universitetet. Barbara Fried var med å starte Mind The Gap-aksjonen i 2018 for å sikre Demokratene valgseier. Det ble samlet inn 20 millioner dollar blant anonyme donorer i Silicon Valley-miljøet, har det blitt kjent i ettertid. Sønnen SBF har allerede svingt seg opp til å bli en av de største økonomiske støttespillerne for Demokratene.


Det hvite hus

Han donerte fem millioner dollar til Joe Bidens valgkamp i 2020, og i mellomvalgperioden har han gitt 37 mill. dollar, eller ca 370 millioner kroner til partiet. I mai i år anslo han at han ville donere “north of $100 million”, altså mer enn en milliard kroner til presidentvalgkampen i 2024, men advarte om at det var et beløp som kunne høynes til en milliard dollar hvis Donald Trump stiller opp på ny for Republikanerne.

Og ikke mer enn hadde han sagt «milliard», så slapp han inn porten i Det hvite hus hvor han traff Steve Ricchetti, president Bidens topprådgiver, i møter i april og mai i år. Før det hadde SBFs bror Gabe Bankman-Fried som steller med kryptofantomets politiske nettverk, allerede vært på forberedende besøk i Det hvite hus i mars. Med penger kommer man som kjent et stykke innen politikken i USA.


Ukraina

Underlig nok, skriver den skotske journalisten Iain Muir i Scotland Today online (14. november), lanserte den ukrainske regjeringa i mars i år en nettside for kryptovaluta-donasjoner med støtte fra FTX. Donasjoner går via plattformen Everstake hvor beløpene ledes videre til Nasjonalbanken i Ukraina. Det ukrainske departementet for digital endring skal angivelig være involvert i denne aksjonen.


Ukjente konsekvenser

Hvilke konsekvenser FTX-kollapsen får for donasjoner, som både går til våpen og humanitær hjelp til Ukraina, er uvisst. FTX har også vært offisiell partner med World Economic Forum. I tillegg er det en rekke sportskjendiser og andre top shots i USA som har frontet FTX og nå har mistet sine investeringer over natta, så som NFL-fotballegenden Tom Brady, supermodell Gisele Bündchen, and NBA-basketballstjerna Stephen Curry. Her dufter det av både steikeos og svidd krydder. Følg med og hold neseborene åpne!


En utgave av denne artikkelen har også vært publisert på bloggen: https://halvorfjermeros.wordpress.com/Kommentarer? Gå til vår Facebookside eller send til post@argumentagder.no


Comments


bottom of page