top of page

Krig er forakt for liv – Fred er å skape...

Synspunkt 02.06.2022: Ukraina kan ikke vinne denne krigen hevder artikkelforfatteren som mener at løsningen finnes rundt forhandlingsbordet.


Illustrasjon: Ung ukrainsk mor etter bombeangrep., foto fra video av Ukrainas forsvarsdepartement


Av Petter Thilesen, publisert 02.06.2022


Stopp våpeneksporten

Hvis målet er å være «mainstream» er det ikke lurt å si at vi må stoppe våpeneksporten til Ukraina og oppfølgingen av NATO-samarbeidet. Jeg må bare si det likevel!


Nå er faren for at andre land trekkes direkte inn i konflikten på slagmarken i Ukraina overhengende og vår håndtering av ukrainapolitikken er avgjørende for at vi ikke skal havne der. En krig kan kanskje vinnes, slik som 2 verdenskrig, men hvem andre enn presidenter, statsministere og krigsprofitører kunne sette en fjær i hatten for en vellykket 2. verdenskrig?


Ukrainakrigen viser at det allerede er mange tusen døde og at det vil bli mange flere om dette fortsetter. Hvem er det som dør og lider i krigen?

Det er ingen andre enn de politiske systemene som i beste fall tjener på dette. Hva skjer hvis Russland vinner krigen?


Hvordan stoppe krigen?

Kanskje Norge kan avvikle våpenhjelpen og NATO-støtten og på den måten forholde seg nøytralt og heller arbeide for en annerkjennelse fra både Russland og NATO slik at det kan gjennomføres ærlige forhandlinger med ønske om å få en slutt på drepingen. Dette i motsetning til at verken NATO eller Russland er klare for et møte rundt bordet. De hevder fortsatt at krigen kan vinnes og at motstanderen kan tvinges i kne. Mer våpen må til for å få til dette.


Så hva kan være løsningen?

En forutsetning for en løsning er enighet og i denne krigen kan f.eks løsningen være at Ukraina endelig avstår Krim og aksepterer utbryterstatene i øst mot et ønske om at NATO-medlemskap kan etableres? Eller kanskje fred kan oppnås ved at Ukraina erklærer å forholde seg nøytralt til NATO og andre blokkdannelser? Eller kanskje alle sanksjonene som er iverksatt kan legges på bordet som forhandlingskort?

Det er sannsynlig at krigen ville kunne ha vært forhindret hvis disse diskusjonene hadde vært tatt før krigen begynte. Isteden var vi vitne til et stormaktsspill hvor både USA og Russland markerte styrke overfor hverandre med oss andre som mer eller mindre applauderende tilskuere. Før krigsutbruddet så vi store militærøvelser i grenseområder både hos oss og i Russland, krenking av luftrom og territoriale grenser, uhemmet avvisning av hverandres argumenter og mye falske nyheter, alt sammen med det mål å fremstå som mest troverdig. Da blir det krig!


Krigen kan ikke vinnes

Dessverre er det ikke mulig å tro at Ukrainerne kan vinne denne krigen. Med NATOs bidrag til Ukraina forlenger vi bare konflikten og øker spenningsnivået i verden ytterligere.


Som Mahatma Gandhi sa under frigjøringen av India:

«Du må selv være den forandringen du selv ønsker å se i verden»Kommentarer? Gå til vår Facebookside eller send til post@argumentagder.noComments


bottom of page