top of page
  • Forfatterens bildeArgument

Kraftaksjonen aksjonerte i Kristiansand for lavere strømpriser

Reportasje 29.01.2022. Den nyopprettet Kraftaksjonen avholdt en punktdemonstrasjon i Wergelandsparken på lørdag. Demonstrasjonen var ikke godt annonsert på forhånd, så det møtte fram bare en håndfull demonstranter. Men budskapet var klart nok: Strømprisene må ned!


Her holder hovedtillitsvalgt ved Huntonit i Vennesla Edvart Høyåsen sin appell under Kraftaksjonens demonstrasjon i Kristiansand. foto: Argument Agder

Av Øyvind Andresen, publisert 29.01.2022


Først appellant var hovedtillitsvalgt ved byggvarefabrikken Huntonit i Vennesla, Edvart Høyåsen. Bedriften er Venneslas største industribedrift. Bedriften er nettopp startet opp igjen etter at et hundretalls ansatte var permittert i åtte uker. Årsaken er ikke minst de høye strømprisene. Og det kan fort bli nye permitteringer. «Jeg har vært ansatt ved bedriften i 40 år og har aldri opplevd maken», sa han.


Han pekte på at konkurrenter i utlandet blir subsidiert fra staten, men det skjer ikke i Norge der staten håver inn på skyhøye strøm- og gasspriser, mens industrien og husholdningene får regningen. Det er dessuten hjerterått at gamle må fryse mens staten blir rikere og rikere. Han siterte den kjente byorginalen Kjutta til slutt: «– Nei, nå syns æ møndighedan skulle gribe inn!»«Jeg har vært ansatt ved bedriften i 40 år og har aldri opplevd maken»,Tom Kjetil Murberg, leder for Vest Agder Nei til EU, var neste mann ute og mente at Regjeringen er villig til å ofre norsk industri for å tekkes EU. Han krevde at staten må ta politisk kontroll over krafta og reforhandle avtalene om utenlandskablene til Storbritannia og Norge. Strømprisene må frakobles prisene i Europa, sa han. Og vi må være herre i eget hus og ikke la energipolitikken bli styrt fra EUs energibyrå ACER.


Christian Eikeland, nå talsmann for Folkets Parti, mente at strømprisen må opp som tema før kommunevalget til høsten. Han satte spørsmålstegn om den store satsingen her på Sørlandet på vindmøller til havs, ville bringe prisene ned og var særlig fornuftig.


Rezan Assad, daglig leder «Royal Corner og Campino» i Kristiansand, pekte på de store utfordringene restaurantbransjen står overfor. De har holdt på i sju år, men nå truer skyhøye strømregninger hele virksomheten. I fjor var strømregning på 824 000 kr, og det var første året med underskudd. «Ingen vil høre på oss», sa han. «Dette vil gå ut over de ansatte».


Eivind Mauland, fra Motvind Norge, var siste appellant ute og understreket at organisasjonen Motvind, med 20 000 medlemmer, støttet Kraftaksjonen. Flere vindmøller vil bare bidra til høyere priser, hevdet han.


"I fjor var strømregning på 824 000 kr, og det var første året med underskudd."

Carlo Natali og Sven Kvinlaug bidro med musikalske innslag under hele arrangementet.


Arrangørene var Kraftaksjonen som ble startet i 2023 og har som mål å være samlende for alle som krever anstendige strømpriser. De krever at kraften må fjernes fra børsen. De kaller seg en grasrotbevegelse uten politisk tilknytning eller ambisjoner. Foreløpig finnes de i Bergen, Haugesund, Oslo og Kristiansand. Lokale representanter er Heidi Tversland og Randi Skaar.


Heidi Tversland sier i en kommentar om det dårlige oppmøte til Argument Agder følgende: "Jeg tenker mange burde komme seg ut av konfortsonen og ut i gatene, vi står sammen for kraften og ikke minst fremtiden til våre barn, barnebarn og neste. generasjoner. Vi erfarer også Facebook usynligjør våre arrangementer, det er mye årsak til dårlig oppmøte."Kommentarer? Gå til vår Facebookside eller send til post@argumentagder.no


Comments


bottom of page