top of page
  • Forfatterens bildeArgument

IK Start – tilbake til start (del 5)


KRONIKK 2.2.21: IK Start ble stiftet i 1905 og har i over 50 år vært den samlende toppklubben på Sørlandet. Få institusjoner har vært viktigere for Sørlandets stolthet, identitet og tilhørighet. Slik er det ikke lenger. Interessen og engasjementet rundt klubben har vært på retur lenge, i takt med svake resultater både på og utenfor fotballbanen. Rett før jul rykket klubben igjen ned fra Eliteserien. Kan IK Start komme tilbake til toppen av norsk fotball? Eller ser vi slutten på en epoke med profesjonell fotball på Sørlandet?


Tidligere Start-trener Teddy Moen er kanskje den på Sørlandet som kjenner norsk og internasjonal fotball best. Han vil i en serie på seks artikler se nærmere på status quo, mangler og utfordringer for IK Start, og hva han mener må til for å få en profesjonell fotballklubb til å lykkes i landsdelen.


Her følger den femte artikkelen. IK Start var en av landets fremste utviklingsklubber gjennom flere tiår, men har tapt sin posisjon i norsk toppfotball. Sørlandet utvikler ikke lengre mange og gode nok talenter i fotball.


IK Starts juniorlag som ble nordiske mestre i 1991 etter å ha slått Malmø FF i finalen i København. Laget var også i NM-finalen samme år hvor de tapte for Aalesund FK. I en rekke år deltok klubben internasjonalt og hentet nødvendige referanser for å drive godt utviklingsarbeid. Ikke alle ble profesjonelle fotballspillere eller A-lagsspillere for klubben, men de fikk en god dannelse og solid fotballmessig påvirkning. En rekke av spillerne har i ettertid vært sentrale trenere og ledere i fotballmiljøet på Sørlandet og i IK Start.



Talent – oljen i fotballindustrien


Av Teddy Moen, publisert 2.2.21


Det er én ting som kjennetegner alle suksessrike virksomheter - de har knyttet til seg en rekke talentfulle mennesker. Talent er oljen som smører enhver suksessfull virksomhet.

Fotball-talent er en svært ettertraktet råvare. Konkurransen om den er stor og tilgangen er begrenset. Kampen om talentene er ikke lenger et lokalt anliggende. Det er blitt en global forretning. Talenter som Bryne-gutten Erling Braut Haaland (Borussia Dortmund) er verdsatt til nærmere 1 milliard kroner!


IK Starts ambisjon er å utvikle talenter for eget A-lag, men også for videresalg. Nærmere 10 millioner kroner i året blir brukt på utviklingsarbeidet, hvor man har 5-6 stillinger knyttet til oppfølging av utvalgte spillere i tre grupper – G16, G19 og Start 2. Klubben er tilknyttet Norsk Toppfotballs akademi-klassifiseringsmodell, hvis mål er å styrke konkurranseevnen til norsk fotball. Bodø/Glimt er flaggskipet i denne modellen, godt fulgt av Molde. Det er kanskje ikke uten grunn at disse to klubbene i dag leder an i toppen av norsk fotball?


Da profesjonaliseringen av norsk fotball kom for alvor, mistet IK Start posisjonen som en av landets fremste utviklingsklubber.

En gang i tiden var det Start mange kikket til for å lære om spiller- og talentutvikling. Da klubben etablerte seg i toppen av norsk fotball på 70-tallet, bestod laget av talentfulle lokale unggutter som Trond Pedersen og Svein "Matta" Mathisen sammen med talentfulle spillere som klubben rekrutterte fra andre deler av landet. Roy Amundsen og Stein Thunberg fra Notodden (Snøgg) og Helge Skuseth fra Ålesund (Skarbøvik) var lovende spillere som alle fikk spille på det norske A-landslaget.


Disse spillerne var et produkt av uorganisert fotball, drevet frem av ungguttene selv, som styrket talentet. Organisert trening i klubbregi var lite dominerende. Begrepet akademi var forbeholdt tradisjonelle utdanningsinstitusjoner. Dette endret seg gradvis gjennom 70-tallet, og IK Start tok rollen som lokomotivet i Sørlandsfotballen. Inspirasjon ble hentet i Danmark hos AAB i Ålborg. Start vant NM for junior i 1974 og i årene som fulgte var IK Start i flere NM-finaler, ble beste klubb i Norway Cup og deltok jevnlig i internasjonale ungdomsturneringer. Her fikk unge spillere unike erfaringer og referanser. Dette styrket klubbens omdømme, tydeliggjorde identiteten, utviklet den lekne spillestilen og ikke minst bidro til at man i langt mindre grad behøvde å kjøpe spillere fra andre klubber.


Da profesjonaliseringen av norsk fotball kom for alvor, mistet IK Start posisjonen som en av landets fremste utviklingsklubber. Likevel har klubben i perioder frem til i dag utviklet en rekke talenter (først og fremst gjennom samarbeid med de lokale klubbene) som har satt preg på IK Start, men som ofte av økonomiske hensyn har blitt solgt for tidlig. Man har ikke hatt råd til å si nei, og dermed har man fått dårlig avkastning på investeringen. Utviklingsarbeidet har vært dårlig butikk.


Sørlandet har p.t. ingen aldersbestemte landslagsspillere, IK Starts ungdomslag setter lite preg på de nasjonale seriene og NM, og klubben har ikke lengre en egen ungdomsavdeling.

Etter enda et nedrykk, har flere stemmer i klubben antydet et økt fokus på egen talentutvikling og bruk av egne unggutter for å bygge opp et nytt og slagkraftig A-lag. Er dette veien å gå? Hvis IK Start hadde en stor gruppe talentfulle ungdomsspillere, ville det være enkelt å bifalle en slik tilnærming. Men faktum er dessverre at det finnes svært få fotball-talenter i landsdelen. Selvfølgelig er det mange ivrige spillere med gode ferdigheter, men svært få som stikker seg ut.


Sørlandet har p.t. ingen aldersbestemte landslagsspillere, IK Starts ungdomslag setter lite preg på de nasjonale seriene og NM, og klubben har ikke lengre en egen ungdomsavdeling. Det siste betyr at man i liten grad har anledning til å påvirke helheten i den «fotballutdanningen» som behøves for å utvikle talenter gode nok til å representere Norge.


Grunnlaget for talentutvikling skapes gjennom mange stimulerende utviklingsmiljøer i barne- og ungdomsfotball over en periode av 10-12 år, hvor dyktige fotball-pedagoger hver dag jobber målrettet mot å utvikle nødvendige ferdigheter, holdninger og fysiske ressurser i ulike utviklingstrinn. Talentutvikling er en krevende og langsiktig prosess, hvor toppklubben må være premissleverandør - den som kjenner referansene talentene skal utvikles mot.


IK Start har gode forutsetninger for å bli en markant utviklingsklubb av talent i norsk fotball. På Sørlandet er det over 300.000 mennesker (ikke langt unna Islands folketall…), IK Start har liten konkurranse i området (litt fra Viking og litt fra Odd på begge sider…), man har tradisjon for denne type arbeid og tilgjengelige anlegg og skoletilbud er meget bra. Ved å tilføre det viktigste – referanser og kompetanse – er det grunn til å tro at landsdelen kan bli ledende igjen på feltet i Norge.


Spørsmålet er om klubben selv vil innrømme at man er i bakevja og behøver hjelp til å bygge en god nok modell for talentutvikling på Sørlandet?


bottom of page