KRONIKK 20.1.21: IK Start ble stiftet i 1905 og har i over 50 år vært den samlende toppklubben på Sørlandet. Få institusjoner har vært viktigere for Sørlandets stolthet, identitet og tilhørighet. Slik er det ikke lenger. Interessen og engasjementet rundt klubben har vært på retur lenge, i takt med svake resultater både på og utenfor fotballbanen. Rett før jul rykket klubben igjen ned fra Eliteserien. Kan IK Start komme tilbake til toppen av norsk fotball? Eller ser vi slutten på en epoke med profesjonell fotball på Sørlandet?
Tidligere Start-trener Teddy Moen er kanskje den på Sørlandet som kjenner norsk og internasjonal fotball best. Han vil i en serie på seks artikler se nærmere på status quo, mangler og utfordringer for IK Start, og hva han mener må til for å få en profesjonell fotballklubb til å lykkes i landsdelen.
Her følger den fjerde artikkelen. Start har vært nær skifteretten flere ganger tidligere, men denne gangen ser det ikke lyst ut !
Manchester United Football Club ble stiftet i 1878 under navnet Newton Heath LYR Football Club, men i 1902 fikk klubben sitt nåværende navn (3 år før IK Start). «The Red Devils» har siden 1910 spilt hjemmekampene sine på Old Trafford i Manchester, også kalt "Drømmenes Teater". Klubben har opp gjennom årene vært gjenstand for en rekke kriser, men har kommet styrket ut av disse. I dag er klubben regnet som en av verdens største fotball-institusjoner. Bare i Norge har supporterklubben nærmere 50 000 medlemmer. Kan IK Start i fremtiden fremstå som en like veldreven fotballklubb?
Fotballklubber går ikke konkurs !
Av Teddy Moen, publisert 20.1.21
Få institusjoner står sterkere i lokalsamfunn enn fotballklubben. Den er en del av det limet eller identiteten som binder mennesker og lokalmiljø sammen. Samtidig er klubben en møteplass for likesinnede med en felles interesse: lidenskapen for fotball. Dette gir toppklubbene en moralsk og følelsesmessig egenkapital. Andre selskaper, som ikke har dette, må forholde seg til de tyngdelovene som gjelder for vanlig forretningsdrift, hvor deres verdi måles i kroner og øre. Utbyttet fra fotballklubbene er stolthet, engasjement og begeistring. Hvilken annen virksomhet ville overlevd hvis inntektene kun var marginalt større enn kostnadene ?
IK Start har de siste fire årene pådratt seg voldsomme kostnader, uten å få særlig uttelling for investeringene. Hvis klubben bare innimellom var i nærheten av å nå vedtatte målsettinger og ambisjoner, ville det være lettere å forstå hvorfor man fikk lov til å fortsette. Det er man imidlertid til de grader langt unna. «Verdien» av klubben er blitt sterkt redusert de senere år.
Det kan kanskje være en trøst at Start ikke er alene om å drive for kreditorenes regning. Et flertall av Europas profesjonelle klubber gjør det også - og balanserer på en knivsegg. Siden Notts County, som verdens første profesjonelle fotballklubb, ble stiftet i 1862, har mange av proffklubbene i Europa overlevd de fleste tenkelige kriser gjennom over hundre år.
Start, som Sørlandets toppklubb siden slutten av 1960-tallet, har vært nær skifteretten en rekke ganger. Likevel - tross flere nesten-konkurser, gjeld og negativ egenkapital, uro og trenersparkinger, lite kontinuitet på banen og i styrerommet, og stadige strategiendringer - IK Start har levd videre. Men denne gangen er krisen mer alvorlig enn noen gang tidligere. Og vi lever under en pandemi som har bidratt ytterligere til å svekke norsk idrett - og profesjonell fotball spesielt. Toppfotballen har fått lov til å drive virksomheten videre med sterke begrensninger, som også har hemmet forretningsdriften.
Med lave publikumstall, ingen kampdagsinntekter, sviktende samarbeidspartnere og nesten ingen spillersalg til utenlandske klubber, har driftsinntektene, som allerede var svært lave, falt ytterligere. Mye tyder på at 2021-sesongen også vil måtte gjennomføres uten særlig med tilskuere på tribunene, og med strenge smittevernsprotokoller. Man kan heller ikke forvente at regjeringens kompensasjonspakker vil være like generøse som i fjor.
Er Start rigget for dette, og hva vil pandemien gjøre med interessen og engasjementet rundt klubben ? Det ser ikke lyst ut. Krisen er alvorlig.
Det positive er likevel: fotballklubber går ikke konkurs !
Comments