KRONIKK 6.1.21: IK Start ble stiftet i 1905 og har i over 50 år vært den samlende toppklubben på Sørlandet. Få institusjoner har vært viktigere for Sørlandets stolthet, identitet og tilhørighet. Slik er det ikke lenger. Interessen og engasjementet rundt klubben har vært på retur lenge, i takt med svake resultater både på og utenfor fotballbanen. Rett før jul rykket klubben igjen ned fra Eliteserien. Kan IK Start komme tilbake til toppen av norsk fotball? Eller ser vi slutten på en epoke med profesjonell fotball på Sørlandet?
Tidligere Start-trener Teddy Moen er kanskje den på Sørlandet som kjenner norsk og internasjonal fotball best. Han vil i en serie på seks artikler se nærmere på status quo, mangler og utfordringer for IK Start, og hva han mener må til for å få en profesjonell fotballklubb til å lykkes i landsdelen.
Her følger den andre artikkelen. Hvorfor har Start mislyktes - skyldes det investorene eller forhold i selve klubben ?
Sørlendingen Sondre Kåfjord (helt til venstre i bildet) regnes som "dualmodellens far". Som formann i Molde FK var han både arkitekt og en sterkt bidragsyter for å få endret lovverket i NIF og NFFs for å drive bedre profesjonell fotball. Han ble senere fotballpresident i NFF (2004-10). Her sammen med tidligere presidenter i Norges Fotballforbund Odd Flattum (1992-96), nåværende president Terje Svendsen, Per Ravn Omdal (1987-92 og 1996-04) og Eldar Hansen (1980-87).
Dualmodellen – velsignelse eller forbannelse?
Av Teddy Moen, publisert 6.1.21
Det var stor jubel og få kritiske spørsmål da medlemmene i IK Start 6. juli 2017 takket ja til å inngå et ti-årig samarbeid med selskapet Start En Drøm AS. Investorene, som hadde tjent gode penger på gambling, ga klubben tilsagn om å satse inntil 40 millioner kroner. Og lovet å ta Start tilbake til toppen av norsk fotball.
Snart fire år senere har de samme investorene brukt nærmere 120 millioner av egne penger, klubben har rykket ned to ganger, håndball- og ungdomsavdelingen er sendt på døra og klubbens omdømme er betydelig svekket, mye som resultat av feil veivalg og kontroversielle beslutninger – over mange år.
Investorene gis mye av skylden og ansvaret for dette. Man har sagt at de har vært inkompetente og blandet seg for mye inn i det sportslige. Dette er ikke ukjent kritikk når dualmodellen (som regulerer samarbeidet mellom klubb og næringsliv) diskuteres. Men er det grunnlag for kritikken?
IK Start ble seriemester i 1. divisjon i 1978 og 1980. Siden den gang har klubben verken vunnet titler på seniornivå eller nådd cupfinalen på Ullevaal. Suksessen på 70-tallet var i stor grad tuftet på lokale spillere, trenere og ledere. Dette var i amatør-fotballens tid, hvor kameratskap, glede og stolthet over å representere en hel landsdel på fotballbanen gikk foran penger og kommersielle interesser. Det var en tid hvor sørlendinger følte tilhørighet til klubben, og det var høytid å være innenfor portene på Kristiansand stadion søndag ettermiddag.
Her er vi etter min mening ved kjernen i Starts problemer. Klubben har mislyktes i å rekruttere, utvikle og ansette dyktige nok ledere og administratorer til å bygge, lede og videreutvikle en toppklubb i landsdelen.
Den norske dualmodellen ble innført i norsk fotball i 1992. Molde FK var først ute. Utover på 90-tallet ble flere parallelle aksjeselskaper etablert knyttet til toppklubbene. Samarbeidet mellom idrettslag/klubb og aksjeselskap ble en legitim måte å drive profesjonell fotball på.
IK Start har, med unntak av årene fra 2014-2017, vært finansiert av investorer gjennom samarbeidende selskap. Disse årene var det lunken interesse fra lokalt næringsliv og investorer til å bidra for klubben. Det var derfor ikke så rart at det gikk et lettelsens sukk gjennom klubb og hele Sørlandet da Start En Drøm AS kom på banen sommeren 2017. Nå skulle endelig Start komme ut av «skyggenes dal» og spise kirsebær med de store igjen!
Slik gikk det ikke. Få drømmer er nådd - mareritt er vel en mer treffende betegnelse på epoken - til tross for at IK Start har hatt tilgang på langt større økonomiske ressurser enn de fleste andre klubber i norsk fotball i snart 25 år. Kapitaltilførsel har gjort det mulig for Start å drive profesjonell fotball i denne perioden, uten det ville det ikke vært mulig å drive toppfotball på Sørlandet.
Profesjonell fotball kan ikke drives på idealisme, frivillighet og dugnad alene. Verden har endret seg, og utviklingen av norsk toppfotball har vært gjennom en revolusjon siden 80-tallet. I dag er det både et krav og en forventing om at man skal ha ansatte (trenere, spillere og administrasjon), drive målrettet utvikling med salg/kjøp av spillere, drifte et stadion, etc. Fotballklubber er forretning.
Det er en altfor enkel forklaring å skylde på investorene, som har tapt pengene sine. Ansvaret for fadesen ligger hos klubbens medlemmer, styrende organer og en rekke av dens ansatte.
Dog ville IK Start vært atskillig mindre sårbare, uavhengige og hatt muligheten til å drive en bedre toppklubb, om de i tillegg til investorkapitalen hadde hatt andre viktige ressurser tilgjengelig. Her er vi etter min mening ved kjernen i Starts problemer. Klubben har mislyktes i å rekruttere, utvikle og ansette dyktige nok ledere og administratorer til å bygge, lede og videreutvikle en toppklubb i landsdelen.
Man har manglet tilstrekkelig kompetanse, først og fremst nødvendig fotball-kompetanse, over tid. Samt en grunnleggende forståelse for betydningen av landsdelens toppklubb i fotballens næringspyramide. Derfor har man også mislykkes i forhold til de mål og ambisjoner som har vært forfektet.
IK Start har i snart tre ti-år vært prisgitt investorer som er villig til å ta regningen for manglende suksess. Det er en altfor enkel forklaring å skylde på investorene, som har tapt pengene sine. Ansvaret for fadesen ligger hos klubbens medlemmer, styrende organer og en rekke av dens ansatte.
Dualmodellen har ikke vært en velsignelse, men snarere et fornuftsekteskap nødvendig for å holde seg flytende i norsk toppfotball. Men "ekteskapet" har samtidig vært en forbannelse, fordi den har fritatt medlemmer og ledere ansvaret for en positiv videreføringen av IK Starts 115-årige historie.
Comments