top of page
  • Forfatterens bildeArgument

God sommer!


Illustrasjon: Herlige sterna hirundo, foto Halvor Fjermeros

Av Bernt H. Utne, publisert 03.07.2023


Vi er nå noen dager ut i juli, og feriestemningen er i ferd med å få fotfeste. Vi trenger alle et avbrekk fra hverdagen for å samle krefter til ny innsats når sommeren går mot slutten, og vi ser nå frem til noen rolige uker.


Omstridte kulturaksjoner

Dette er fjerde sommeren etter at vi i mars 2020 startet opp Argument Agder. Som vanlig har våren vært hektisk med mange aktuelle saker. Men kanskje har det denne gang dreiet seg mer om kultur og kulturspørsmål enn tidligere år. Serien med anonym gatekunst har provosert noen og moret andre. Men det er unektelig oppsiktsvekkende når det blir avslørt at ett av bildene i gatekunstserien henger i den profilerte gründeren og høyrepolitikeren Steinar J. Olsens private hjem. Olsen er tilhenger av åpenhet. Sier han. Men forklaringen hans er påfallende. Det tok dager før han innrømmet at han eiet et eksemplar som han hevdet å ha kjøpt via Facebook. Helt legalt selvfølgelig. Nå har også andre via Facebook forsøkt å få kjøpe en utgave av det samme bilde uten å lykkes. Men det skyldes nok tilfeldigheter!


Og når den omstridte kunstneren Morten Traavik, kjent fra bl. a. "Sløseriombudsmannen", i sommer kommer med utstillingen "PUBLIC ENEMY" koker det selvsagt i den kulturelle andedammen. Kunstneren Tone Avenstroup formulerte opprøret slik:

"Når kunst er formålstjenelig, er den da autonom? Når kunst tjener en hensikt, når kunst blir et middel – ut over det å være en del av et estetisk mangfold. Når kunst viser muskler og ikke hud. Når kunst legger seg på allerede eksisterende konflikter og surfer. Når kunst skal rettferdiggjøre et kunstnerskap. Når kunst gjør seg platt for å overbevise bakeren. Når kunst lefler. Når kunst flørter med angrep på demokratiet, selv om det er i veskeform. Når kunst idealiserer militante symboler, når kunst pruster maskulint overmot. Når kunst skal forfremme tanken om glemsel, når kunst skal legitimere tidligere straffedømte handlinger som kunst - da blir det kunst for medias skyld."


Politiske saker

Men vi må selvsagt ikke glemme de politiske sakene. Selv om noen av dem begynner å bli gjennomtygd og ferdigdebattert. Kunstsiloen kommer, selv om det fortsatt er usikkert om det er politisk støtte til å drifte den. Det vil valget vise. Gartnerløkka er i motsetning til ringveien påbegynt med vedtatte bompengepakker. Bilistene betaler, men det er bare rett og rimelig mener bystyreflertallet etter som det er bilistene som er problemet. Og havna skal flyttes til Kongsgård -Vige til forringelse av nærmiljøet for tusener av beboere - og uten jernbanetilknytning.


Debattklimaet

Debattklimaet på Sørlandet har vært en gjenganger de siste årene.

Illustrasjon: Fra Instagramsiden til gruppen "Ja til Søgne i Kristiansand"

Noe er kanskje blitt bedre. Men noe er det ikke. Et eksempel på et uverdig debatt-forum er Instagram-siden til gruppen Ja til Søgne i Kristiansand. Den hevder selv at den skal være humoristisk. Kanskje er den det for noen, men for andre blir den bare nok et eksempel på en uverdig og platt forestilling.


Ny avis i Kristiansand

Og så får Kristiansand en lenge etterlengtet ny avis - KRS - med den kjente mediemannen Gunnar Stavrum som sjefsredaktør. Det skal bli spennende å se hvilken redaksjonelle linje Stavrum kommer til å legge seg på. Hvis den blir en kopi av Fædrelandsvennen, som enkelte utsagn kan tyde på, går KRS en usikker fremtid i møte. For ingen vil ha kopien hvis de til samme pris kan få originalen. Prisen for et årsabonnement er sammenlignbart, og markedet for to årsabonnementer i samme husstand er begrenset. Annonsemarkedet er så stort som det er, og vil neppe vokse vesentlig med to aviser. Mediemarkedet vil derfor totalt sett bare øke noe med to konkurrerende avisbedrifter Det skal derfor bli interessant å se om begge avisene på sikt klarer å overleve. Men vi er opptatt av mediemangfold, og økt medietilbud var også en av grunnene til at vi startet Argument Agder. Så vi ønsker dem begge lykke til!


I mellomtiden tar vi en velfortjent pause, og nyter den sørlandske sommeren. Men dukker det opp aktuelle saker som fortjener omtale vil vi selvsagt publisere disse fortløpende. Og alle kan lese våre artikler uten frykt for betalingssperrer. Det gir alle uten hensyn til egen økonomi tilgang til den offentlige debatt, og bidrar til større mediemangfold. I begynnelsen av august er vi tilbake med nye utgaver av Argument Agder.


God sommer!Kommentarer? Gå til vår Facebookside eller send til post@argumentagder.no
Comments


bottom of page