top of page
  • Forfatterens bildeArgument

Gatekunst mellom Kunstsiloen og Kilden

Reportasje 11.05.2023: En ukjent gatekunstner har "smykket" sikkerhetsgjerdet ved Kunstsiloen med et provoserende budskap.


Illustrasjon: Disiplenes siste måltid, foto privat

Av Bernt H. Utne, publisert 11.05.2023


Omstridt gatekunst

Noen har benyttet gjerdet rundt Kunstsiloen til å presentere det som skal være gatekunst. Mellom fire bilder, som alle er ledsaget av forklarende tekst, henger et usignert bilde åpenbart inspirert av det kjente verket av Leonardo Da Vinci "Den Siste Nattverden"

Illustrasjon: Bildene slik de henger på gjerdet rundt Kunstsiloen, foto privat

Fire av bildene er vanlige bilder av motiver med tilknytning til Kunstsiloen. Det femte, som direktør Reidar Fuglestad ved Kunstsiloen sier er anonymt limt inn mellom de andre bildene på deres infovegg, er av en helt annen karakter. Det viser kjente kritikere i striden om Kuntsiloen, og som skal ha hatt forbindelse til den omstridte Facebooksiden Sørlandsnyhetene (SN). Den kjente forretningsmannen Einar Øgrey Brandsdal portretteres i rollen som Jesus. Med seg som "disipler" har han bl.a. bystyrerepresentantene Nils Nilsen, Svein-Harald Mosvold Knutsen og Vidar Kleppe, samt en rekke andre kjente personligheter som var sterke motstander av Kunstsiloprosjektet.


Kunstsilo og Agder Kunstsenter

Direktør Reidar Fuglestad avviste at han eller noen i hans organisasjon er involvert i gatekunsten. Han viste imidlertid til Agder Kunstsenter, som angivelig skulle vite mer om dette. Ved henvendelse til daglig leder Agnes Repstad kunne hun bekrefte at hun hadde hørt om gatekunsten, og at hun hadde hørt nevnt hvem som var ansvarlig for kunststuntet. Hun avviste at dette prosjektet var knyttet til Agder Kunstsenter, men ønsket ikke å oppgi det navn hun underhånden hadde hørt. Hun kunne heller ikke med sikkerhet si at det navn hun hadde hørt også var den som var ansvarlig.


Reaksjon

Hovedpersonen i bildet, Einar Øgrey Brandsdal, uttaler nå til Argument Agder:

"Etter å ha sett på bildet mener jeg at personen som står bak verket må ha problemer med å finne sin rolle i samfunnet. Personen trenger å oppleve kjærlighet, og det er synd at det finnes mennesker som kaster bort sine talenter på hat og ondskap. Selv ønsker jeg å fokusere på det gode i livet og glede meg over det som gir meg positiv energi fremfor hat og ondskap".


Bilde med mange symboler

En nærmere studie av bildet viser interessante detaljer som kan fortelle mer om dets budskap. På høyre side henger et portrett av det som kan forestille en kongelig person (en europeisk keiser?). Bak ham et portrett av Putin, og på venstre side et bilde av den kjente sjamanen fra stormingen av den amerikanske Kongressen i januar 2020. Ellers er bakgrunnen spekket av ulike symboler av ukjent budskap, samt under bordet et utslitt bildekk og en eske Ivermectin. Det er en medisin for fjerning av parasitter.


Personlig budskap med ukjent finansiering

Den anonyme kunstneren har åpenbart brukt tid og energi for å lage bildet. Budskapet er emosjonelt og personlig. Det er ikke kjent hvordan bildet er finansiert. Tidligere har imidlertid kommunen gitt støtte til ulike former for gatekunst.Kommentarer? Gå til vår Facebookside eller send til post@argumentagder.noComments


bottom of page