top of page
  • Forfatterens bildeArgument

Forfatteren og globetrotteren Axel Jensen og demonene

BOKOMTALE: Torgrim Eggens biografi "Fra smokken til Ovnen - storyen om Axel Jensen". Cappelen Damm, 2019 (624 s).Av Terje Dragseth, publisert 26. mai 2020

Hvis jeg ikke hadde levd ville jeg ikke trodd at denne fortellinga er fra den såkalte virkeligheten. Torgrim Eggens biografi om forfatteren mm., Axel Jensen (1932-2003), er formidabel lesning, fra første linjes tre ord til siste sukk. Eggen beskriver på sitt ypperlige fete bokmålsnorsk Axel Jensen jovialt som en god kamerat og venn. Eggen har gudskjelov og sannsynligvis samme humor som den frika Jensen, og denne leser tar seg i å le - høyt - av Eggens mesterlige bi-kommentarer, som korresponderer så sabla flott med Jensens virkelig bisarre liv og levnet, som en slags skygge av en undercover agent i Jensens glitrende og tåkete galakser.


Biografien er ikke moralsk eller bedrevitende i det hele tatt, og jeg tror AJ, med god grunn, ville latt månefjeset han bar til slutt lyse opp som en fullmåne i mørkeste januar. Boka til Eggen er ikke bare imponerende som biografi, men også som en klok manns odyssé gjennom europeisk og vestlig kulturhistorie, fra 50- til 90-tallet, med konkret informasjon om alt mulig rart som AJ var i berøring med, og det var så nært det grenseløse og hyperbole som tenkes kan. Torgrim Eggen forteller interessant og vesentlig heile veien, med en drive få kan oppdrive maken til i norske litteratur.

Eggen turnerer heile det mega monomane livsverket utrolig elegant, med nerve og intensitet på nivå med en thriller. Og ja, livet til AJ virker også som en thriller. Nå har jeg fått virkelig lyst til å lese og gjenlese Axel Jensens unike forfatterskap, og sannelig også Torgrim Eggens også, i samme slengen.

Anbefales.


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page