top of page
  • Forfatterens bildeArgument

Faktisk.no overvåker din facebook-aktivitet


LEDER-KOMMENTAR 29.6.21: Hva du mener betyr mindre. Det er hvor du mener det, og hvem du mener det sammen med som har betydning for de etablerte mediers nye sannhetsdomstol Faktisk.no. Og er du så uforsiktig at du tildeler en like på en nettside som overvåkes er du en del av likesinnedes ekkokammer.


Illustrasjon: T. Vestaas


Av redaksjonen i Argument Agder, publisert 29.6.21


Klassekampen publiserte 24. juni en noe omredigert utgave av vår artikkel om nettstedet Faktisk.no. I sitt tilsvar allerede dagen etter hevder redaktøren av Faktisk.no, Kristoffer Egeberg, at vi misforstår i vår kritikk av artikkelserien deres, «Her er ekkokammeret som gjør alternative medier til virale vinnere».


Samme dag (25/6) la Faktisk.no ut den neste artikkelen i serien, med overskriften «SIAN sentrale i spredning av innholdet på alternative medier». Her fremstilles den ubetydelige gruppa SIAN som edderkoppen i et nettverk «som gjør alternative medier til vinnere i sosiale medier". Og i neste setning skriver de "En anonym profil som har uttrykt «forståelse» for 22. juli-terroristen, styrer andre viktige grupper


Egeberg er ikke opptatt av innholdet på de "alternative" mediene, men av forbindelsene, dvs. hvem som leser dem. Det minner om fjorårets svertekampanje i Kristiansand, hvor de som hadde tildelt en like på den omstridte FB-siden "Sørlandsnyhetene", ble stemplet som useriøse hetsere. Man trengte ikke være enig i det som sto på "Sørlandsnyhetene", det var nok at man hadde liket en artikkel for å bli rammet av svertekampanjen.


I artikkelen til Faktisk.no vises et digitalt kart, hvor det er tegnet et nettverk av forbindelseslinjer mellom nettmediene og en rekke facebook-sider som blir mistenkeliggjort. Det dreier seg om sider som «Motvind», «Vindkraft: Nei til industri i norsk natur», "Nei til vindkraftverk på Frøya», "Opphev sanksjonene mot Syria», »Ja til kontanter» og «Stopp ACER». Motstand mot vindkraft blir karakterisert som «politisk», mens kamp mot ACER og Ja til kontanter er «systemkritisk»! Flere politikere og partier er også tegnet inn i nettverket.


Dette kan ikke kalles annet enn systematisk overvåking av hvilke nettsider du leser. Og avhengig av hva du leser er du skyldig, altså "guilt by association" - skyldig gjennom forbindelser. Egeberg bedyrer at de bruker åpne kilder, men det forandrer ingenting - etterretning systematiserer ofte fra åpne kilder. Lundkommisjonens rapport om ulovlig overvåking under den kalde krigen viste at navn ble rapportert fra åpne kilder som valglister, avisinnlegg og underskriftskampanjer.


I 2013 avslørte Edgard Snowden hvordan Facebook og de andre tekno-gigantene gav USAs National Security Agency (NSA) tilgang til sine servere. NSA er verdens største etterretningsbyrå med 30 000 ansatte. I 2018 inngikk Faktisk.no partnerskap med det samme Facebook, som også har støttet Faktisk.no årlig med hundretusener av kroner. Faktisk.no skriver selv om dette: «Partnerskapet innebærer at Faktisk.no får tilgang til spesielle verktøy og kan bistå Facebook med å knytte faktasjekker til omstridt innhold som spres på plattformen, eller faktasjekke innhold som brukere eller Facebook selv rapporterer som mistenkelig.»


Stiftelsen Fritt Ord har gitt prosjektstøtte til artikkelserien til Faktisk.no, men beløpet er ikke oppgitt.Kommentarer? Gå til vår facebook-side eller send til post@argumentagder.no
Comentarios


bottom of page