top of page
  • Forfatterens bildeArgument

Exit Trump - noen ord ved graven


KRONIKK 8.1.21: I ettertid bør man evne å se forskjell på personen og politikken, selv om det i Trumps tilfelle blir krevende ! Det vil være bra for USA, og for resten av verden.


Kilde: Wikimedia Commons

Av Bjørn Breien, publisert 8.1.21

(Forfatteren er tidligere redaktør, USA-ekspert og Trump-tilhenger)
Når Trump nå forlater Det hvite hus og på en måte gravlegges, er jubelen stor. I Aftenposten lørdag 2. januar steines han nok en gang i en artikkel av tre hatefulle skribenter. Men norske media er ikke den skarpeste kniven i skuffen. For en uke siden ble Donald Trump kåret til den mest populære mannen i USA i 2020 av det anerkjente meningsmålings-instituttet Gallup. Han slo til og med ut sjarmtrollet Obama, som har vunnet denne tittelen de siste årene. Riktignok med et unntak for 2019. For det året delte Obama og Trump tittelen!


Trumps popularitet hos den jevne amerikaner har mange årsaker. Blant disse bør man først og fremst merke seg: intet kameraderi, ingen bindinger til noe miljø, og en brutal, rett på sak oppførsel. Denne væremåten har i noen tilfeller vært altfor overdrevet, og har ført til unødvendig hat og fiendskap. Her ligger Trumps største feilgrep. Han fremsto i mange sammenhenger som sin egen verste fiende. Han tråkket på sine medarbeidere slik at de ble hans fiender. At han gikk etter «the Deep State» og ville fjerne maktmennesker ble etter hvert en umulig oppgave. Byråkratiet slo tilbake med lekkasjer, og samarbeidet med en fiendtlig presse. Trump bygde ingen allianser, han rev dem ned! Og da måtte det ende som det gjorde.

I denne sammenheng er det viktig å ikke glemme at det bare er én som har fått flere stemmer i et amerikansk presidentvalg enn Trump, og det er Joe Biden.

Det mest bemerkelsesverdige med Trump er forandringen av det republikanske partiet. Det er i dag både et arbeiderparti og et næringslivsparti ! Innholdet i politikken hans har utvilsomt gjort det republikanske partiet mer spiselig for større velgergrupper. Det er også et parti som i økende grad får oppslutning av latinere. Den rekordlave arbeidsledigheten og høyere lønninger før korona-krisen var signifikant. Men beslutningen om å overlate til delstatene å kjempe mot korona-epidemien var lite klok. Mangel på styring førte til problemer, og til slutt til hans fall.


I denne sammenheng er det viktig å ikke glemme at det bare er én som har fått flere stemmer i et amerikansk presidentvalg enn Trump, og det er Joe Biden. Demokratenes mobilisering av hjemmesitterne gjorde utslaget i valget, og det må Trump og hans støttespillere akseptere. Dessverre er det ingen selvfølge.


Spørsmålet nå er om den uverdige oppførselen til Trump og hans tilhengere de siste dagene, med stormingen av Kongressen som et foreløpig bunnpunkt, vil være ødeleggende for høyresiden i amerikansk politikk. Jeg tror ikke det. Trump bygget sin politikk på idéer både fra høyresiden og venstresiden. Han var i politisk forstand på ingen måte noen høyre-republikaner. Han økte f.eks. statens forbruk dramatisk for å tilfredsstille vanskeligstilte velgergrupper. På den annen side førte han en typisk republikansk politikk ved å redusere inntektsskatt og statlige reguleringer radikalt. I utenrikspolitikk gikk Trump sine egne veier, med oppfatninger langt fra en «normal» republikansk president. Fredsavtalene Israel har oppnådd med en rekke araberstater ble en stor seier.


Det jevne valgresultatet tilsier at republikanerne neppe vil flørte med sentrum. Selv om det en periode var litt usikkerhet om USA faktisk kunne sprekke på dette valget, ser det nå ut til at maktovertakelsen vil gå fredelig for seg. I ettertid bør man evne å se forskjell på personen og politikken, selv om det i Trumps tilfelle blir krevende ! Det vil være bra for USA, og for resten av verden.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page