top of page
  • Forfatterens bildeArgument Agder

Dra til Syden?


KOMMENTAR 8.11.23: Vi reiser mer enn noensinne, mens klimakrisa utspiller seg foran øynene våre. Å reise mindre ser ikke ut til å være en del av "det grønne skiftet" !


Photo by Eduardo Velazco Guart, Unsplash

Av Per M. Mathisen, publisert 8.11.23


Daglig hører vi om klimakrisa. Det er flom, tørke, branner, hetebølger, tapte avlinger osv.. Samtidig lokkes det med reportasjer fra eksotiske steder å reise til. Stort sett med fly. Kreta, Tyrkia, Italia venter på oss, og evt. for de mer reisevante - cruise til arktiske strøk. Mens så godt som alle miljøorganisasjoner ber oss om å reise mindre - for klimaets skyld. Det er "elefanten i rommet" ingen vil snakke om.

I følge Statistisk Sentralbyrå reiste vi mer enn noensinne i 2022. Nordmenn dro på nesten 22 millioner reiser i eget land og litt over 7 millioner reiser til utlandet. Det er det høyeste antall reiser som noen gang er målt for ett enkelt år.

Vi kildesorterer, bærer maten hjem i sekk i stedet for i plastpose, reparerer kanskje tøy osv.. Men å reise mindre - ikke aktuelt. Det er en sikker «party-killer» å forsøke seg på den problemstillingen blant venner rundt et hyggelig bord en lørdagskveld. "Alle" har skjønt dette, så ikke tro du er så spesiell og innsiktsfull ! Ok, det er litt problematisk, men vi må jo reise. Det er spennende og berikende å se nye steder og folk. Og så legger vi igjen masse penger som disse landene virkelig trenger. Så vi skal ikke ha dårlig samvittighet!

Kanskje kunne man forvente at presumptivt kritiske journalister ville klare å skrive om sammenhengen mellom reising og klima. I ukeavisa Dag og Tid hadde nettopp en av journalistene en «kritisk» reportasje fra en ukes chartertur til Kreta. Hun skrev med politisk korrekt ironi om skandinaver på sydentur, som flokker seg sammen på hoteller hvor alle snakker skandinavisk, bortsett fra de lavtlønnede - de som vasker, rydder osv., som enten er lokale folk eller importert arbeidskraft fra lavkostland.


Men færre utenlandsreiser er ikke en del av strategien

Det journalisten var opptatt av var en form for «segregering» reiseselskapet drev med - mellom dem som hadde «premium»-pakke og gratis tilgang til alt, og de andre med «all included» (som ikke inkluderte alt likevel, det måtte være «premium»). Men ikke ett ord om flytrafikken og klimakrisa.

Heller ikke politikerne ser ut til å mene at vi skal reise mindre. Regjeringen la nettopp fram «Grønn bok 2024» - handlingsplan for å nå klimamålene 2030. På pressekonferansen sa samferdselsministeren at transportsektoren er nøkkelen til å nå klimamålene. Det skal satses på el.biler, el.ferjer, el.lastebiler, gods-til-tog, mer miljøvennlig veibygging etc.. Men færre utenlandsreiser er ikke en del av strategien. Heller ikke noen av pressens spørsmål på slutten av konferansen dreide seg om dette.

I følge miljøministeren er vi på vei til å nå klimamålene for 2030. Så det er kanskje ikke så rart at folk gjør som de gjør, og reiser som aldri før. Men, var det noe med hva vi selv kan bidra med for et bedre klima ... ?

Kommentarer, ris eller ros ? Gå til vår facebook-side eller send til post@argumentagder.no

Kommentare


bottom of page