top of page
  • Forfatterens bildeArgument

Dette er maten Kristiansand kommune tilbyr sine eldre


Fotoreportasje 29/9: Maten til beboerne i Lundevegen i Søgne kommer i plastpakkede porsjonsposer for en uke av gangen. Fast kjøkkenhjelp og vaktmester er fjernet. Det er nå en overbelastet hjemmesykepleie som må tilberede maten. Søppel kan bli liggende i korridoren i over en uke før det blir tømt.


Mat i porsjonsposer blir anrettet direkte av hjemmesykepleien fra posene til tallerkener. foto: Vidar Ertzeid



Mat for sju dager. Én bærepose pr. beboer. Foto: Vidar Ertzeid


Av Øyvind Andresen og Vidar Ertzeid, publisert 29/9 - 2021


Argument Agder skrev for to uker siden reportasjer om forholdene for ti eldre i kommunale leiligheter i Lundeveien 34 i Søgne. Reportasjene kan du lese her og her. De ble i sommer fratatt alle tilbud om aktiviteter og sosialt liv. Kjøkken og kantine ble stengt, og sofagrupper, utemøbler, piano, bilder og vevstoler ble rigget ned og flyttet vekk. All underholdning med seniordans og trekkspillkvelder, felles måltider, andakter og ekstra kos ved høytider forsvant.


Artiklene vakte stor oppmerksomhet, og forholdene i Lundeveien ble tatt opp i Helseutvalget på møtet 21/9 . En del endringer ble foretatt. Møbler ble hentet ut fra et lager og satt tilbake på plass på fellesrommene. Det ble innført ett felles måltid og planlagt en del fellesaktiviteter fra frivillige organisasjoner. Noe er altså blitt bedre.


Men tjenestetilbudet er likevel blitt dårligere. Tidligere ble maten tilberedt av en kjøkkenhjelp på et topp moderne kjøkken.



Kjøkkenet står ubrukt. Foto: Vidar Etzeid

Nå ligger maten i kjølerom i porsjonsposer som kommer for sju dager av gangen, levert av firmaet Kjøkkenservice. De tre måltidene blir gjort klare og servert av hjemmesykepleierne, som må bruke mye tid på matservering, rydding og oppvask. Flere av beboerne trenger hjelp til å komme seg til spisesalen. Hjemmehjelperne har travle dager og en rekke andre oppgaver. Det er ingen faste mennesker å forholde seg til.



Maten lagres på kjølerom. Foto: Vidar Ertzeid

Flere av de pårørende klager over at stinkende søppel blir liggende i gangen som de gamle bruker som «turområde». Vi har prøvd å finne ut hvem som har ansvaret for å bære ut avfallet, men det virker uavklart. Tidligere hadde Lundeveien en fast vaktmester.



Denne stinkende søppelsekken har stått en uke i gangen utenfor leilighetene. Foto: Vidar Etzeid

Nærbildet av søppelsekken som ingen tar ansvaret for å tømme. foto: Vidar Ertzeid

Tjenestene er ikke gratis. Prisene har steget etter kommunesammenslåinga, og prisen leietakerne betaler pr. måned er nå:

  • Leie av kommunal leilighet Kr 7610

  • Middag: kr 95.- per dag Kr 2945

  • Frokost og kveldsmat Kr 2600

  • Til sammen Kr 13155

I tillegg kommer strøm som har vært i snitt omtrent Kr 1300 pr. måned

Argument Agder vil følge opp saken.



Kommentarer: Gå til vår Facebookside, eller send til post@argumentagder.no



bottom of page