top of page
  • Forfatterens bildeArgument

Det gjør vondt langt inn i sjelen

Synspunkt 06.06.2023: I et høyst personlig budskap tar mor til Einar Øgrey Brandsdal et kraftig oppgjør med hatet, sjikanen og truslene som i all offentlighet har vært rettet mot hennes sønn og hans familie, og henne selv.


Illustrasjon: Inga Helene Øgrey. Mor til Einar Øgrey Brandsdal (og fem andre barn), foto privat

Av Inga Helene Øgrey, publisert 06.06.2023


Dette burde jeg kanskje ha skrevet for lenge siden... Men det er ikke lett for en mamma...!


Er jeg en hore? Det mener Høyre politiker Cornelius Jakhelln. I en artikkel "Bruker Nazisymboler i kraftig oppgjør" skriver journalist Kjetil Reite 6. juni 2020:

«Cornelius von Jakhelln mener byen vek unna da angrepene fra Sørlandsnyhetene kom. Hans svar er en utstilling rettet direkte mot Sørlandsnyhetene, Demokratene og Einar Øgrey Brandsdal»


I 2020 holdt Jakhelln utstillingen «Angel of Death» på Arteriet i Vågsbygd, mitt nabolag. Jeg skal være ærlig å si at jeg verken besøkte utstillingen eller satte meg inn i budskapet. Jeg forstod at utstillingen var kritikk rettet mot min sønn, Einar, men jeg brukte ikke tid til å forstå hva som kunstneren uttrykte gjennom bildene.


Fra utstillingen "Angel of Death". Femtagget stjerne med spissen ned. Satanistisk symbol med rotter, foto Argument Agder

Den siste tiden har jeg fått med meg at et usignert, satirisk bilde som blant annet viser min sønn er hengt opp utenfor Kunstsiloen. Det var først da jeg begynte å studere bildet og symbolikken. Som mor var det trist, skremmende og ekkelt å se på. Jeg ble også tipset om at det kan være en sammenheng mellom bildet av min sønn og utstillingen til Jakhelln, derfor valgte jeg å studere bildene som Jakhelln presenterte på "Angel og Death".


Etter å ha sett bildene har det gått kaldt nedover ryggen på meg… Jeg er nærmest i sjokk, målløs og nesten tom for ord. Det er utelukkende hatefulle ytringer mot min sønn, min familie og meg selv. Og jeg har ikke oppfattet dette før nå...


Dette skrev Jakhelln på sine kunstneriske bilder (se bildene):

DU SØNN AV EN HORE

SØNN AV EN TØS

JUDAS VAR MIN BESTEFAR

DROWN YOURSELF

FALSKE JÆVEL

FORPULTE BASTARD

FASCIST

SVIN

LØGNER

MOBBER

JUDAS

ANTIDEMOKRAT

JESUSSMISKER

SOSSEFAEN

FOLKEFIENDE

POPULIST

NARSISSIST

NETTHETSER

IDENTITITESSVINDLER

DU ER DET RÅTNE EPLET

KILL

DU SKAL ALDRI PLAGE NOEN IGJEN


Det er svært vanskelig som mor å forstå og akseptere et slikt angrep på meg selv og min egen familie, og det blir for enkelt å pakke dette inn som «kunst». Ekstra vondt er det når mennesker jeg kjenner og respekterer hyller denne utstillingen. Fædrelandsvennen kalte det forfriskende, mens flere valgte å skrive personlige hilsener til Jakhelln og vise sin støtte til utstillingen.


Har egentlig folk skjønt budskapet?

Jakhelln mener jeg er en hore.

Jakhelln mener bestefaren til mine barn var en Judas.

Jakhelln mener min sønn, Einar, bør drukne seg selv

Jakhelln mener at min sønn Einar aldri skal slippe unna og plage andre igjen. Er det en dødstrussel?


Jakhelln kommer garantert til å si at budskapet ikke må tas bokstavelig, men hvordan skal man ellers oppfatte denne utstillingen!? Det er skrevne ord på et hvitt lerret som er hengt opp på en vegg, og "kunstneren" har uttalt at dette er en utstilling direkte rettet mot min sønn.


Jeg får vondt langt inn i sjelen…

Jeg blir redd…

Jeg blir trist…

Jeg blir sinna….

Jeg blir… tom


Se også:

Artikkel av Tone Avenstroup: Sturmgeist i venden igjen - inspirasjonens kunst, publisert 13.06.2020, endret 24.06.2020

Artikkel av Ingrid Juell Moe; https://www.argumentagder.no/post/banalisering-av-nazisme, publisert 14.06.2020

Kommentarer? Gå til vår Facebookside eller send til post@argumentagder.no


Comments


bottom of page