top of page
  • Forfatterens bildeArgument

Den tredje opiumskrigen er ikke slutt

KRONIKK 20/5 - 21: De to første opiumskrigene ble ført av den britiske imperialismen på 1800-tallet for å tvinge opium på det kinesiske folket. Den tredje opiumskrigen er ført av legemiddelfirmaene mot det amerikanske folket i vårt århundre. Dette hadde ikke vært mulig om ikke en rekke korrupte mennesker hadde solgt seg til legemiddelfirmaene.


Illustrasjon: T. Vestaas


Av Øyvind Andresen, publisert 20/5 - 2021


Den tredje opiumskrigen startet i 1996 da legemiddelfirmaet Perdue Pharma begynte å produsere det sterkt avhengighetsskapende smertestillende opiumspreparatet OxyContin. Dette åpnet for opioid-epidemien i USA som har tatt livet av en halv million mennesker og ført til avhengighetslidelser for millioner. Etter Perdue Pharma fulgte en rekke andre produsenter og distributører av legemidler som øste milliarder av livsfarlige piller ut på markedet.


HBO har nettopp sluppet dokumentaren «The Crime of The Century» i to deler. Gjennom fire timer avslører Alex Gibney den aggressive markedføringa av OxyContin og andre opiumspreparater.


Perdue Pharma har ført en aggressiv markedskampanje overfor amerikanske leger, og mange har latt seg bestikke til å bli soldater i opiumskrigen mot sine egne pasienter. OxyContin ble markedsført som et ufarlig, ikke-avhengighetsskapende medikament som kunne lege enhver smerte, og ble særlig solgt i områder prega av avindustrialisering og høy ledighet. Det var i første rekke arbeiderklassen som ble ramma, men etter hvert også mennesker fra alle sosiale lag.


Filmen setter søkelyset på den søkkrike og kyniske Sackler-familien som er eierne av Perdue Pharma. Daværende direktør Richard Sackler skreiv i en e-post til sjefene i Perdue Pharma i 2001: «Vi må hamre løs på de narkomane ved hver eneste mulighet vi får. De er problemet. De er skjødesløse kriminelle.»


Sackler-familien er kjent for å ha gitt pengegaver gjennom sin stiftelse til museer og universiteter over hele verden. Dette blir markedsført gjennom logoer og egne rom og skilt i institusjonene. Deres kriminelle virksomhet ble forsøkt skjult med generøse gaver.Korrupsjon legger grunnlaget for mafia


Det er ingen hemmelighet at legemiddelindustrien om nødvendig går over lik for profitt. Men deres kriminelle virksomhet er avhengig av støttespillere - i politikken, i helsevesenet, i PR-byråer og på advokatkontorer. Folk som er til salgs finner vi overalt. Blir det for mange av dem overtar mafiaen.


OxyContin ble på midten av 1990–tallet tillatt av U.S. Food and Drug Administration (FDA) som smertestillende middel for allmenne, kroniske sykdommer, ikke bare for folk med aktiv og alvorlig kreft. Perdue utarbeidet søknaden sammen med en av FDAs egne ansatte, som kort tid etter godkjennelsen fikk en høyt betalt stilling i Perdue Pharma.


«Vi må hamre løs på de narkomane ved hver eneste mulighet vi får. De er problemet. De er skjødesløse kriminelle.»

I 2016 klarte legemiddelindustrien å få enstemmig godkjent en lov i Kongressen som ga pasienter lettere tilgang på opiumspreparatene. Forkjemperne for loven fikk donert millioner av "Big Pharma".


Det har blitt reist en rekke saker mot produsentene og distributørene av opiumspreparatene. I fjor erklærte Perdue Pharma seg skyldig i brudd på lover som skal hindre bestikkelser og smøring. Etter å ha betalt over 8 milliarder dollar - cirka 77 milliarder kroner - i bøter og erstatninger begjærte selskapet seg konkurs. Tidligere i år inngikk konsulentselskapet McKinsey et forlik som innebar å betale rundt 5 milliarder kroner for å ha gitt råd til et legemiddelselskap om opioider.


Under rettsakene har Sackler-famlien flyttet rundt på formuen sin, milliarder av dollar, til selskaper registrert i kjente skatteparadiser i Delaware, De britiske jomfruøyene og Luxembourg. De er fremdeles en av USAs rikeste familier med en formue på nær 11 milliarder dollar, ifølge Forbes.


Ifølge den norske Felleskatalogen er det nå Mundipharma som produserer OxyContin. Dette firmaet har også Sackler-familien stått bak. Så opiumskrigen er ikke over.


Har de nådd Norge? Det skal vi se på i neste artikkel.Kommentarer? Gå til vår facebook-side eller send til post@argumentagder.no
Comments


bottom of page