top of page
  • Forfatterens bildeArgument Agder

Alvorlige anklager

Kommentar 02.09.2024: Det dukker stadig opp nye krav mot Sanastiftelsen, som nå også er stevnet for Agder Tingrett. Det er dessuten reist krav om personlig ansvar mot styre og styreleder.


Av Bernt H. Utne, publisert 02.09.2024


Det har stormet rundt Sana-stiftelsen etter at tidligere ordfører Harald Furre i slutten av juni overtok styreledervervet i den humanitære stiftelsen.


Bonus, honorar og lønn

Det spisset seg først til ved at administrerende direktør Bjørn Halvorsen i slutten av juli fikk godkjent en årslønn, inklusiv bonus og styrehonorar, på 3,5 millioner kroner. Saken avslørte at flyktningemottak er god butikk, og stiftelsen omsatte i 2023 for over 300 millioner kroner. Mesteparten av omsetningen skyldtes imidlertid økningen i flyktningestrømmen som følge av Ukraina-krigen. Da det i begynnelsen av august ble kjent at administrerende direktør Bjørn Halvorsen i tillegg hadde fått utbetalt såkalt verdiutviklingsbonus på i alt 7,5 millioner kroner økte temperaturen i kritikken kraftig. En av Sana`s viktigste støttespillere, den profilerte forretningsmannen Einar Øgrey Brandsdal, gikk i Fædrelandsvennen ut med hard kritikk av bonusutbetalingen, og mente at "ingen som jobber i en humanitær stiftelse bør har mer enn en rimelig lønn."


Forutsetningen for utbetaling av den aktuelle bonus var altså ikke oppfylt, og beløpets størrelse skulle ikke være gjenstand for forhandlinger

Grunnløst krav på bonus

Men det var altså den nye styrelederen, tidligere ordfører og direktør ved Kilden, Harald Furre, ikke enig i. Han forsvarte bonusutbetalingen med at det nye styret "gikk inn og ryddet opp", og hevdet at det var "en juridisk bindende avtale" som var forhandlet betydelig ned. Ved innsyn i bonusavtalen kunne Argument Agder 19. august avdekke at Furres påstand ikke var riktig. Bonusen skulle nemlig ikke utbetales så lenge Bjørn Halvorsen var ansatt i stiftelsen, som han fortsatt var, og størrelsen på bonusen skulle fastsettes etter en nøye beskrevet beregningsmodell. Forutsetningen for utbetaling av den aktuelle bonus var altså ikke oppfylt, og beløpets størrelse skulle ikke være gjenstand for forhandlinger.


Oppsigelse av kontrakter

Den mediemessige omtale av saken har vakt oppsikt langt utenfor Sørlandets grenser. Og bedre ble det ikke da Fædrelandsvennen 18. august kunne fortelle at Utlendingsdirektoratet (UDI) det siste år har sagt opp hele tre kontrakter med Sanastiftelsen.


Krav om personlig ansvar

Nå viser det seg at i kjølvannet av medieomtalen har det dukket opp nye krav mot Sanastiftelsen. På vegne av Peer Gynt Lodge (PGL) har advokat Thomas Reinholdt

krevd styret ved styreleder Harald Furre for personlig ansvar etter aksjelovens § 17-1 for i alt 4 millioner kroner. Advokat Reinholdt skriver bl. a. at PGL nylig har blitt "oppmerksom på medieartikler hvor det fremgår at daglig leder i Sana Stiftelsen har tatt ut 7,5 millioner kroner i bonus fra stiftelsen samtidig som stiftelsen misligholder sine forpliktelser med vår klient".


Men dette er ikke det eneste kravet som er reist mot stiftelsen. Østlandsposten kan 30. august avsløre at motell-eier Stein Matre ved Holms motell nylig har stevnet for Agder Tingrett sin tidligere leietaker, Sana-stiftelsen, for 1,5 millioner kroner. Bakgrunnen for kravet skal være påløpte kostnader etter oppsigelse av leieforholdet. Også for Matre er utbetalingen av bonusutbetalingen til administrerende direktør Bjørn Halvorsen vanskelig å forstå, og han hevder bl. a. at stiftelsen Sana "framstår som useriøse."


Behov for opprydning

Kravene mot Sanastiftelsen tårner seg altså nå opp. Om det er grunnlag for kravene gjenstår å se. Men det ser ut til at det nye styret med styreleder Harald Furre i spissen skal få nok å gjøre med å håndtere ryddesjauen i Sanastiftelsen.



Kommentarer? Gå til vår Facebook-side eller send til post@argumentagder.no

Comments


bottom of page