top of page
  • Forfatterens bildeArgument

Agder Energi og nettleie

Analyse 01.03.2022: Strøm er i dag like viktig for moderne menneskers liv som vann, renovasjon og avløp. Forfatteren spør hvorfor det er i orden med fortjeneste på levering av strøm når det ikke er tillatt på de andre livsnødvendighetene?


Illustrasjon: Wiki Commons

Av revisor Aage P. Danielsen, publisert 01.03.2022


Strømregningen består av to deler

Strømprisen vi betaler består av to deler. Vi betaler en del for å få brakt strømmen hjem til oss, og en del for mengden av energi vi bruker. Det er den siste som nå på vanvittig vis har løpt løpsk. Agder Energi Nett AS har monopol som nettleverandør i Agder.


Nettet som bringer strømmen til oss, kan sammenlignes med vannet vi får inn i boligen. Det består også av et eget nett som kommunen driver og som vi betaler for, enten med en fast pris eller som et målt forbruk.


Fortjeneste på nettleie

Men det er en vesentlig forskjell; kommunen kan ikke beregne seg noen fortjeneste på vannleveransen. Det kan, og det gjør Agder Energi nett. Og det er ikke småpenger det her er snakk om. I 2020 var resultatet før skatt 316 millioner kroner. Det utgjør litt over 1000 kroner pr innbygger i Agder, eller litt over 2 000 kroner for en gjennomsnitts husstand.


For 2020 kunne derfor nettleien for hver husstand vært redusert med 2 000 kroner før moms dersom samme regler gjaldt for strøm som for vannet vi får brakt hjem. I tillegg ville vi spart 25 % moms, slik at regningen for dette året ville blitt redusert med 2 500 kroner.


Er det noen god grunn til forskjellsbehandlingen av vann og strøm?

Den eneste forskjellen jeg kan se, er at staten eier i underkant av 50 % av Agder Energi, og dermed også av Agder energi nett AS. Halvparten av fortjenesten forsvinner derfor inn i statskassa, mens den samme staten gir forbud mot fortjeneste på vannleveransen.


Forstå det den som kan.Kommentarer? Gå til vår Facebookside eller send til post@argumentagder.noComentários


bottom of page