top of page
  • Forfatterens bildeArgument

Åpen gård på Skråstad


REPORTASJE 31.08.22: Bondelaget inviterte til «åpen gård» på Skråstad søndag 28.08.22. Det var stort frammøte, sola skinte, og ordføreren ønsket velkommen med noen lovord om viktigheten av bynære gårdsbruk og lokal matproduksjon !
Av Kathinka Aslaksen, publisert 31.08.22 Den frodige gården til Ole Magne Omdal ligger oppunder stupbratte fjell. Er det varmen fra den massive fjellveggen som skaper så gode vekstforhold her, i tillegg til det næringsrike jordsmonnet ved Otras bredder og en driftig bonde ?


Ordfører Skisland ønsket velkommen, og kom med noen lovord om viktigheten av bynære gårdsbruk og lokal matproduksjon. Vern av matjord / dyrkbar mark og gode arbeidsvilkår for bøndene blir viktige saker å følge opp når kommunens arealplan skal opp til politisk behandling i vinter. Regjeringen v/matministeren har gitt klar beskjed om at alle kommuner har et ansvar for å verne om dyrkbare arealer for å styrke vår matsikkerhet !


Ole Magne Omdal i hyggelig passiar med besøkende.

Vertsbonden selv, Ole Magne Omdal, har som Senterparti-politiker bidratt til å sette jordvern og bynært landbruk på dagsorden. Han delte ut smaksprøver av hjemmelaget saft i mange varianter, særlig falt Aronia-solbærsaften i smak hos undertegnede.


Det bugnet av grønnsaker, egg og norske epler, og det ble servert lokalmat fra grill og gryter. En birøkter fra Kvinesdal bosatt i Vågsbygd hadde med seg interiøret og "arbeidsstokken" til en bikube og fortalte den spennende historien om bienes liv.


Gårdstunet var fullt av unge barnefamilier, bønder fra Kristiansands-området og eldre som koste seg i skyggen under epletrærene. Barn svermet rundt husdyrene ute på det grønne jordet, mens sola skinte og bidro til å skape en hyggelig ramme rundt temaene matproduksjon, matsikkerhet, bynært landbruk, andelslandbruk og jordvern.


Tenk om lokale produsenter som Skråstad gård også kunne få hylleplass i nærbutikkene i byen ! Men den kampen må nok utkjempes nasjonalt – kampen mot markedsmakten til de store matkjedene.


Leder i Kr.sand bondelag, Gunnar Hangeland, var tydelig fornøyd med dagen. Terningkast 6 til Kristiansand bondelag!


Camilla Jarlsby og Gunnar Hangeland

Kommentarer, ris eller ros ? Gå til vår facebook-side eller send til post@argumentagder.noKommentare


bottom of page