top of page
  • Forfatterens bildeArgument

Vi må få vite sannheten om Libya-krigen


KRONIKK 10.4.21: Norge slapp over 600 bomber over Libya i 2011 og var sterkt delaktige i Gaddafis fall og et tiår med brutal og blodig borgerkrig. Stortinget bør støtte Bjørnar Moxnes' fra Rødt sitt krav om en åpen høring hvor Jens Stoltenberg kalles inn.


Illustrasjon: T. Vestaas


Av Steinar Bergstøl Andersen (FrP), leder av hovedutvalg for kultur, folkehelse og frivillighet, Agder Fylkeskommune. Publisert 10.4.21


I løpet av våren må Stortinget ta stilling til om man skal granske Norges bombing av Libya. Bjørnar Moxnes fra Rødt vil ha fakta på bordet, og vil kalle inn tidligere leder av Arbeiderpartiet Jens Stoltenberg til en åpen høring.


Det er tydeligvis ampert på den rødgrønne siden. På siste måling måtte SP, AP og SV ha støtte av MDG for å få flertall. Da vil vi få en blanding som jeg er overbevist om at majoriteten av Senterpartiets velgere ikke ønsker. I en slik regjering vil AP stoppe enhver reforhandling av EØS-avtalen, SV og MDG vil ha sluttdato for oljeaktivitet på norsk sokkel, og som prikken over i'en kommer nå Rødt inn og krever kortene på bordet for Norges bombing av Libya.

 

Venstresiden i AP og SV vil for enhver pris unngå en skittentøysvask om Libya-krigen. Det vil bli tidenes ydmykelse for disse. Det Norge gjorde mot Libya er så grovt at retorikken til de rødgrønne om internasjonal solidaritet vil falle på steingrunn. 


Det er interessant at dette kommer opp igjen nå. Jeg har hele tiden sagt at Libya-bombingen var et historisk feilgrep. Det ble understreket da jeg sammen med fylkestingsgruppen i gamle Vest-Agder besøkte straffedomstolen i Haag i 2011. Vi var der noen uker etter at Gaddafi var blitt etterlyst for krigsforbrytelser. Vi hadde møte med en av dem som hadde utskrevet etterlysning på Gaddafi og alle hans sønner. Jeg spurte hvorfor samtlige av sønnene til Gaddafi var etterlyst, mens ingen i det Nord-Koreanske regimet var etterlyst. Han likte ikke det spørsmålet. Jeg fulgte opp med at når krigsforbrytelser fra det såkalte overgangsåret i Bengasi ikke ble etterforsket, er det klart at Vesten ikke var ute etter å bare redde sivile, men at olje og regimeendring var hovedmålet.


De som fortalte oss hvorfor Gaddafi var etterlyst, var høflige og profesjonelle. Observatørene i Libya var stort sett franske. Det var også franske NATO fly som bombet Gaddafi rett før han ble drept.  I ettertid vet vi at Nicolas Sarkozy og hans stabssjef ble etterforsket og stilt for retten for korrupsjon, der Gaddafi hadde betalt for valgkampen til Sarkozy. Stabssjefen måtte sone, mens Sarkozy ennå ikke har fått noen fellende dom mot seg.


Jeg håper det blir en åpen høring om Norges bombing av Libya. Ikke for å ydmyke eller avsløre venstresiden i AP, men for å lære. Norge er et land som fort kan bli utnyttet av for eksempel Joe Bidens regjering i USA. Det var jo det som skjedde med Libya. Arkitektene bak krigen var Hillary Clinton, Joe Biden, David Cameron og Nicolas Sarkozy.


Det er viktig å understreke at det kan være grunner for at dette ikke kan bli offentligjort. Det har foregått mye bak lukkende dører i regjeringen her. Men nå er det 10 år siden. Har vi ikke rett til å få vite noe mer om hvorfor Norge slapp over 600 bomber over Libya ? En åpen høring vil nok avdekke at vi gjorde nøyaktig det som USA ba oss om, uten å nøle og uten å være kritisk. Jeg tror dessverre ikke Barack Obama måtte bruke mye energi på å få AP, SV og SP med på en brutal luftkrig.


Jeg håper Stortinget mener at denne saken har såpass stor allmenn interesse at innbyggerne bør få innsyn i hele eller store deler av prosessen. En prosess som førte til at den rødgrønne regjeringen ble en betydelig og ansvarlig aktør i en konflikt som forårsaket regimeendring og et tiår med brutal og blodig borgerkrig. Kommentarer? Gå til vår facebook-side eller send til post@argumentagder.no

コメント


bottom of page