top of page
  • Forfatterens bildeArgument

Uten alternativer

Leder 10.10.2023: Terrorangrepet mot Israel har på ny satt Midt-Østen i brann. Reaksjonen fra Israel vil bli blodig for alle parter, men er uten alternativer.


Illustrasjon: Terror i Midt-Østen, foto Unsplash free photos

Av Bernt H. Utne, publisert 10.10.2023


Verden har våknet til en ny og avskyelig terrorsituasjon. Denne gang i Israel. Ved inntrengningen på Israelsk territorium med summariske henrettelser og gisselbortføringer av sivile har konflikten mellom Hamas og Israel eksplodert. Denne gang er det neppe noen vei tilbake. Til det er angrepet mot Israel for brutalt. Hamas og organisasjonens støttespillere har derfor nå krysset en linje det ikke er noen fredelig vei tilbake fra. En intens krig, som kan bli langvarig, har derfor nettopp begynt.


Men dette handler ikke bare om israelere. Det handler også om palestinere. Som er dobbelt undertrykt. De er undertrykt av Israel, og av bevegelser som Hamas, Hizbollah, og Fatah. De to første er marionetter for Iran og det islamske prestestyret som for tiden sliter med å fordøye Nobelkomiteens fredspristildeling til Narges Mohammadi. For Iran er enhver aksjon som fjerner verdens oppmerksomhet mot regimets undertrykking av egen befolkning, og særlig kvinner, en kjærkommen avveksling.


Selv om Israel har sitt å svare for ved sin bosettingspolitikk på Vest-bredden og i Gaza kan man ikke relativisere bort et av de verste terrorangrepene verden har sett ved å vise til at angrepet rammet en undertrykker. For angrepet var ikke et uttrykk for vanlige palestinernes vilje. Selv om fortvilelsen i hverdagens Gaza helt sikkert stimulerer mange til å støtte angrepet er det nok mange flere som er meget klar over hvilken situasjon Hamas har satt dem i.


Hvor stor oppslutning bevegelsen egentlig har er omstridt. Men Hamas har ingen representativ eller folkerettslig legitimitet.

Den palestinske organisasjonen Hamas er en politisk, religiøs og sosial bevegelse som gjennom flere år har stått bak væpnede angrep mot sivile og militære mål i Israel. Disse har til dels vært rene terroraksjoner slik vi nå har sett de siste dagene der mange hundre uskyldige sivile ble drept inne på israelsk territorium, og dels gjennom rakettbeskytning inn i Israel. Hamas tok makten gjennom en borgerkrig mot konkurrenten Fatah i 2007. Hvor stor oppslutning bevegelsen egentlig har er omstridt. Men Hamas har ingen representativ eller folkerettslig legitimitet.


Hvis man skal redusere undertrykkingen av det palestinske folket kan man begynne med å fjerne de verste undertrykkerne. Hamas er et godt sted å starte. Det er det Israel nå tar fatt på. Gjennom en bakkeoperasjon inn i Gaza. Den kommer for begge sider til å bli blodig. Men egentlig har Israel ikke lenger noe valg. For med Hamas ved roret i Gaza vil organisasjonen utgjøre en kontinuerlig trussel mot stabiliteten og sikkerheten i Israel. Det kan ingen nasjon over tid akseptere.


Og kanskje vil de menneskelige lidelsene, som nå uvegerlig også vil ramme Israel som en følge av bakkekrigen, vise det israelske folk at bare en balansert fred kan skape stabilitet og sikkerhet i området. Det er en fred som tar hensyn til begge parters interesser.Kommentarer? Gå til vår Facebookside eller send til post@argumentagder.no


Comments


bottom of page