top of page
  • Forfatterens bildeArgument

Taushet er gull ?

LEDER: Kristiansand Arbeiderparti gikk katastrofalt tilbake ved kommunevalget i 2019, da de mistet om lag en tredjedel av stemmene. Skal de gjøre seg noen forhåpninger om å komme tilbake til fordums makt og storhet må det åpenbart en grundig hovedrengjøring til. Det første Kristiansand Ap bør gjøre er å gå inn i de debattene som føres.


Illustrasjon: T. Vestaas

Av Per M. Mathisen og Bernt H. Utne, publisert 8.9.20.


Argument Agder har en ambisjon om å bidra til å bedre debattklimaet i Kristiansand, med dialog og åpenhet. Derfor trykket vi nettopp et intervju med Nils Nilsen. Han har stått sentralt i den debatten som har pågått etter valget i 2019. La oss få argumentene på bordet, så får vi se om det er hold i dem! En del av påstandene fra Nilsen dreier seg om «kulturen» og evt. «ukulturen» i Kristiansand Arbeiderparti. Men ingen debatt uten debattanter. Som gruppeleder for Ap i Kristiansand bystyre står Mette Gundersen sentralt. Vi hadde derfor trodd hun ville føle behov for å imøtegå påstandene fra Nilsen. Men dessverre ser det ikke ut til at det er tilfelle. Også tidligere har Gundersen latt være å svare på våre henvendelser. Den som tier samtykker, som det heter – påstandene til Nilsen styrkes av APs stillhet, og det kan ikke være noe de ønsker.

Det er altså grunn til å tro at det faktisk eksisterer en ukultur i Kristiansand Arbeiderparti, hvor lederen / ledelsen har all makt, og de interne diskusjonene mest går ut på om man er enig eller ikke med ledelsen – for ikke å si lojal eller ikke lojal. Det burde være et problem for partiet, i hvert fall hvis de har ønske om å vokse og bli en politisk kraft i byen. Partiet gikk katastrofalt tilbake ved valget i 2019, da de mistet om lag en tredjedel av stemmene fra forrige kommunevalg og falt fra 27,8% til 18,3%. Grunnen til at de likevel kom til makten var at Høyre + KrF + FrP tilsammen gikk enda mer tilbake, i tidenes protestvalg.

Posisjonen som leder av venstre-koalisjonen kan bli kortvarig for Ap. Det er lite igjen av massepartiet Ap fra 50-60-tallet. Skal Ap gjøre seg noen forhåpninger om å komme tilbake til fordums makt og storhet må det åpenbart en grundig hovedrengjøring til. Partiet må distansere seg fra Høyre slik at velgerne kan klare å se prinsipielle forskjeller på de to partiene. Dernest må nytt mannskap bygges opp. Nye ansikter som ikke er belastet av fortidens partistridigheter må frem i front. For uten kursendring kan man se for seg en fortsatt solid nedside (for å bruke et uttrykk fra børsen). Men er det vilje til å legge om strategien? Det første Kristiansand Arbeiderparti bør gjøre er å gå inn i de debattene som føres.

Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page