top of page
  • Forfatterens bildeArgument

Start kvinner

Synspunkt 26.04.2023: Ingen av fotballens toppklubber ønsker lenger å være uten et kvinnelag. Med Start kvinner er et viktig steg for likestilling og likeverd tatt for at kvinnekampene kan komme på linje med den tradisjonelle herrefotballen.


Illustrasjon IK Start kvinner, foto IK Start

Av Randi Øverland, publisert 26.04.2023


Start satser på kvinner

Endelig! Ja, jeg tenker på fotball!

Endelig har Start «kvinnet» seg opp til å satse på et toppfotball-lag med kvinner.

Det er en fryd å lese oppslaget i Fædrelandsvennen om fotballpresident Lise Klaveness sitt besøk hos Start Kvinner. Når fotballpresidenten prioriterer å besøke et kvinnefotballag i 3.divisjon og motivere til innsats, sier det mye om hva norsk fotball står for i forhold til å satse på kvinnefotball. Etter at Klaveness inntok en lederposisjon i norsk fotball, har vi sett en formidabel prioritering innenfor kvinnefotball over hele landet. Ingen topplag ønsker å være uten et kvinnelag! Slik var det ikke for få år siden. Gode trenere og likeverdige økonomiske vilkår er avgjørende for resultater og motivasjon. Det er fantastisk å se og lese om alle talentene. Landslaget viser vei.


Kvinnekampene vil på et tidspunkt være helt på linje med den tradisjonelle herre-fotballen

Kvinnefotball er fremtiden

Start var ikke blant de første som satset på kvinnefotball. Vi er mange som har ventet lenge på at noe skulle skje. Men nå er de klare. At Start nå i Isabella Hays Sundby, har fått en av de få heltidsprofesjonelle kvinnene med en proffkarriere bak seg til trener, lover godt. Sundby understreker at det er naturlig med litt motstand, men at det er slik en kommer framover. Hun besitter tydeligvis en vilje og et pågangsmot som må til, ikke minst innenfor fotballen. Vi som har vært på utallige fotballkamper aner hvor tøft det må være for både trenere, dommere og ikke minst spillere, når publikum roper ukvemsord og piper fra sidelinja. Nådeløse kommentarer og hets kan ramme enkeltpersoner. Vi vet alle at rasisme til tider har vært framtredende. Heldigvis har fotballklubbene med idrettsforbundet i spissen, tatt tak. Gjennom flere år har det vært jobbet systematisk og godt. Vi er mange som stadig hører fotball-interesserte mennesker som fnyser av kvinnefotball. Jeg ser fram til når disse virkelig må «bite i seg ordene». Kvinnekampene vil på et tidspunkt være helt på linje med den tradisjonelle herre-fotballen. Vi kan bare se hvordan håndballen har utviklet seg!


Med Start Kvinner er et viktig steg for likestilling og likeverd tatt i Kristiansand og på Agder.

Mot og vilje

Kaptein på laget Karoline Fredriksen, er heldigvis klar på at de må tørre å ta litt tak og «ikke være små og flaue lenger». De ønsker å bety noe for flere og være forbilder. Det er bra. De er heldigvis tydelige på at her finnes det mot og vilje til å bygge et topplag. Det er en fryd å lese om laget på nettet og se de sterke unge kvinnene som utgjør lagt! Håper inderlig at de får likeverdige forhold når det gjelder tilrettelegging og at sponsorene ser at her er det verd å satse. Landsdelen har gode tradisjoner når det gjelder foreldre-innsats. Frivillige stiller opp og gjør en stor innsats. Her ligger en formidabel verdi, ikke minst for de aller yngste. Videregående opplæringstilbud og høyere utdanning er godt rustet når det gjelder kompetanseoppbygging og forskning innenfor idrett generelt, men også når det gjelder fotball.


Viktig steg for likestilling

Med Start Kvinner er et viktig steg for likestilling og likeverd tatt i Kristiansand og på Agder. Amazon i Grimstad har vært landsdelens forbilde for mange kvinner i årevis. De er i 2.divisjon og viser vei. I tillegg har de hatt mange landslagsspillere. Nå utvider og videreutvikler spisskompetansen seg på Agder. Det er ikke minst viktig for bredden og rekrutteringen – og for fotballinteressen!


Håper vi er mange som vil støtte opp og heie kvinnelige fotballspillere fram!Kommentarer? Gå til vår Facebookside eller send til post@argumentagder.no

Comments


bottom of page