top of page
  • Forfatterens bildeArgument

Sodevika = Strømsvika 2?


Synspunkt 30.10.2023: Det er nå gått åtte år siden den første salven ble fyrt av i Strømsvika. 52 mål sjønært næringsareal ligger klart. Men fremdeles er det ingen nye arbeidsplasser og heller ingen investeringslyst å spore i Strømsvika. Det samme vil trolig skje med utbyggingsplanene i Sodevika.


Illustrasjon. Første ladning i Strømsvika, foto Petter Thilesen

Av Petter Thilesen, tidligere havnestyremedlem, publisert 30.10.2023


Optimisme og positivitet er den soleklare politikken i Lindesnes.


Strømsvika viser hvor galt det kan gå når politikere uten fagkunnskap, men med sola på sin side, styrer kommunen inn på Robeklista, nesten uten å vite det. Sola skinner nemlig, og vi er så positive og fremoverlent at vi ikke ser uværet som kommer fra øst. Vi stoler på samarbeidspartnerne våre, som jo er vennlige, hjelpsomme og konstruktive i store viktige saker som kommunen ønsker skal være den beste utviklingen for fremtiden.

Hele utbyggingen av Strømsvika foregikk i en drømmeverden hvor millionene skulle tilkomme kommunen etter hvert som prosjektet skred frem med en tidsramme på ca. 4 år.

Men, hadde forhandlingene om Strømsvika-utbyggingen vært ført av private aktører på begge sider av bordet, hadde neppe forhandlingene ført frem, om det da ikke hadde vært en aktør som allerede på dette tidspunktet så muligheter for gode investeringer.


Hele utbyggingen av Strømsvika foregikk i en drømmeverden hvor millionene skulle tilkomme kommunen etter hvert som prosjektet skred frem med en tidsramme på ca. 4 år. Nå er det gått 8 år siden kommunens ledelse sammen med kommunene Marnardal, Audnedal og Åseral klappet for den første salven i Strømsvika.


Opparbeidingen av 52 mål sjønært areal inklusiv infrastruktur var den gang kostnadsberegnet til ca. 22 millioner. Mandal havnestyre mente at dette ikke var noe problem, og at salg av tomter ville innbringe en betydelig større sum i tillegg til alle arbeidsplassene vi ville få. Hva visste vi egentlig den gangen? Vi visste ingenting annet enn at vår lokale storentreprenør var villig til å sette i gang arbeidene uten at det behøvde å koste en krone for kommunene.


Jeg tror det er sannsynlig at den samme problemstillingen igjen vil ramme kommunen om vi går inn for Sodevika-prosjektet. Vi ser akkurat det samme der. Ingen aktører er på banen, og ingen plan kan legges på bordet. Sodevika kan ikke bli noe annet enn Strømsvika 2.


Fremdeles er det ingen nye arbeidsplasser og heller ingen investeringslyst å spore i Strømsvika, hvor vi nå har 52 mål ledig areal. En av årsakene til dette kan være høye tomtepriser, men ikke minst at kaiutbygging i denne området vil være spesielt kostbart pga. fjellformasjonene i Strømsvika.


Det mest brukte argumentet for denne sammenslåingen var at Kristiansand havn ville tilføre både ekspertise, penger og store investorer til Strømsvika havneanlegg.

Da gjenstår jo bare en løsning, og det er at de gjenværende kommunene Lindesnes og Lyngdal sammen finansierer dette området slik at entreprenøren til slutt kan få sitt oppgjør.


Eller finnes det en større løsning, riktignok også en drøm fra havnestyret om at den rike og store Kristiansand havn, som nå også drifter Lindenes havn, er redningsplanken? Det mest brukte argumentet for denne sammenslåingen var at Kristiansand havn ville tilføre både ekspertise, penger og store investorer til Strømsvika havneanlegg. Skal vi fortsatt tro på det, eller skal vi bare innse at Kristiansand havn har nok med sine egne store investeringsbehov?


Det holder ikke å tro på julenissen eller på Soleklart. Da blir vi lurt akkurat som barna som venter og venter...Kommentarer? Gå til vår Facebookside eller send til post@argumentagder.no


留言


bottom of page