top of page
  • Forfatterens bildeArgument Agder

Politiske reaksjoner

Synspunkt 13.12.2023: Etter at Russland angivelig forsøkte å ta livet av Sergej Skripal 4. mars 2018, utviste vestlige land over hundre russiske diplomater, hvorav Norge har utvist en. Fordømmelsen var samstemt og heftig.
Av Reidar Kaarbø, redaktør av www.hvamenerpartiene.com


2. oktober 2018 ble Jamal Kashoggi bestialsk myrdet og partert i Saudi Arabia sin ambassade i Istanbul. Kommandogruppen bak drapet handlet åpenbart på ordre fra Mohammed bin Salman, Saudi Arabias mektige kronprins. Men ingen diplomater fra Saudi Arabia ble utvist. USA fortsatte sitt nære vennskapsforhold med kronprinsen og selger våpen til ham som aldri før.


Det var ikke aktuelt for Norge å utvise noen fra Saudi Arabia slik vi gjorde med russerne, ifølge utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide. Vi ser et snev av forskjellig reaksjonsmønster mot våre «fiender» og mot våre «venner». Men verre skal det bli.

Etter Hamas sitt angrep mot Israel den 7. oktober i år, har Israel satt i gang en nådeløs og total hevn. Vesten snakker som om krigen mellom Palestina og Israel startet med terrorhandlingene den 7. oktober, uten å se en større sammenheng der Israel er okkupasjonsmakt og aggressor, og der det er legitimt å spørre seg hvem som egentlig har begynt. Har et okkupert folk rett til å forsvare seg mot en okkupasjonsmakt?


Hamas sine soldater har sittet trygt i sine underjordiske tuneller 60 meter under overflaten på Gaza. Israels bombinger har dermed først og fremst rammet sivile, boliger, sykehus, skoler, vannverk, kraftverk og annen viktig infrastruktur. Per i dag er 17.000 palestinere døde, og kanskje 6.000 er savnet under ruinene. Et ukjent antall av disse er Hamas-soldater, og knapt halvparten er barn. Mens medisiner, nødhjelp, mat, vann og energi er mangelvare bombes det både der folk jages fra og dit folk flykter til.


Istedenfor å snakke om folkemord, etnisk rensning, krigsforbrytelser og massemord, snakkes det som om man må leve med at det stryker med noen sivile i en krig.

Ord som folkemord, etnisk rensning, krigsforbrytelser og massemord benyttes om Israels handlinger av ulike akademikere verden over, og det er ingen tvil om at drapsforsøket på Skripal er ubetydelig i sammenligning med Israels alvorlige myrderier.


Hva så med de politiske reaksjonene? De er fraværende. Ingen israelske diplomater et utvist verken fra Norge eller USA, ingen kraftige uttalelser, men snarere et klapp på skuldrene til Israel med et «vi forstår dere så godt, selvfølgelig må dere slå tilbake, stakkars dere, men forsøk å spare noen sivile». Istedenfor å snakke om folkemord, etnisk rensning, krigsforbrytelser og massemord, snakkes det som om man må leve med at det stryker med noen sivile i en krig.


Fredag 8. desember fremmet generalsekretær Guterres i FNs sikkerhetsråd en sak etter artikkel 99 (noe som sist gang skjedde i 1989) om øyeblikkelig våpenhvile på Gaza. USA blokkerte vedtak med veto, Storbritannia stemte blankt, de andre inklusive Japan stemte for. USA har med sitt veto vist sitt sanne ansikt i krigen på Gaza. Her er lenke til en analyse av situasjonen av situasjonen og Guterres tale i FNs sikkerhetsråd.

Det er åpenbart at Israel styrer USAs utenrikspolitikk på dette feltet, og USA styrer, som Johan Galtung formulerte det, norsk utenrikspolitikk.


Selv om det er all grunn til å utvise samtlige israelske diplomater fra Norge, og kanskje et par amerikanske for sin blokkering i sikkerhetsrådet, sitter våre politikere stille i båten som noen patetiske hyklere og later som ingenting, no see, no hear, no talk. Mangelen på vilje til handling skriker mot oss, og ulikheten i hvordan mordere behandles er på grensen til komisk.


Vi kan ikke leve med at norske politikere fremstår som fremmede agenter, at de kanskje er korrupte, eller i hvert fall kastrerte, og at de underkaster seg sin store hersker USA.Kommentarer? Gå til vår https://Facebookside eller send til post@argumentagder.noComments


bottom of page